Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 17 2022

Ανοίγουν εργοστάσια στο αλουμίνιο - Δύο εισηγμένες ψάχνουν χρήμα - Αποχωρούν οι χρηματοδότες της Fraport

Ανοίγουν εργοστάσια στο αλουμίνιο - Δύο εισηγμένες ψάχνουν χρήμα - Αποχωρούν οι χρηματοδότες της Fraport

LAMDA: Για τις αλλαγές υψηλού επιπέδου στην Πειραιώς σάς ενημερώσαμε έγκαιρα από χθες. Σήμερα προσθέτουμε ότι η κα Βρεττού αναλαμβάνει υψηλή θέση στη Lamda Development.

 

IMERYS: Παρότι έχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια από τότε που η δραστηριότητα της S&B στους βωξίτες πέρασε στα χέρια του γαλλικού ομίλου (αφού προηγουμένως είχε περάσει σε άλλη γαλλική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων), πληροφορίες που κάνουν τον γύρο της αγοράς υποστηρίζουν ότι γίνεται ολίγον «μπάχαλο» μεταξύ των Γάλλων της IMERYS και του τότε πωλητή.

Και ότι εξαιτίας αυτού του μπάχαλου, έχουν έρθει στην επιφάνεια και κάποιες φορολογικές εκκρεμότητες. Για την εποχή της, θυμίζουμε, ήταν μια σημαντική διασυνοριακή εξαγορά.

Επειδή η υπόθεση ακούγεται -και μάλλον είναι- περίπλοκη, θα το μελετήσουμε και θα επανέλθουμε…

 

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της Αλουμύλ για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της στην Ξάνθη μετά από δεκαετή διακοπή εργασιών, ανακοινώθηκε η έναρξη της νέας γραμμής παραγωγής της Aluminco στη μονάδα των Οινοφύτων.

Σε ό,τι δε αφορά την Exalco (θυγατρική της εισηγμένης Βιοκαρπέτ, που έγραψε χθες στο ταμπλό του ΧΑ νέο υψηλό δωδεκαμήνου) είχε από πέρυσι επενδυτικό πρόγραμμα, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε νέα μονάδα ηλεκτροστατικής βαφής προφίλ αλουμινίου, νέα μονάδα βαφής ξύλου και νέα γραμμή διέλασης αλουμινίου ετήσιας δυναμικότητας 7.000 τόνων στη Λάρισα.

Με την οικοδομική δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό να αυξάνεται και με τη ζήτηση για προφίλ αλουμινίου να προβλέπεται πολύ αυξημένη κατά τα επόμενα χρόνια, λόγω και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κλάδος φαίνεται να περνά σε νέα φάση, αφήνοντας πίσω του τα… πέτρινα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας.

Φυσικά, οι τρέχουσες υψηλές τιμές του αλουμινίου (όπως των καυσίμων και των άλλων commodities) ενδεχομένως να αναβάλουν κάποιες επενδύσεις, από την άλλη πλευρά ωστόσο, παράγοντες της αγορές θεωρούν πως -λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα- τα projects τελικά θα τρέξουν.

ΥΓ: Σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες του ΧΑ, δραστηριότητα στο προφίλ αλουμινίου έχει και η ElvalHalcor, μέσω της θυγατρικής της Etem.

 

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΙΧ: Ξεκίνησε η λειτουργία της δημόσιας πλατφόρμας Open Car, μέσα από την οποία στον ασφαλιστικό κλάδο ευελπιστούν ότι θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ακάλυπτων οχημάτων.

Ο αριθμός αυτός που κατά την προηγούμενη δεκαετία φέρεται να είχε προσεγγίσει ακόμη και το ένα εκατομμύριο(!) σήμερα δείχνει να έχει περιοριστεί σε δύο με τρεις εκατοντάδες χιλιάδες και ελπίζεται ότι θα μειωθεί περαιτέρω στον βαθμό που θα υπάρξει πολιτική βούληση να αξιοποιηθεί η νέα πλατφόρμα και να επιβάλλονται ποινές στους παραβάτες.

Μιλάμε για μια προσδοκώμενη ένεση τζίρου στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου -που κατά την προηγούμενη δεκαετία υποχρεώθηκε σε κατακόρυφη πτώση-, έστω και αν αυτή προβλέπεται να επικεντρωθεί στα φτηνά τιμολόγια ορισμένων εταιρειών.

 

UNIBIOS-INTERWOOD: Στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση της Unibios, αναμένεται να εγκριθεί εξουσιοδότηση προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έτσι ώστε να μπορεί να αποφασίζει μέσα στην επόμενη πενταετία εκδόσεις μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων που αθροιστικά δεν θα υπερβαίνουν το ποσό των 14,06 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι το Δ.Σ. της ίδιας εισηγμένης έχει λάβει από πέρυσι αντίστοιχη εξουσιοδότηση, προκειμένου να μπορεί να υλοποιεί αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Προφανώς, το αν και πότε αυτές οι εξουσιοδοτήσεις θα μετατραπούν σε πράξη θα κριθεί από διάφορα γεγονότα, όπως η ύπαρξη ευνοϊκού κλίματος στην αγορά και η ευόδωση επεκτατικών κινήσεων (εξαγορών) που σχεδιάζει η εταιρεία.

Ανάλογη εξουσιοδότηση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει λάβει από πέρυσι και η διοίκηση της Interwood-Ξυλεμπορίας. Στην τελευταία, μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που σημείωσε το 2021 (βοηθούμενη και από την εκτόξευση της τιμής του ξύλου), πιθανολογείται από παράγοντες της αγοράς ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να γίνει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, σε περίπτωση που το γενικότερο κλίμα είναι ευνοϊκό.

 

FRAPORT GREECE: Την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της συζητά με τις Alpha, Eurobank και Εθνική η Fraport Greece.

Το κοινοπρακτικό του 2017 (968,4 εκατ. ευρώ) λήγει και οι EBRD, EIB, IFC και Black Sea Trade and Development Bank αναμένεται να αποπληρωθούν και να αποχωρήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η EBRD είχε χορηγήσει 186,7 εκατ. ευρώ, η EIB 280,4 εκατ. ευρώ, το IFC 154,1 εκατ. ευρώ και η Black Sea 62,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v