Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 17 2022

Το «κακό παιδί» του Υπερταμείου - Βαρύ κλίμα στη… χαλαρή MLS - Σφηνάκια για ElvalHalcor και ΕΛΤΕ

Το «κακό παιδί» του Υπερταμείου - Βαρύ κλίμα στη… χαλαρή MLS - Σφηνάκια για ElvalHalcor και ΕΛΤΕ

ELVALHALCOR: Κανένα νέο δεν προέκυψε κατά το χθεσινό conference call της ElvalHalcor σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για ενδεχόμενη σύμπραξη μεταξύ της θυγατρικής της, ΕΤΕΜ, και της Cosmos Aluminium του Ξενοφώντα Καντώνια.

Ειδικότερα, τα στελέχη της ElvalHalcor απλά αναφέρθηκαν στην ύπαρξη επαφών, χωρίς να δεσμευθούν για το αν θα προκύψει συμφωνία, αλλά ούτε και για τον χρόνο και το πιθανό περιεχόμενό της.

Πάντως, η ΕΤΕΜ (της οποίας η ElvalHalcor κατέχει το 80% μετά την περυσινή καταβολή 24,3 εκατ. ευρώ σε ΑΜΚ) στο σύνολο του 2021 σημείωσε κύκλο εργασιών 77 εκατ. ευρώ και υποχρεώθηκε σε ζημία 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ η εισηγμένη προχώρησε επίσης και σε απομείωση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.

Πολύ υψηλότερα τα μεγέθη της Cosmos Aluminium (κύκλος εργασιών 150 εκατ. το 2021 και κερδοφόρο αποτέλεσμα), η οποία μάλιστα πρόσφατα προχώρησε και στην εξαγορά του 51% της νεοφυούς εταιρείας MC Changers (προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων).

Η αυτοκινητοβιομηχανία περιλαμβάνεται στους πελάτες τόσο της ΕΤΕΜ όσο και της Cosmos Aluminium.

 

ΕΛΤΕ: Αλλαγές μέσω ΑΣΕΠ επίκεινται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων). Η θητεία του προηγούμενου Δ.Σ. λήγει και δύο από τα τρία μέλη του δεν έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την ανανέωση της θητείας τους.

Θυμίζουμε ότι ο ρόλος της ΕΛΤΕ είναι κομβικός για τον έλεγχο των λογιστικών καταστάσεων των εισηγμένων εταιρειών, για τη διαλεύκανση σκανδάλων, αλλά και λόγω της εκπροσώπησής της στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

 

ΜLS: Κύκλοι της αγοράς μπορεί να μιλούν για κάποιες ενδεχόμενες εξελίξεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με στόχο τη σωτηρία της MLS, ωστόσο το κλίμα μεταξύ των πιστωτών παραμένει ιδιαίτερα βαρύ.

Με την εταιρεία να βρίσκεται ουσιαστικά εκτός λειτουργίας εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια και με τα χρέη της να αυξάνονται μέρα με την ημέρα, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ακόμη και στο πλέον θετικό σενάριο γι’ αυτούς, το κούρεμα που θα υποστούν θα γίνει με την... ψιλή μηχανή.

Ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια όμως προκαλεί το γεγονός των πολύ χαλαρών αντανακλαστικών που έχει δείξει η διοίκηση της ΜLS από την αρχή της εμφάνισης του προβλήματος (φθινόπωρο 2019) έως και σήμερα.

Συγκεκριμένα, εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχει κατατεθεί ούτε καν μια πρόταση από την πλευρά της εταιρείας και δεν έχει γίνει ούτε μια επιχειρηματική κίνηση ή συμφωνία που θα μπορούσε να αναστρέψει την πτωτική πορεία.

ΥΓ: Η εταιρεία είχε καλέσει στις 9 Δεκεμβρίου του 2021 σε έκτακτη γενική συνέλευση τους κατόχους του τρίτου ομολόγου, με στόχο να πετύχει τετράμηνη προστασία από τους πιστωτές.

Τελικά, στη συγκεκριμένη Γ.Σ. δεν προέκυψε η απαιτούμενη απαρτία και η διοίκηση της ΜLS είχε αναφερθεί τότε σε «ομολογιούχους με σημαντικά ποσοστά που βρίσκονταν στο εξωτερικό και είχαν ζητήσει περισσότερο χρόνο για να συμμετάσχουν στη συνέλευση», ενώ είχε εκτιμήσει ότι «η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί εκ νέου εντός του τρέχοντος μηνός (Δεκέμβριος 2021), η ακριβής ημερομηνία της θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες».

Έκτοτε, σιγή ιχθύος…

 

ΕΤΑΔ: Υπό διαμόρφωση βρίσκεται ακόμη η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη ανεξάρτητων εκτιμητών των ακινήτων που υπόκεινται στην ΕΤΑΔ, με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν ότι έως το τέλος του 2022 θα υπάρξει ανάθεση.

Η αποτίμηση (και το status) αυτών των ακινήτων είναι μόνο ένα μέρος της άσκησης που οφείλει να διεκπεραιώσει η διοίκηση της ΕΤΑΔ, η οποία εμφανίζεται ως το «κακό παιδί» του Υπερταμείου, κυρίως λόγω των καυστικών σχολίων της Κομισιόν.

Μένει να φανεί αν το νέο διοικητικό συμβούλιο καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά και στις απαιτήσεις των θεσμών που θεωρούν ότι στο επόμενο 18μηνο θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για την περιουσία και την αξιοποίησή της από την ΕΤΑΔ.

Στο μεταξύ και ενόσω συντελούνται έλεγχοι από το ΥΠΟΙΚ για προσλήψεις και αμοιβές στελεχών, είναι άξιο λόγου πως το 2020, χρονιά όπου λόγω πανδημίας η ΕΤΑΔ έγραψε λειτουργικές ζημιές 26 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημιές της τάξης των 23,4 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν οι αμοιβές των στελεχών διοίκησης στις 491 χιλ. ευρώ από 423 χιλ. ευρώ.

Για τα διευθυντικά στελέχη (14 εργαζόμενοι), οι αμοιβές μειώθηκαν στο 1,155 εκατ. ευρώ από 1,172 εκατ. ευρώ το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v