Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 4 2022

Πειραιώς: Το Sunrise III και η... ουρά του 2021 - Ζημιές και ξανά ζημιές στην Attica - Χαμηλές οι πτήσεις του ΧΑΚ

Πειραιώς: Το Sunrise III και η... ουρά του 2021 - Ζημιές και ξανά ζημιές στην Attica - Χαμηλές οι πτήσεις του ΧΑΚ

ΧΑΚ: Με αξία συναλλαγών 169,2 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τις μετοχές και ένα εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα ομόλογα έκλεισε το 2021 για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη χρονιά την πολύ περιορισμένη εμπορευσιμότητα της τοπικής αγοράς.

Μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών, την πρώτη θέση κατέλαβε η Eurobank, με τη βοήθεια πακέτων (προσυμφωνημένων) συναλλαγών (μερίδιο 51,67%, που όμως χωρίς τα πακέτα περιορίστηκε στο 2,56%), ενώ ακολούθησε η θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου CISCO με 18,43% (39,73% χωρίς τα πακέτα).

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Με… ουρά από το 2021 ξεκινά τη νέα χρονιά η Πειραιώς καθώς υπογράφει δεσμευτική σύμβαση για την πώληση στην Davidson Kempner χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 12 ναυτιλιακών ομίλων, μικτής λογιστικής αξίας 420 εκατ. ευρώ.

Το τίμημα άγγιξε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 200 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος ολοκλήρωσε πρόσφατα και τη συναλλαγή της τιτλοποίησης Sunrise II, με μια μικρή αλλαγή σε σχέση με το SPA. Η Serengeti πήρε το 7% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης έναντι 2%, που προβλεπόταν αρχικά και το ποσοστό της Intrum μειώθηκε στο 44% από 49%.

Η Πειραιώς διακρατεί το 5% και το υπόλοιπο 44% θα το αποδώσει στη Holding με μείωση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτή θα το διανείμει, δωρεάν, στους μετόχους της.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-SUNRISE III: Στο β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή για την τιτλοποίηση Sunrise III με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περίπου 820 εκατ. ευρώ (μικτή λογιστική αξία).

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια της πανδημίας (σ.σ. περίπου τα μισά) καθώς και ό,τι περίσσεψε από χαρτοφυλάκια που έχουν ήδη τιλοποιηθεί/πωληθεί.

Ενδιάμεσα, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε δύο ακόμη συνθετικές τιτλοποιήσεις για να ενισχύσει τους κεφαλαιακούς δείκτες, μέχρι να ολοκληρώσει τη συναλλαγή Sunrise III.

 

ATTICA BANK: Στις 4 Οκτωβρίου η Attica προχώρησε στην πώληση του 95% των mezannine και junior ομολογιών της τιτλοποίησης Omega. Η ζημιά από την πώληση ανήλθε σε περίπου 33 εκατ. ευρώ, με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις.

Το αποτέλεσμα της συναλλαγής θα απεικονιστεί, κατά το τέταρτο τρίμηνο, και θα οδηγήσει σε διεύρυνση των ζημιών χρήσης καθώς και σε ενεργοποίηση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, του νόμου Χαρδούβελη, προκειμένου να συμψηφιστούν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της Attica από το Δημόσιο.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς βέβαια θα προέλθει από τον λογαριασμό που θα βγάλει το ήπιο Asset Quality Review (AQR) της ΤτΕ ή/και το due diligence από το σχήμα ΤΜΕΔΕ/Ellington.

 

R1 ENERGY: Καλύφθηκε όπως πληροφορούμαστε το εταιρικό ομόλογο που εξέδωσε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης η R1 Energy (κουπόνι στο 4,5%).

Η διαπραγμάτευση των τίτλων αναμένεται να ξεκινήσει στο ταμπλό του ΧΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v