Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 5 2022

AVE: Οι κινήσεις Βαρδινογιάννη, η Carrefour και το βαρίδι Dionic - Ρελάνς Mercedes σε Tesla - Αντίο στα BlackBerry

AVE: Οι κινήσεις Βαρδινογιάννη, η Carrefour και το βαρίδι Dionic - Ρελάνς Mercedes σε Tesla - Αντίο στα BlackBerry

AVE: Μέσα στο 2022, η εταιρεία θα συνεχίσει τη στρατηγική της για αύξηση των οικονομικών της επιδόσεων, για επέκταση σε νέες δραστηριότητες και για περιορισμό της δανειακής της έκθεσης.

Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο στόχο (μείωση τραπεζικών υποχρεώσεων), πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν κατά καιρούς επαφές του βασικού μετόχου της εισηγμένης (οικογένεια Ν. Θ. Βαρδινογιάννη) με τις τράπεζες, με σκοπό να αναλάβει ο ίδιος τμήμα των χρεών της εταιρείας, απαλλάσσοντας την τελευταία από χρέη και τόκους. Πιθανόν μια τέτοια κίνηση να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022. Άλλωστε, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο ανάλογες κινήσεις κατά το παρελθόν, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση χρεών και την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της εισηγμένης.

Σε ό,τι αφορά τις νέες δουλειές, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία θυγατρικής εταιρείας της AVE, η οποία θα αναλάβει το master franchising των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας της Carrefour στην Ελλάδα. Στα σχέδια βρίσκεται και η δημιουργία λίγων καταστημάτων λιανικής (σχετικά περιορισμένου μεγέθους, δεν θα έχουν το μέγεθος του hypermarket). Κύκλοι της αγοράς που ρωτήθηκαν σχετικά, σημείωσαν πως περιμένουν με ενδιαφέρον την εξέλιξη του όλου εγχειρήματος, αλλά και το αν τελικά αυτό θα μπορέσει σε βάθος χρόνου να προσφέρει κάποια σημαντική ενίσχυση στα μεγέθη του εισηγμένου ομίλου.

Αντίθετα, από φτωχά έως ανύπαρκτα είναι τα νέα για την Dionic, της οποίας η AVE κατέχει το 32,73%, πλην όμως την αποτιμά με μηδέν στα λογιστικά της βιβλία. Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο τη διαγραφή της Diοnic από το χρηματιστήριο, καθώς οι ζημιογόνες χρήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διογκώνονται, ο κύκλος εργασιών συρρικνώνεται και οι επαφές με τις τράπεζες δεν λένε να καταλήξουν κάπου.

Η μεγάλη γκάφα των τραπεζών, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί κύκλοι, ήταν η επιμονή τους να πουληθεί το 50% της Skroutz έναντι… -όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων- πινακίου φακής. Αν η συμμετοχή της Skroutz πουλιόταν σήμερα, τότε η Diοnic όχι μόνο θα είχε μηδενικό δανεισμό (οι τράπεζες θα είχαν εξοφληθεί πλήρως), αλλά θα της περίσσευαν και μπόλικα εκατ. ευρώ για αναπτυξιακές επενδύσεις.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ: Δεν πρόλαβε καλά καλά να πανηγυρίσει το ρεκόρ στις παραδόσεις αυτοκινήτων η Tesla και έρχεται αντιμέτωπη με νέους πονοκεφάλους. Η Mercedes παρουσίασε ηλεκτρικό αυτοκίνητο που υποστηρίζει ότι μπορεί να ταξιδέψει πάνω από 1.000 χλμ. με μία μόνο φόρτιση!

Σήμερα ο μέσος όρος αυτονομίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φτάνει τα 300 χλμ. Τα στοιχεία της γερμανικής εταιρείας, που θα παρουσιάσει το μοντέλο την άνοιξη, προέρχονται από προσομειώσεις. Ακόμα και έτσι, όμως, υποστηρίζει ότι θα έχει διπλάσια αυτονομία από το Model S της Tesla.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν. Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2024 ή το 2025…

 

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ: Και επίσημα έγιναν… ανάμνηση οι συσκευές BlackBerry. H κατασκευάστρια εταιρεία, που ήδη από το 2016 σταμάτησε να παράγει τη συσκευή, γνωστοποίησε χθες ότι σταματά να στηρίζει το λογισμικό και έτσι αυτό δεν θα είναι «πλήρως λειτουργικό».

Ετσι, περνούν στην ιστορία οι συσκευές με το ενσωματωμένο πληκτρολόγιο, που αποτέλεσαν κάποτε τομή για την κινητή τηλεφωνία. Δεν κατάφεραν να εξελιχθούν γρήγορα και iPhone και συσκευές με λειτουργικό Android τις προσπέρασαν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v