Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 20 2022

Δήμος Διονύσου: Το Project της ενεργειακής αναβάθμισης και η αιχμηρή επιστολή

Δήμος Διονύσου: Το Project της ενεργειακής αναβάθμισης και η αιχμηρή επιστολή

Ενώ τα τοπία στην περιοχή του Διονύσου ασπρίζουν για μια ακόμη φορά από το χιόνι και οι θερμοκρασίες είναι σε επίπεδα βαρυχειμωνιάς, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διονύσου έρχεται την προσεχή Τετάρτη το θέμα της "ενεργειακής αναβάθμισης". Επ αυτού του σημαντικού θέματος, λάβαμε μια επιστολή από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Δήμου (επι διοικήσεως Καλαφατέλη) Στέφανο Μηχιώτη, με ενδιαφέρουσες επισημάνσεις αλλά και... αιχμές, την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια:

«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ: ΕΝΑ "ΠΡΟΤΖΕΚΤ" ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Η υπόθεση της «ενεργειακής αναβάθμισης» επανέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου την ερχόμενη Τετάρτη, με μια προβληματική - έως και απαράδεκτη – μεθόδευση. Φαίνεται πως οι σημερινοί διοικούντες δεν διδάχθηκαν τίποτα από όσα τραγελαφικά διαδραματίσθηκαν (από την τέως διοίκηση) πριν 38 μήνες. Έτσι ακολούθησαν (και αυτοί) την μέθοδο της κουτοπονηριάς και της αδιαφάνειας, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Το παρόν κείμενο ίσως φανεί αρκετά τεχνικό για τον μέσο πολίτη, αλλά είναι απαραίτητο για όσους (δημότες και συμβούλους) επιθυμούν ή αισθάνονται την υποχρέωση να μάθουν πώς έχει η κατάσταση, προκειμένου να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πιο συγκεκριμένα:

1.    Ο δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης αποδέχτηκε μεν το κοινό αίτημα των 23 (από τους 41) μελών του Δ.Σ. για συζήτηση του θέματος, αλλά φρόντισε αυτό να συμβεί, αφού θα έχει προηγηθεί η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε.), όπου έχει την πλειοψηφία. Ώστε, το Συμβούλιο να συζητήσει «κατόπιν εορτής», δηλαδή – όπως υπολογίζει - η συζήτηση να μην έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην προειλημμένη απόφασή του. Ευτυχώς όμως, για άλλη μια φορά, κάνει λάθος!

2.    Τα μέλη της Ο.Ε. καλούνται την προηγούμενη μέρα, να εγκρίνουν την μελέτη και τους όρους της διακήρυξης του έργου. Μόνο που «μελέτη» δεν υπάρχει στην εισήγηση! Το μόνο τεχνικό κείμενο είναι η τεχνική περιγραφή του διαγωνισμού, που φέρει τις υπογραφές 3 υπαλλήλων του Δήμου. Εκεί «υπολογίζεται» η συνολική μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης (λόγω του έργου), που παίζει ρόλο στον υπολογισμό της αμοιβής του εργολάβου. Στην ουσία όμως γίνεται απλή παράθεση αριθμών, εν είδει εκτιμήσεων, χωρίς καμία αναφορά σε δεδομένα!

3.    Το κείμενο της Υπηρεσίας είναι σε μεγάλο βαθμό – και σίγουρα στα κύρια σημεία της - πιστή αντιγραφή μιας άλλης «μελέτης» (με αριθμό 10/2022), που ενώ υποτίθεται ότι προέρχεται από τον δήμο, φέρει επανειλημμένες φορές (σελ. 6, 33, 38, 42, 46, 66) την υπογραφή μιας εταιρείας (Aisoft AE). Τα σχετικά εδάφια αναφέρονται σε κρίσιμα σημεία του διαγωνισμού, όπως η περιγραφή του φυσικού και οικονομικού έργου, ο προϋπολογισμός, τα κριτήρια αξιολόγησης και η βαρύτητά τους, ο τρόπος πληρωμής του αναδόχου (δόσεις) κλπ.

4.    Όσο κι αν αναζήτησα τη συγκεκριμένη εταιρεία στο διαδίκτυο, δεν την βρήκα. Είναι λοιπόν αναγκαίο κάποιος από τον δήμο να μας πει: (α) εάν πρόκειται για εξωτερικό συνεργάτη του δήμου, που έκανε μια αρχική μελέτη, στην οποία κατόπιν στηρίχθηκε η τεχνική περιγραφή του διαγωνισμού, (β) ποιο είναι το προφίλ της και η σύμβαση που υπέγραψε με τον δήμο, καθώς και η διαβεβαίωση ότι δεν θα έχει ουδεμία σχέση με τους υποψήφιους ανάδοχους του διαγωνισμού, (γ) εάν όντως υπάρχουν κάποια δεδομένα για τα ποσοτικά στοιχεία του διαγωνισμού και δ) εάν τελικά υπάρχει η δυνατότητα ο πραγματικός μελετητής να παράσχει εξηγήσεις στα ερωτήματα που θα τεθούν από τους συμβούλους.

Μένω στα διαδικαστικά, γιατί συνήθως εκεί κρύβεται ο διάβολος, στις λεπτομέρειες. Αφήνω τα υπόλοιπα, όπως τη σκοπιμότητα της μεθόδου υλοποίησης, το κόστος του έργου, την υπεραξία του εργολάβου (που θα βγει από τις τσέπες των δημοτών) κλπ στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Είναι επιτέλους καιρός να αποδείξουν στην πράξη πόσο αποτελεσματικά μπορούν να υποστηρίξουν τα συμφέροντα του κόσμου, πέρα από ανακοινώσεις και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ώστε να ξέρουμε «τι ψάρια πιάνει» ο καθένας τους, όταν θα είναι και πάλι υποψήφιοι σε ενάμιση χρόνο. Όσο για τους συμβούλους της πλειοψηφίας, απ’ αυτούς δεν περιμένω απολύτως τίποτα. Τους υπόσχομαι όμως μια εμπεριστατωμένη αναφορά εκεί που πρέπει. 

Στέφανος Μηχιώτης

Πρώην ΓΓ του Δήμου και δημότης Διονύσου»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v