Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2022

Μαξίμου, δημοσκοπήσεις και... εκλογές - Κόντρες προμηθευτών με λιανεμπόριο - Γλυκάθηκε το fund που «παίζει» πληροφορική

Μαξίμου, δημοσκοπήσεις και... εκλογές - Κόντρες προμηθευτών με λιανεμπόριο - Γλυκάθηκε το fund που «παίζει» πληροφορική

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: To Barca Capital Partners είναι ένα αμερικανικό fund με έδρα το San Francisco και ενεργητικό γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, που επενδύει με μεσομακροπρόθεσμη προοπτική κατά κύριο λόγο σε μετοχές εταιρειών πληροφορικής σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Το συγκεκριμένο λοιπόν fund μετράει ήδη υψηλότατες αποδόσεις στην Ελλάδα, έχοντας τοποθετηθεί σταδιακά τόσο στην Epsilon Net (ξεκινώντας από την αύξηση κεφαλαίου του 2020), όσο και αργότερα στην Entersoft.

Έχοντας… γλυκαθεί προφανώς από τις μέχρι τώρα αποδόσεις, στελέχη του Barca Capital ήρθαν τον Μάρτιο στην Ελλάδα και επισκέφτηκαν πέντε εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ, είτε για να ενημερωθούν για την πορεία των μέχρι τώρα τοποθετήσεών τους είτε για να «ανακαλύψουν» και νέους επενδυτικούς προορισμούς.

Πέραν αυτού, χρηματιστηριακοί κύκλοι επισημαίνουν την ύπαρξη ευρύτερου ενδιαφέροντος από το εξωτερικό για ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, με άλλα θεσμικά χαρτοφυλάκια (από διάφορες χώρες του κόσμου) να έχουν ήδη αποκτήσει θέσεις και με αρκετά ακόμη να ενημερώνονται προκειμένου να λάβουν σχετικές αποφάσεις.

«Οι ξένοι θεσμικοί είναι αυτοί που έχουν συμβάλει καθοριστικά στην εκτίναξη των τιμών μετοχών πληροφορικής κατά την τελευταία διετία στο ΧΑ, καθώς ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα θεωρούν αρκετούς τίτλους υποτιμημένους σε σύγκριση με αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού. Αντίθετα, η συμμετοχή των ελληνικών θεσμικών χαρτοφυλακίων ήταν σχετικά περιορισμένη (αρκετοί τοποθετήθηκαν χαμηλά και ρευστοποίησαν στα… μέσα της ανοδικής διαδρομής των τίτλων) και σε κάθε περίπτωση, οι ξένοι ήταν εκείνοι καρπώθηκαν το μεγαλύτερο κομμάτι (αν όχι τη μερίδα του λέοντος) στα χρηματιστηριακά κέρδη του κλάδου κατά την τελευταία διετία και όχι οι Έλληνες. Είτε αυτοί ήταν θεσμικοί είτε ιδιώτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

 

ΕΜΠΟΡΙΟ: Η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Αυτό είναι γνωστό. Στην περίπτωση των προμηθευτών και των σούπερ μάρκετ παρακολουθούμε αυτή την περίοδο το σίκουελ της γνωστής κόντρας που παίζει σε λούπα τις τελευταίες δεκαετίες.

Αφορμή για τη νέα διαμάχη που έχει ξεσπάσει είναι οι τιμοκατάλογοι που στέλνουν οι προμηθευτές στο λιανεμπόριο. Οι πρώτοι υποστηρίζουν ότι αυτοί δεν γίνονται αποδεκτοί από τα σούπερ μάρκετ ή όταν γίνουν, έχουν «διπλώσει» νέες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, στα υλικά συσκευασίας και στην ενέργεια. Οι λιανέμποροι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και ότι προσπαθούν από κοινού με τους προμηθευτές τους να βρουν τη λύση, «σπάζοντας» την ανατίμηση και περνώντας την στην κατανάλωση σε συνέχειες.

Για τους προμηθευτές όμως, ακόμη και η τμηματική διαχείριση της ανατίμησης προκαλεί ασφυξία η οποία επιτείνεται ακόμη περισσότερο και από τις 120 και πλέον ημέρες που πληρώνονται από το εγχώριο λιανεμπόριο.

Βέβαια όπως και στα μαθηματικά έτσι και στη ζωή, υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα. Αλευροβιομηχανίες, εταιρείες σπορελαίων και ζάχαρης, αλλά και παραγωγοί προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, πληρώνονται πιο γρήγορα.

Γιατί ο φόβος των ελλείψεων φιλάει τα έρμα.

 

ΕΜΠΟΡΙΟ ΙΙ: Και ερχόμαστε στο καλύτερο. Αν θέλει κάποιος προμηθευτής να αγοράσει πρώτες ύλες, πρέπει πρώτα να βάλει τα λεφτά και μετά να περιμένει να εκτελεστεί η παραγγελία. Για όσους έχουν ρευστότητα, αυτό μπορεί να λυθεί σχετικά εύκολα. Οσοι πιέζονται πάλι, ασφυκτιούν από το κόστος δανεισμού.

Όμως ακόμη και αν έχει κάποιος ζεστό χρήμα, δεν είναι σίγουρο ότι θα παραλάβει τις ποσότητες που παράγγειλε.

Φίλος της στήλης λέει ότι αυτό το διάστημα γίνεται μια άτυπη δημοπρασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, εμπορικές εταιρείες μαζεύουν τις παραγγελίες και ξεκινούν γύρο τηλεφωνημάτων για να δουν ποιος δίνει τα περισσότερα χρήματα.

Και μη ρωτάτε ποιος είναι ο νικητής και ποιος θα πάρει τις ποσότητες που θέλει...

 

ΕΜΠΟΡΙΟ ΙΙΙ: Και για το τέλος, σας έχουμε ένα νέο πακέτο ανατιμήσεων που μπορεί να μην τις βλέπουμε ακόμη, θα κληθούμε να τις πληρώσουμε όμως στο τέλος.

Όπως λέει στη στήλη γνωστός επιχειρηματίας, πριν από λίγες ημέρες έλαβε τον νέο τιμοκατάλογο από τις εταιρείες logistics με τις οποίες συνεργάζεται.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Για το μεταφορικό έργο η αύξηση είναι 10%, για το picking 7-10%, ενώ στο ξηρό φορτίο η αποθήκευση ανατιμήθηκε 5%, 10-12% στο ψυγείο και 30% στην κατάψυξη.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το εκρηκτικό μείγμα ανατιμήσεων και ακρίβειας που χτυπά και την ελληνική αγορά συνθέτουν ένα παγκόσμιο σκηνικό με περιορισμένες δυνατότητες σημαντικής εγχώριας παρέμβασης.

Ωστόσο, η όλη κατάσταση και η κούραση του κόσμου, που βλέπει την ακρίβεια να «τρώει» τα εισοδήματα μετά από δυο χρόνια πανδημίας, χτυπά και την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως επιβεβαιώνει και δεύτερη δημοσκόπηση χθες (από Metron Analysis), που στέλνει τη διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ στο… χαμηλό των 7,6 μονάδων, χάνοντας 1,5 μονάδα από τον Φεβρουάριο. Η ΝΔ υποχωρεί στο 27%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύεται στο 19,4%.  

Είχε προηγηθεί το «καμπανάκι» από την Public Issue τη Δευτέρα, με την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (δύο στους τρεις) να φέρεται να διαφωνεί με τους χειρισμούς στο Ουκρανικό και με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα.

Προφανώς με τέτοια νούμερα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει άμεσα σε πρόωρες εκλογές, ποντάροντας σε «καθαρή νίκη». Κάτι που δικαιολογεί και πολιτικά τις χθεσινές αναφορές Μητσοτάκη, σε εξάντληση της 4ετίας και εκλογές με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο καθώς όταν το ποσοστά σου πέφτουν ραγδαία κι αλλάζεις τον εκλογικό νόμο υπέρ σου, ο κίνδυνος «τιμωρίας» στην κάλπη είναι μεγάλος.

Το πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές, είναι ότι διάφορες κινήσεις της κυβέρνησης, από τις απανωτές παροχές, μικρές ή μεγαλύτερες, ως την κατάργηση του προστίμου για τους ανεμβολίαστους άνω των 60, δείχνουν να παραπέμπουν σε πολύ μικρότερο εκλογικό ορίζοντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v