Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 13 2021

Προσοδοφόρο veto ΤΧΣ στο deal ΕΤΕ-EVO *Σκωτσέζικο ντους για το delivery *Νέα επένδυση του Παπουτσάνη

Προσοδοφόρο veto ΤΧΣ στο deal ΕΤΕ-EVO *Σκωτσέζικο ντους για το delivery *Νέα επένδυση του Παπουτσάνη

ΕΘΝΙΚΗ: Σε ικανοποιητική αποτίμηση για την Εθνική κλείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το deal με την EVO Payments, για την από κοινού δραστηριοποίηση των δύο πλευρών στον τομέα αποδοχής και εκκαθάρισης πράξεων πληρωμής (POS).

Η Εθνική θα αποσχίσει τον κλάδο, εισφέροντάς τον σε μια 100% θυγατρική της εταιρεία, η οποία θα λάβει άδεια λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών. Εν συνεχεία, θα πωλήσει το 50% της εταιρείας στην EVO Payments, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους πληρωμών, με τεχνογνωσία, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη και προσφορά νέων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η συνολική επιχειρησιακή αξία (Enterprise Value) του κλάδου και επομένως της νέας εταιρείας, που θα αποτελέσει το όχημα του joint venture, «ψήλωσε» στα επίπεδα των 305 με 310 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της αποτίμησης ακούγεται πως έπαιξε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως βασικός μέτοχος της Εθνικής.

Το ΤΧΣ, απειλώντας ακόμη και με χρήση του δικαιώματος veto, στήριξε, με τη «σκληρή» του στάση, τη διαπραγματευτική θέση της τράπεζας, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί μια πιο προσοδοφόρος συμφωνία.

Όσοι παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς τη διαπραγμάτευση, αναφέρουν ότι η EVO Payments ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση από αποτίμηση της τάξης των 175 εκατ. ευρώ για τον κλάδο της Εθνικής και έφθασε στα 305 με 310 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου του χαρακτήρα του Ταμείου, η στάση του ΤΧΣ, τόσο στην περίπτωση της Εθνικής όσο και σε αυτή της Attica Bank, εκκινείται από την αρχή του «υπεύθυνου μετόχου».

Στάση που προκαλεί γκρίνια και δυσαρέσκεια. Ενίοτε και άκομψες επιθέσεις…

 

ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ: Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δέσμη μέτρων για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας όσων εργάζονται σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως είναι οι Delivery Hero, Deliveroo, Wolt, κ.ά.

Την ίδια στιγμή, όμως, που η Επιτροπή έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων προτείνοντας, με βάσει τις κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε, πως οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές θα πρέπει να θεωρούνται μισθωτοί, εκτός εάν οι πλατφόρμες μπορούν να αποδείξουν ότι είναι αυτοαπασχολούμενοι, δικαστήριο των Βρυξελλών δικαιώνει την Deliveroo.

Ο δικαστής από τις Βρυξέλλες διαφωνεί με τους συναδέλφους του στην Ολλανδία και την Ισπανία, όπου η Deliveroo διατάχθηκε σε παρόμοιες υποθέσεις να δώσει στους ταχυμεταφορείς της την ιδιότητα του «υπαλλήλου». Σκωτσέζικο ντους δηλαδή...

Η Deliveroo είχε απειλήσει να αποχωρήσει από το Βέλγιο, στην περίπτωση που δεν δικαιωνόταν. Μένει, βέβαια, να φανεί αν η δικαστική νίκη είναι οριστική ή θα υπάρξει έφεση.

 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Στον Αναπτυξιακό Νόμο εντάχθηκε πριν από λίγες ημέρες μια νέα επένδυση της εταιρείας. Στις 19 Νοεμβρίου άναψε το «πράσινο φως» στο επενδυτικό σχέδιο της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας, το οποίο αφορά στην επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής σαπώνων και γαλακτωμάτων συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 4,478 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο διάστημα η εταιρεία περιλήφθηκε σε δύο «υψηλής σημασίας» χρηματιστηριακούς δείκτες. Στον Δείκτη Athex ESG, που περιλαμβάνει τις 49 κορυφαίες ελληνικές εισηγμένες με υψηλές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης και στον FTSE/XA, Δείκτης Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης που περιλαμβάνει τις εταιρείες που επιβραβεύουν τους μετόχους και ταυτόχρονα ικανοποιούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια επενδυσιμότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v