Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 22 2022

Bad news για καταθέτες, good news για τράπεζες - Οι χρησμοί για το ΑΕΠ και τα… καπάκια της Χήτος

Bad news για καταθέτες, good news για τράπεζες - Οι χρησμοί για το ΑΕΠ και τα… καπάκια της Χήτος

ETEM: Νέος πρόεδρος της ΕΤΕΜ ανέλαβε ο Μιχάλης Παναγής, μετά την παραίτηση Λ. Γιαννούχου.

Σημειώνεται ότι η μητρική της ΕΤΕΜ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, βρίσκεται σε συζητήσεις με την Cosmos Aluminium, με στόχο τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ ΕΤΕΜ - Cosmos Aluminium.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΡΩΣΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Τις πρώτες δημόσιες αναθεωρημένες εκτιμήσεις για το πόσο θα επηρεαστεί η εγχώρια οικονομία από τη γεωπολιτική κρίση, την οποία πυροδότησε η ρωσική εισβολή, διατύπωσαν, κατά τις πρόσφατες παρουσιάσεις αποτελεσμάτων, οι διοικήσεις των τραπεζών.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα προσγειωθεί στα επίπεδα του 3%-4%, φέτος, έναντι αρχικής εκτίμησης για περίπου 5,5%.

Με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, περίπου 7%...

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΕΣΟΔΑ: Μια νέα προσοδοφόρα πηγή εσόδων έχουν βρει -μετά από πολλά χρόνια- οι τράπεζες. Ο λόγος για τη διαχείριση περιουσίας (asset management/private banking), οι εργασίες της οποίας αφήνουν αρκετά έσοδα στο κομμάτι των προμηθειών.

Το σπορ το εξασκούν με επιτυχία Πειραιώς και Eurobank, αλλά ήδη στο παιχνίδι έχουν μπει δυναμικά και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Η στήλη πληροφορείται ότι η πελατεία αυξάνεται και το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό από τη στιγμή που τα επιτόκια στις καταθέσεις είναι μηδενικά και μια πιθανή αύξησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προβλέπεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 85% των καταθέσεων θα παραμείνει σε μηδενικά επιτόκια και η αύξηση που θα περάσει στο υπόλοιπο 15% δεν θα ξεπερνά τις 20-25 μονάδες βάσης.

 

ΝΙΚΟΣ ΧΗΤΟΣ: Το εμφιαλωμένο νερό θέλει και το μπουκαλάκι και το καπάκι του. Για αυτά τα «εξτρά», εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο η νέα επένδυση της ηπειρώτικης βιομηχανίας Χήτος ΑΒΕΕ, της οποίας πρόεδρος είναι ο Νίκος Χήτος.

Το επενδυτικό σχέδιο, επιλέξιμου κόστους 2,995 εκατ. ευρώ, αφορά την αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής πωμάτων και προφιαλιδίων, ώστε η εταιρεία να καλύψει την αυξημένη ζήτηση των εργοστασίων εμφιάλωσης. Αυτή η νέα επένδυση της Χήτος προστίθεται σε σειρά νέων επενδυτικών σχεδίων των «νερουλάδων» που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο τους τελευταίους μήνες.

Μιλάμε για πολλή δίψα για επενδύσεις…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v