Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 11 2022

Παγκρήτια-HSBC: Τα «ντεσού» ενός μικρού... μεγάλου deal

Παγκρήτια-HSBC: Τα «ντεσού» ενός μικρού... μεγάλου deal

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ-HSBC: «Το στόρι είναι σχετικά απλό», έλεγε πρόσφατα φίλος της στήλης, σχολιάζοντας τους συστημικούς μνηστήρες που δεν αποφάσισαν να... παντρευτούν την HSBC Ελλάδος, αλλά και το ενδιαφέρον της Παγκρήτιας: «Η HSBC έχει μεγαλύτερη αξία, για εκείνον που τη χρειάζεται περισσότερο. Για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες που μειώνουν δίκτυο καταστημάτων και headcount, το προσωπικό και τα καταστήματα είναι βάρος, ενώ το deal είναι μικρό σε μέγεθος. Για την Παγκρήτια είναι άλλα τα δεδομένα».

Πράγματι, για την Παγκρήτια του Μιχάλη Σάλλα (που πρόκειται να συγχωνευτεί με την Τράπεζα Χανίων) η HSBC είναι το κρίσιμο «νταμάκι» όχι απλά για την επέκταση, αλλά και για τον μετασχηματισμό της, μέσω των 15 λειτουργικών καταστημάτων εκτός Κρήτης, κυρίως σε ακριβές περιοχές της Αθήνας, μαζί με δάνεια και καταθέσεις.

Επιπλέον, αποτελεί και πολύ σημαντικό «τυρί» για την προαναγγελθείσα από καιρό αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Διότι άλλο πράγμα για πιθανούς επενδυτές, η συγχώνευση με τα Χανιά, κι άλλο ο συνδυασμός με την απόκτηση μιας μικρής έστω, αλλά γνωστής εμπορικής τράπεζας, με βαρύ πολυεθνικό επώνυμο. Στην Κρήτη, υποθέτουμε κάποιοι θα νιώθουν πολύ περήφανοι για μια τέτοια εξέλιξη.

Για την Παγκρήτια λοιπόν, το deal είναι μεγάλο. Και η συμφωνία με την HSBC επήλθε.

Aυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι… ρόδινα. Το προσωπικό της HSBC είναι «ακριβό», λένε από καιρό πηγές της αγοράς (λογικό, πολυεθνική τράπεζα είναι), όπως «ακριβές» είναι και οι καταθέσεις που αφορούσαν (λογικό και πάλι) μεγάλους, πλούσιους πελάτες με… απαιτήσεις. Κοινώς τα κόστη διατήρησης είναι υψηλά, κι αυτό επηρεάζει τους δείκτες.

Υπάρχει επίσης και το θέμα του πόσο αποτελεσματικά θα συνδυαστούν... "λαός και Κολωνάκι" μια και τόσο σε επίπεδο πελατείας, όσο κι από πλευράς "κουλτούρας" οι δύο τράπεζες βρίσκονταν ως τώρα σε διαφορετικό μήκος κύματος. Αυτό, όμως, δεν είναι του παρόντος. Διότι, όπως λένε πηγές της αγοράς, δύο θα είναι τα κρίσιμα σημεία προκειμένου να πάρει έγκριση από την Τ.τ.Ε το deal ( σ.σ. τα περί «κατ αρχήν σύμφωνης γνώμης» που γράφηκαν, διαψεύδονται κατηγορηματικά). Το ένα αφορά την υλοποίηση μια επιτυχούς και επαρκούς αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία ήδη προβλέπεται να γίνει για να στηρίξει την απορρόφηση της τράπεζας Χανίων και β) το αναλυτικό Business plan που υποθέτουμε θα υποβληθεί.

Κι ο Σάλλας όμως δεν είναι «πρωτάρης». Έχει πλούσιο ιστορικό εξαγορών και συγχωνεύσεων πίσω του.

Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι τα όσα ψιθυρίζονται (και περιέργως… γράφονται!) περί ενδιαφέροντος του Μαξίμου και υπουργών να ολοκληρωθεί γρήγορα ένα deal που δύσκολα θα ολοκληρωθεί πριν περάσουν πολλοί μήνες, ίσως και πάνω από ένας χρόνος.

Διότι αν και εφόσον ισχύουν τα παραπάνω, γεννιούνται ερωτήματα. Είναι προεκλογικής φύσεως το ενδιαφέρον; Είναι… τοπικού χαρακτήρα, μιας και ο πρωθυπουργός είναι από την Κρήτη; Είναι εκ των προτέρων πίεση προς τον επόπτη Γιάννη Στουρνάρα;

Θα σας γελάσουμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v