Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 22 2022

H ρήτρα που καίει στα μισθώματα - Ideal: Το κλίμα «έπνιξε» το ντιλ - Γιατί βιάζεται η Byte και θέλει… υπομονή η Lavipharm

H ρήτρα που καίει στα μισθώματα - Ideal: Το κλίμα «έπνιξε» το ντιλ - Γιατί βιάζεται η Byte και θέλει… υπομονή η Lavipharm

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Ο χώρος της πληροφορικής δεν επηρεάζεται ούτε από το ενεργειακό κόστος ούτε από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οπότε πλήττεται λιγότερο σε σχέση με άλλους από την τρέχουσα συγκυρία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τουλάχιστον μια εταιρεία του κλάδου με κύκλο εργασιών γύρω στα επτά εκατομμύρια ευρώ και κερδοφόρο αποτέλεσμα προετοιμάζεται για να μπει στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ) του ΧΑ μέσα στη φετινή χρονιά.

 

IDEAL: Σε διαφορετικό χρηματιστηριακό περιβάλλον, η χθεσινή αντίδραση της μετοχής της Ideal (-0,6%) στο νέο της εξαγοράς εταιρείας παραγωγής πωμάτων στη Νότιο Αφρική, θα ήταν ενδεχομένως σαφώς καλύτερη.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, το deal δεν ανεβάζει μόνο τις πωλήσεις και τα κέρδη της εξαγορασθείσας επιχείρησης, αλλά παράλληλα ανοίγει το πεδίο για αξιοσημείωτες συνέργειες, τόσο σε ό,τι αφορά τις προμήθειες πρώτων υλών όσο και την ανά τον κόσμο εξυπηρέτηση των πελατών των δύο εταιρειών.

Όσο για τη μετοχή, με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας (104,8 εκατ. ευρώ) και τα εκτιμώμενα pro forma κέρδη του 2021 πολύ πιθανόν να μιλάμε για ένα δείκτη P/E κοντά στο 10 και -με δεδομένη την επικείμενη επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,07 ευρώ- μερισματική απόδοση γύρω στο 2,1%, για έναν όμιλο με ισχυρή ρευστότητα.

 

BYTE COMPUTER: Στις 28 Απριλίου έχει προγραμματίσει φέτος την τακτική της γενική συνέλευση η Byte Computer, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που τις πραγματοποιούσε τον Ιούνιο.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επίσπευση των διαδικασιών συνδυάζεται με πολύ βελτιωμένα αποτελέσματα, καλά νέα για το μέλλον και σαφώς υψηλότερο μέρισμα σε σύγκριση με το περυσινό (θα διανεμηθεί στις 18 Μαΐου).

ΥΓ: Κάμποσες άλλες εισηγμένες (που και αυτές δημοσίευσαν ή θα δημοσιεύσουν πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα) αναμένεται φέτος να παρουσιάσουν πολύ πιο σύντομα τις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις.

 

ΑΕΕΑΠ: Σε πολλά συμβόλαια εκμίσθωσης ακινήτων, τα συμφωνημένα ενοίκια είναι συνδεδεμένα με την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, οπότε ας μην εκπλαγούμε αν δούμε και μια αύξηση στον κύκλο εργασιών των εταιρειών του κλάδου, λόγω του υπάρχοντος πληθωρισμού.

Επίσης, η αύξηση του κόστους κατασκευής των ακινήτων (βλέπε άνοδος μεταφορικών, μετάλλων, ξύλου, ενέργειας) ενισχύει τη ζήτηση για αγορά-ενοικίαση ήδη υπαρχόντων ακινήτων (με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την ανθεκτικότητα των τιμών τους) και όχι για την κατασκευή νέων.

Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι η ουκρανική κρίση δεν θα διαρκέσει για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα και δεν θα ακυρώσει το αναπτυξιακό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας.

 

LAVIPHARM: Όσοι πίστευαν ότι η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων της εισηγμένης θα μπορούσε να οδηγήσει τη μετοχή σε έξοδο από το καθεστώς της επιτήρησης, ενδεχομένως να πρέπει να κάνουν περισσότερη υπομονή.

Η εισηγμένη βέβαια κατάφερε για μια ακόμη χρονιά να εμφανίσει σημαντικά κερδοφόρο αποτέλεσμα (+1,72 έναντι +2,09 εκατ. ευρώ) και μάλιστα συνοδευόμενο από θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές (+1,94 εκατ.), μειώνοντας ισόποσα τον καθαρό της δανεισμό. Και όλα αυτά, όταν τα ίδια κεφάλαια της μητρικής εταιρείας διατηρούνται σε θετικό πρόσημο.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, λόγω προβλημάτων του παρελθόντος, τα ίδια κεφάλαια σε ενοποιημένη βάση είναι αρνητικά (-9,97 εκατ. ευρώ) και ο ορκωτός ελεγκτής συνεχίζει να κάνει λόγο περί «ουσιώδους λόγου για τη συνέχιση της δραστηριότητας».

Η ουσία είναι ότι ο καθαρός δανεισμός παραμένει υψηλός, αλλά -ευτυχώς- κατά το μεγαλύτερο μέρος του μακροπρόθεσμος. Από τότε μάλιστα που αναδιαρθρώθηκε, η Lavipharm είναι απόλυτα συνεπής στις αποπληρωμές της, πλην όμως δεν τηρεί έναν χρηματοοικονομικό δείκτη-συμβατικό όρο του δανείου.

Το τελευταίο δεν φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα, καθώς οι δανειστές έδωσαν το απαιτούμενο waiver με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2022.

ΥΓ: Μεταξύ άλλων, εξετάζεται και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής Lavipharm Hellas με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v