Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 7 2022

Ο Αδωνις, τα κυπριακά PCR και το… παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο - Η διαδοχή στα ΚΑΕ και η νέα Γ.Γ. στον Τουρισμό

Ο Αδωνις, τα κυπριακά PCR και το… παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο - Η διαδοχή στα ΚΑΕ και η νέα Γ.Γ. στον Τουρισμό

PCR TEST: Μια «πατάτα»… μεγαλύτερη και από αυτή που κοσμεί την κοινότητα Ξυλοφάγου στην Κύπρο έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης την Τρίτη, θέτοντας θέμα αξιοπιστίας των τεστ PCR που γίνονται στη Μεγαλόνησο, στην προσπάθειά του να εξηγήσει το γεγονός ότι εκεί προσφέρονται έναντι 20 ευρώ, τη στιγμή που το πλαφόν που έθεσε η Αθήνα είναι στα 47 ευρώ, έναντι κόστους 60 ευρώ και άνω προηγουμένως.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Κληθείς να σχολιάσει τη διαφορά στις τιμές σε ραδιοφωνική εκπομπή την Τετάρτη, ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Μία τιμή υπάρχει στα 20 € στην Κύπρο σε μια εταιρεία, η οποία όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ» (ακούστε εδώ το ηχητικό).

Η αναφορά, ως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων σε Ελλάδα αλλά κυρίως στην Κύπρο, όπου έλαβαν και επίσημο χαρακτήρα, με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα να σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο δε Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αφού διαβεβαίωσε ότι τα τεστ είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, πέταξε το... καρφάκι του, σημειώνοντας ότι ο ανταγωνισμός έριξε τις τιμές έως τα 15 ευρώ.  

Ο Αδωνις Γεωργιάδης την Πέμπτη έσπευσε να ανασκευάσει, με ανάρτησή του στο Twitter όπου αναφέρει ότι «τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου, που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας», αποδίδοντας τη διαφορά στις τιμές στις διαφορετικές συνθήκες της αγοράς.  

Ωστόσο, η... ζημιά είχε γίνει. Όπως λέει και η γνωστή διαφήμιση, μερικές φορές καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς… 

Κι έτσι, το καυτό ερώτημα παραμένει. Πώς γίνεται ένα νησί με σχεδόν το 1/10 του πληθυσμού της ελληνικής επικράτειας και σαφώς υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα, να προσφέρει PCR μισοτιμής σε σχέση με το πλαφόν που έβαλε ο κ. Γεωργιάδης; 

 

ΚΑΕ: Παραιτήθηκε την 1η Δεκεμβρίου, μετά από πολυετή θητεία στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), από τη θέση του προέδρου ο Γεώργιος Βελέντζας. Η διαδοχή είχε προετοιμαστεί από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο κ. Βελέντζας απώλεσε την ιδιότητα του εκτελεστικού μέλους και είχε παραμείνει μη εκτελεστικός πρόεδρος. 

Το νέο Δ.Σ. απαρτίζεται από στελέχη της Dufry

 

ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Ανέλαβε και επίσημα χρέη γενικής γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπία Αναστασοπούλου. Η νέα γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού παίρνει πλέον… επ’ ώμου το χαρτοφυλάκιο της Βίκυς Λοΐζου, η οποία παραιτήθηκε προ ημερών, προκειμένου να βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής στις επόμενες εκλογές.

Απόφοιτος της Νομικής Αθηνών και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, η Ολυμπία Αναστασοπούλου ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα, βγάζοντας τελικά από το κάδρο τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί για τη συγκεκριμένη θέση, και καλείται τώρα να σηκώσει τα μανίκια ενόψει μίας σεζόν κατά την οποία ο ελληνικός τουρισμός θα έρθει αντιμέτωπος με αρκετές προκλήσεις…

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v