Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 16 2022

Το «ατού» της Πειραιώς και το Sunrise - Ελληνικό «σαφάρι» για πρώτες ύλες από το Καζακστάν ως τη... Γουατεμάλα

Το «ατού» της Πειραιώς και το Sunrise - Ελληνικό «σαφάρι» για πρώτες ύλες από το Καζακστάν ως τη... Γουατεμάλα

APPLE: Η κινεζική Foxconn, που κατασκευάζει iPhone για λογαριασμό της Apple, διέκοψε τη λειτουργία των εργοστασίων της στο Shenzhen. Στην περιοχή της νότιας Κίνας ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας ένα επταήμερο lockdown για την Covid-19, διαταράσσοντας όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Αρκετά τοπικά πάρκα και αποθήκες ανακοίνωσαν ότι έχουν αναστείλει τις εργασίες εξόδου και εισόδου φορτίου. Με τη Maersk, όπως αναφέρουν τοπικά δημοσιεύματα, να γνωστοποιεί ότι οι αποθήκες στο Shenzhen θα παραμείνουν κλειστές έως τις 20 Μαρτίου.

Εδώ ταιριάζει γάντι αυτό που λένε… ντόμινο.

 

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: Την... Υδρόγειο έχουν επιστρατεύσει Ελληνες επιχειρηματίες για να βρουν προμήθειες πρώτων υλών που είναι σε έλλειψη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οπου και να κοιτάξουν όμως, δυσκολίες βρίσκουν. Όπως σημειώνει στη στήλη γνωστός βιομήχανος, η παραγγελία που είχε κάνει σε άλευρα από το Καζακστάν δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα.

Εξηγεί ότι οι ασφαλιστικές δεν ασφαλίζουν πλοία και εμπόρευμα, λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

 

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ: Ακόμα και αν βρουν φορτίο και πλοίο, πονοκέφαλος είναι και το κόστος. Εταιρεία που βρήκε και παρήγγειλε ζάχαρη από τη Γουατεμάλα δεν θα πληρώσει μόνο ακριβότερη την πρώτη ύλη -η τιμή της ζάχαρης σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο-, αλλά θα καταβάλει και 100 ευρώ επιπλέον τον τόνο για τα ναύλα!

 

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: Αν πίνετε τον καφέ σας σκέτο, μη νομίζετε ότι δεν σας αφορά το θέμα. Η ζάχαρη αποτελεί βασική ύλη για σειρά ελληνικών προϊόντων, όπως είναι οι κομπόστες ροδάκινου, βασικό εξαγώγιμο προϊόν.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου μάλιστα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά στην τσέπη και για τη συσκευασία που βάζουν μέσα το προϊόν. Ελλείψεις εντοπίζονται σε καπάκια αλλά και σε γυάλινα βάζα.

Ο λόγος, όπως λέει επιχειρηματίας, είναι ότι η Ουκρανία ήταν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γυάλινων περιεκτών…

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ Ι: Σε ιδιαίτερα κρίσιμο μέγεθος για τις τράπεζες αναδεικνύεται πλέον η εξέλιξη της οργανικής κερδοφορίας, μετά τη μείωση των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό που αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους. Διότι από την οργανική κερδοφορία εξαρτάται η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, που είναι βασικό στοιχείο όχι μόνο για την κεφαλαιακή τους θέση, αλλά και για τη διανομή μερίσματος.

Στον συγκεκριμένο τομέα, η Πειραιώς φαίνεται να έχει καλό «ατού», αφού κατά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το 2021, εμφάνισε την υψηλότερη οργανική κερδοφορία στον κλάδο, ενώ όπως σημειώθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, η αύξησή της είναι σταθερή, τα τελευταία τρία τρίμηνα.

Από τα αποτελέσματα της τράπεζας ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η ολοκλήρωση κατά 95% του σχεδίου Sunrise μέσα σε ένα έτος. Το σχέδιο ανακοινώθηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις 16 Μαρτίου 2021 (το θυμόμαστε γιατί συμπίπτει με τα γενέθλια αγαπημένου προσώπου) και περιείχε μια σειρά από κινήσεις, ορισμένες εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά.

Με την υλοποίησή του, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς διαμορφώνεται στο 15,9%, το ποσοστό των NPEs υποχώρησε στο 12,5% από 45% και αναμένεται να φτάσει στο 8% εντός του έτους.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΙ: Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο CEO της Tράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου για τις επιπτώσεις από τη μικρή θυγατρική που διατηρεί η τράπεζα στην Ουκρανία. Το καθαρό ενεργητικό της, όπως είπε, ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση από τη μητρική (την Πειραιώς δηλαδή) σε 10 εκατ. ευρώ και η έκθεση στο real estate της χώρας στα 10 εκατ. ευρώ. Τίποτα, δηλαδή...

Βέβαια, ο προβληματισμός εντοπίσθηκε αλλού: στις έμμεσες επιπτώσεις στο εγχώριο μακροοικονομικό σκηνικό από τον πληθωρισμό, που σύμφωνα με την εκτίμηση της Tράπεζας Πειραιώς θα φτάσει το 2022 στο 6%-7% (για το σύνολο της χρονιάς). Και ως γνωστόν, ο πληθωρισμός τρώει τα εισοδήματα.

Ωστόσο, ο CEO επεσήμανε πως οι επιπτώσεις στον τουρισμό δεν θα είναι σημαντικές...

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το σχέδιο νόμου που είχε παρουσιαστεί στα τέλη του 2021, κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το βασικότερο στοιχείο είναι πως δεν προβλέπεται το «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, όπως αρχικά ήταν η πρόθεση που είχε εκφραστεί επί υφυπουργίας του Γιώργου Ζαββού (είχαν τότε εκφραστεί έντονες αντιδράσεις).

Πάντως, δύο αξιοσημείωτα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι:

Πρώτον, η προθεσμία επιβολής ποινών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντός πενταετίας (έναντι 20ετίας που ήταν στο παρελθόν) από την τέλεση του αδικήματος ή, σε περίπτωση διαρκούς παράβασης, από την ημερομηνία παύσης της και

δεύτερον, η σύσταση Διεύθυνσης Αξιολογήσεων, η οποία θα αξιολογεί τα αποτελέσματα και τα πορίσματα των εισηγήσεων ελέγχου και έναρξης διαδικασίας επιβολής κυρώσεων που της υποβάλλονται από τις διευθύνσεις της ΕΚ και δύναται να ζητά από αυτές πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v