Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 11 2022

Η δίκη της Folli Follie και τα φάουλ της δικαιοσύνης - Πληροφορική: Μνήμες φούσκας και προοπτικές - Μια... Νήσος στο Θησείο

Η δίκη της Folli Follie και τα φάουλ της δικαιοσύνης - Πληροφορική: Μνήμες φούσκας και προοπτικές - Μια... Νήσος στο Θησείο

ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Μια μονοκατοικία στο Θησείο επέλεξε για να μεταφέρει την έδρα της η εταιρεία των Αλέξανδρου Κουρή και Μάγιας Τσόκλη, που διατηρεί τις εγκαταστάσεις στην Τήνο, αλλά πλέον ως υποκατάστημα. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική αλλαγή στο καταστατικό της μικροζυθοποιίας που είναι γνωστή για το σήμα «Νήσος».

Ο σκοπός της επεκτάθηκε με την προσθήκη της παραγωγής φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού στις δράσεις της εταιρείας.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που με αφορμή το ράλι τιμών του τελευταίου δωδεκαμήνου στις μετοχές πληροφορικής θυμούνται τη… φούσκα του κλάδου την εποχή του 2000 και φοβούνται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς ωστόσο εκφράζουν τη διαφωνία τους με τέτοιες -πρόχειρες όπως τις χαρακτηρίζουν- εκτιμήσεις, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ριζικές διαφορές μεταξύ του τότε και του σήμερα, οι οποίες αποτυπώνονται με… χαρτί και μολύβι.

Η πρώτη διαφορά είναι ότι τα τρέχοντα εταιρικά κέρδη στον κλάδο δεν είναι «λογιστικός αέρας και μετοχικές υπεραξίες» όπως συχνά συνέβαινε το 2000, αλλά επιδόσεις που περνούν από το ταμείο. Χαρακτηριστικό είναι πως οι εταιρείες πληροφορικής παρά το μπαράζ των επενδύσεων και των εξαγορών που έχουν υλοποιήσει κατά την τελευταία διετία (π.χ. Epsilon Net, Profile, Entersoft, Space Hellas), είτε εξακολουθούν να διαθέτουν θετικό καθαρό ταμείο (net cash) είτε πολύ «λογικούς» δείκτες ρευστότητας. H πολύ καλή πορεία των ταμειακών ροών έγινε ιδιαίτερα αισθητή και σε εισηγμένες που δεν προχώρησαν σε εξαγορές, όπως π.χ. η Byte Computer, η οποία αποπλήρωσε το σύνολο του καθαρού δανεισμού της, πέρα από το μέρισμα που διένειμε στους μετόχους της.

Η δεύτερη μεγάλη διαφορά αφορά τις πολύ προσεκτικές επιθετικές κινήσεις των εισηγμένων του κλάδου, με τις εξαγορές τους να γίνονται έναντι λογικών αποτιμήσεων και με δείκτες P/E σαφώς χαμηλότερους από αυτούς με τους οποίους οι ίδιες διαπραγματεύονται στο ταμπλό του ΧΑ.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της πρόσφατης εξαγοράς της Log On από την Entersoft. Το να εξαγοράζεις μια εταιρεία πληροφορικής με θετικό καθαρό ταμείο και προ φόρων P/E λίγο κάτω από το 10, μόνο «ακριβά» δεν το λες. Πέρα από το στελεχιακό δυναμικό που εξασφαλίζει η Entersoft (κέντρο υλοποίησης λογισμικού στη Λάρισα, μετά από μια αντίστοιχη κίνηση στην Πάτρα), ενόψει μιας επερχόμενης τετραετίας όπου η εύρεση έμπειρου προσωπικού θα αποτελεί… άσκηση για δυνατούς λύτες.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις όποιες διακυμάνσεις προβλέπει κάποιος στις μετοχές του κλάδου στο ταμπλό του ΧΑ (δηλαδή από το πόσο λιγότερο ή περισσότερο από το «κανονικό» πιστεύει ότι έχουν ενσωματωθεί στις τρέχουσες αποτιμήσεις οι προοπτικές των εταιρειών), συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες είναι ισχυρές, τα νούμερα στις λογιστικές τους καταστάσεις πραγματικά και οι προοπτικές τους ισχυρές, ιδιαίτερα ενόψει των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ (παλαιού και νέου).

 

FOLLI FOLLIE: Σχεδόν τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από το ξέσπασμα του σκανδάλου και μόλις χθες ξεκίνησε η δίκη των πρωταγωνιστών. Κι ο τρόπος που ξεκίνησε, αποτελεί ακόμη ένα ράπισμα στη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Παρότι η σημασία της δίκης είναι γνωστή σε όλους, μια και αφορά το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ελληνικού Χρηματιστηρίου, χθες έτρεχαν τελευταία στιγμή να βρουν μεγαλύτερη αίθουσα, για να στοιβαχτούν οι δεκάδες απαιτούμενοι συντελεστές της (κατηγορούμενοι 13, δικηγόροι καμιά 30αριά, μάρτυρες πολλοί, πολιτική αγωγή κ.λπ.), ενώ ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν αναβολές «με το καλημέρα».

Κάτι που είναι πολύ πιθανό, διότι εμφανίστηκε ο συνήγορος Κινέζου κατηγορουμένου που ζήτησε να μεταφραστεί το κατηγορητήριο (άνω των 800 σελίδων) στα αγγλικά ή στην… κινεζική, όπως δικαιούται. Κάτι που βεβαίως, δεν έχει ήδη γίνει!

Με αυτά και με εκείνα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η δίκη θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές Μαρτίου, πριν δηλαδή εκπνεύσει το 18μηνο, που μπορεί κατά ανώτατο όριο να κρατήσει η προφυλάκιση πατρός και υιού Κουτσολιούτσου.

Μικρό το κακό, ίσως πείτε, θα τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι και απαγόρευση εξόδου. Ωστόσο η «σημειολογία» των όσων έχουν μεσολαβήσει από τότε που ξεκίνησε το σκάνδαλο μέχρι σήμερα, έχει τη σημασία της. Όταν χρειάζεται τέσσερα χρόνια για να ξεκινήσει μια τόσο σημαντική δίκη -και ξεκινάει με αυτό τον τρόπο- οι εντυπώσεις, εντός και εκτός συνόρων, είναι καταλυτικές.

Ο χώρος της Δικαιοσύνης χρειάζεται μεταρρυθμίσεις «εδώ και τώρα». Αλλά στο σημείο αυτό η κυβερνητική «ατζέντα» έχει μεγάλη τρύπα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v