Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 21 2022

Η νέα εταιρεία του Θεοδωρόπουλου και η σιγή της Moody's - Βρήκε... λεφτά η Rocket - Το «χακί» φιλέτο στην Αίγινα

Η νέα εταιρεία του Θεοδωρόπουλου και η σιγή της Moodys - Βρήκε... λεφτά η Rocket - Το «χακί» φιλέτο στην Αίγινα

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 9 Μαρτίου, η στήλη σάς είχε ενημερώσει για μια σημαντική μεταγραφή στον κλάδο των τροφίμων, που συνέδεε την Chipita της εποχής Θεοδωρόπουλου, τη Mondelez και τη νέα επιχειρηματική προσπάθεια του Έλληνα επιχειρηματία. 

Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, έγιναν τα αποκαλυπτήρια. Στις 16 Μαρτίου ιδρύθηκε η Βespoke SGA Holdings, του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γιάννης Παπαχρήστου, γνωστό στέλεχος της αγοράς, είναι στο διοικητικό σχήμα.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας απαρτίζεται από τους κ.κ. Σπ. Θεοδωρόπουλο, Μαρία Γεώργαλου, Ιλεάνα Αντύπα, Γιάννη Παπαχρήστο, Σωτήρη Φώλια, Αντώνη Θεοδωρόπουλο. Θέμη Μακρή Αγγελική Οικονόμου, Νίκη Σμυρνή, Κατερίνα Μαγγανά και Άρτεμη Ντούσια.

 

MOODY’S: Συνήθεια έγινε πλέον το να περιμένουμε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από τον οίκο αξιολόγησης να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του για την επενδυτική βαθμίδα της χώρας μας και να κοιμόμαστε με την... απορία.

Αυτό επαναλήφθηκε την περασμένη Παρασκευή, την οποία ο οίκος όπως και η DBRS είχαν ορίσει ως ημερομηνία ανακοινώσεων. Ο καναδικός οίκος έβγαλε την ανάλυσή του, η Moody’s όχι.

Αξιο προσοχής ότι τελευταία φορά που υπήρξε «rating action» από τη Moody’s ήταν στις 6 Νοεμβρίου του 2020, όταν αναβάθμισε την Ελλάδα σε Ba3 με σταθερό outlook. Μεσολάβησαν κύματα κορωνοϊού, σημαντικές μεταβολές στο ΑΕΠ, ενεργειακή κρίση και τώρα ο ουκρανικός πόλεμος, αλλά από τον οίκο δεν έχουμε σαφή τοποθέτηση.

Ολο το 2021 και έως σήμερα αρκούμαστε σε αναλύσεις (credit opinion), αλλά όχι σαφή τοποθέτηση για την αξιολόγηση.

 

ROCKET DELIVERY: Η Rocket φαίνεται να βρήκε λεφτά να πληρώσει προμηθευτές. Ας σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα προμηθευτές και συνεργάτες της Rocket Delivery με συμβόλαια, είχαν ανοιχτά υπόλοιπα δύο και πλέον μηνών με την εταιρεία, σύμφωνα με μηνύματα που μετέφεραν οι ίδιοι στο Euro2day.gr. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία επανεκκίνησε τις εργασίες της στις 26.2.2022.

Παρατηρήθηκαν αρρυθμίες, μεταξύ άλλων και στην επικοινωνία, καθώς οι προμηθευτές δεν είχαν ενημέρωση για την προσπάθεια ανάκαμψης μετά την κρίση στην ουκρανική μητρική και δεν ήξεραν πότε θα πληρωθούν.

Πάντως πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι μέρος της αναγκαίας ρευστότητας έχει αποκατασταθεί και άρχισε η τακτοποίηση οφειλών από την Παρασκευή (18.3.2022).

Πρόκειται για θετικό μήνυμα, εάν επιβεβαιωθεί στην πράξη.

 

REAL ESTATE: Τρεις ελληνικές εταιρείες φαίνεται ότι κατέθεσαν προτάσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε προκηρύξει προ ημερών η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) για την αξιοποίηση του ακινήτου των 330 στρεμμάτων με την ονομασία «Πέρδικα», που βρίσκεται στην Αίγινα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας εκ των τριών μνηστήρων ήταν η εταιρεία Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου, η οποία έχει στα σκαριά ουκ ολίγα projects.

Ο διαγωνισμός για το συγκεκριμένο «φιλέτο», για το οποίο προκρίνεται η τουριστική αξιοποίηση, εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι. Βάσει της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, το ετήσιο ενοίκιο διαμορφώνεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικό «ατού» για την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού αποτελεί η δυνατότητα ένταξης του project στις Στρατηγικές Επενδύσεις.

 

QUIZ: Όλοι γνωρίζουμε τον βασιλιά της Φρυγίας, τον Μίδα, που μετέτρεπε σε χρυσάφι οτιδήποτε άγγιζε. Στον ελληνικό επιχειρηματικό στίβο συμβαίνει... ακριβώς το αντίθετο.

Οπως λένε οι πληροφορίες, υπάρχει εταιρεία που εμφανίζεται ως σωτήρας, «μπαίνει» (όχι μετοχικά) σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και τις βοηθά να πάνε πιο κάτω!

Η εταιρεία πάντως, όπως μαθαίνει η στήλη, έχει εξασφαλίσει την πληρωμή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v