Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 10 2022

Η καθυστέρηση για το νόμο του ΤΧΣ, η διάθεση πακέτου ΕΤΕ και το κρίσιμο timing - Κληρώνει για την Καλλιμάνης

Η καθυστέρηση για το νόμο του ΤΧΣ, η διάθεση πακέτου ΕΤΕ και το κρίσιμο timing - Κληρώνει για την Καλλιμάνης

ΤΧΣ: Η αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ θα έπρεπε να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή εδώ και μήνες. Ναι μεν στοίχισε η αποχώρηση Ζαββού, καθώς μαζί του χάθηκε η θεσμική μνήμη της ως τότε επικοινωνίας με τους θεσμούς, αλλά και πάλι η καθυστέρηση είναι μεγάλη.

Τα προς επίλυση θέματα δεν είναι πολλά. Θα μπορούσαν σε μια συνάντηση, μεταξύ Σταϊκούρα, Πατέλη, ΤΧΣ -και αν χρειάζεται ΤτΕ- να συμφωνηθούν, εντός μερικών ωρών, και να δοθούν εν συνεχεία οδηγίες στους τεχνοκράτες για τις διατυπώσεις.

Το μείζον θέμα έχει να κάνει με τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις μετοχικές θέσεις που διατηρεί στις συστημικές τράπεζες και ιδιαίτερα σε Εθνική (40,3%) και Πειραιώς (27%). Σε Alpha (9%) και Eurobank (1,4%) τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Η στρατηγική αποεπένδυσης καθορίζει, πρακτικά, όλα τα υπόλοιπα θέματα. Τη νέα παράταση στη διάρκεια του Ταμείου, την ουσία των θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και το πλέγμα των σχέσεων με τις τράπεζες, στις οποίες διατηρεί συμμετοχές, λόγω της κρατικής βοήθειας, η οποία δόθηκε την περίοδο 2013-15.

Για άλλη μια φορά στην Ελλάδα, βάζουμε το… κάρο πριν από τα άλογα. Χάνουμε χρόνο για πολιτικές εντυπώσεις, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους θεσμούς να παραιτηθούν της απαίτησής τους να έχουν λόγο, ως προς την επιλογή μέρους των μελών (ως τα δύο τρίτα) του νέου Δ.Σ (σ.σ. προβλέπεται να καταργηθεί το υφιστάμενο γερμανικό σύστημα Γενικού Συμβουλίου και Εκτελεστικής Επιτροπής και να θεσμοθετηθεί Δ.Σ με εκτελεστικά, μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μέλη).

Χάνουμε χρόνο με ένα άνευ λόγου παρασκήνιο, για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο Δ.Σ, όταν μοναδικό κριτήριο θα έπρεπε να αποτελεί το πόσο ικανά είναι να υπηρετήσουν τη στρατηγική αποεπένδυσης.

Χάνουμε χρόνο στο αν και πότε θα χάσει το ΤΧΣ τα ειδικά προνόμια, που διατηρεί ως μέτοχος για στρατηγικά θέματα (πωλήσεις, συγχωνεύσεις, εξαγορές κ.α.), όταν στις μεν Eurobank και Alpha κατέχει μικρά ποσοστά, στις, δε, Εθνική και Πειραιώς μείζον είναι τι υποβοηθά την προσφορότερη αποεπένδυση.

Το «παράθυρο» του καλού κλίματος στις αγορές μπορεί να μη διατηρηθεί για πολύ ακόμη. Αν έχει προγραμματισθεί ως πρώτη κίνηση αποεπένδυσης η διάθεση μετοχών Εθνικής από ΤΧΣ (είτε πρόκειται περί placement είτε πώληση πακέτου με διαγωνιστική διαδικασία), όπως αποκάλυψε ο Χαμαιλέων, το νομοθετικό πλαίσιο θα έπρεπε να είναι έτοιμο χθες. Έτσι ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες, όταν οι σύμβουλοι υποδείξουν το ιδανικό timing.

Το timing επέτρεψε στην Πειραιώς να σηκώσει, μέσω ΑΜΚ, 1,38 δισ. ευρώ, όταν κάποιοι ισχυρίζονταν ότι 1 δισ. ευρώ αρκούσε, και στην Alpha να διενεργήσει ΑΜΚ 800 εκατ. ευρώ, κρατώντας την τιμή διάθεσης στο 1 ευρώ.

Υ.Γ.: Στις 2 Δεκεμβρίου, με απόφαση Σταϊκούρα, ο Νικόλαος Βαλαντάσης διορίστηκε και τυπικά Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, ενώ επίκειται η αντικατάσταση του παραιτηθέντος Ιορδάνη Αϊβάζη από τον Φ. Κουρμούση, ως εκπροσώπου της ΤτΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή.

 

ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ: Αντίστροφh μέτρηση για την Καλλιμάνης. Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου στο Πρωτοδικείο Αιγίου θα συζητηθεί η αίτηση εξυγίανσής της.

Το αν το Πρωτοδικείο θα ανάψει το «πράσινο φως» στο σχέδιο της τουρκικής Dardanel μένει να φανεί. Και λέμε μένει να φανεί, διότι το σχέδιο προβλέπει γενναίο κούρεμα οφειλών προς το Δημόσιο. Το πλάνο αποπληρωμής των «κουρεμένων» οφειλών προβλέπει πως από τα 5,5 εκατ. ευρώ που χρωστά η εταιρεία σε φόρους και τέλη, θα πληρώσει εφάπαξ 693.641 ευρώ. Αντίστοιχη διαγραφή, ήτοι 87,64%, προβλέπεται και για το άνοιγμα που έχει προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Ο επενδυτής πάντως, μέσω της Dardanel Greece, έχει ξεκινήσει την παραγωγή και τις πωλήσεις. Για την οικογένεια του Niyazi Önen, η απόκτηση της Καλλιμάνης είναι βαρύνουσας σημασίας, διότι αποκτά παραγωγική βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο μάλιστα που η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. «Η εξαγορά της Καλλιμάνης θα επηρεάσει σημαντικά τον όγκο των εξαγωγών μας», δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Dardanel Greece, η έδρα της οποίας έχει μεταφερθεί στον Δήμο Αιγιαλείας στην περιοχή Ελίκη όπου βρίσκεται η Καλλιμάνης, στην εκπνοή του 2021 προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1.592.714 ευρώ. Πλέον αυτό ανέρχεται σε 7.642.714 ευρώ.

 

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Εγκρίθηκε λίγο πριν εκπνεύσει το 2021 η απορρόφηση της Κρόνος από την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης. 

Με δεδομένο ότι η Σκλαβενίτης κατέχει από τον Ιούλιο του 2019 το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Κρόνος, δεν εκδόθηκαν νέες μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v