Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 19 2022

Η Public Ιssue χτυπάει... καμπάνες - Η δεύτερη ψυχρολουσία στο ρεύμα και η Αυτού Μεγαλειότης… Ρεβυθούσα

Η Public Ιssue χτυπάει... καμπάνες - Η δεύτερη ψυχρολουσία στο ρεύμα και η Αυτού Μεγαλειότης… Ρεβυθούσα

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: To βαρόμετρο Απριλίου της Public Ιssue, που έχει ως επίκεντρο την άποψη της κοινής γνώμης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους πρωταγωνιστές του, θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τους λεγόμενους «καθοδηγητές της κοινής γνώμης», μεταξύ αυτών και τα μίντια, όσο και την ίδια την κυβέρνηση.

Διότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά, ακόμη και σε σύγκριση με την αντίστοιχη που είχε γίνει προ μηνός.

Το πλήρες ρεπορτάζ θα το βρείτε εδώ.

Εμείς θα σημειώσουμε ότι πέρα από το συντριπτικό ποσοστό των Ελλήνων που επιθυμούν απόλυτη ουδετερότητα, το οποίο φτάνει πλέον το… 71%, είναι άκρως εντυπωσιακό όχι μόνο το ποσοστό όσων διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική στο Ουκρανικό (από 68% αυξήθηκε σε ένα μήνα στο 74%) αλλά και η αντιμετώπιση του «σταρ» προέδρου της αμυνόμενης Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το 65% δηλώνει ότι σχημάτισε μάλλον κακή ή πολύ κακή εντύπωση από την ομιλία του τελευταίου στη Βουλή, κάτι που ισχύει για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως πολιτικού φάσματος (η ισορροπία φτάνει έως 41% κατά, με μόνο 23% υπέρ σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «δεξιοί»).

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ότι οι αρνητικές απόψεις για τον Πούτιν συναγωνίζονται αυτές για τον Ζελένσκι και τον Μπάιντεν (!), με 74% (από 72% τον προηγούμενο μήνα) για τον Ρώσο ηγέτη, 68% για τον Ουκρανό (από 56% τον προηγούμενο μήνα) και 69% για τον Αμερικανό ηγέτη (από 60% τον προηγούμενο μήνα).

Πρόκειται για ποσοστά τόσο υψηλά, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδοθούν είτε σε συγκεκριμένες πολιτικές πεποιθήσεις, είτε σε περιθωριακές ομάδες, είτε σε «συνωμοσιολογούντες». Ποσοστά τα οποία, λαμβανομένου υπόψη του κλίματος που κυριαρχεί στην επικαιρότητα, όχι απλώς στην Ελλάδα ή την Ευρώπη αλλά σε ολόκληρη τη Δύση, για τον συγκεκριμένο πόλεμο, δείχνουν πως η κοινή γνώμη στη χώρα μας, σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος, απορρίπτει μεν ξεκάθαρα την εισβολή του Πούτιν, χωρίς όμως να ενστερνίζεται το κυρίαρχο πολιτικό και μιντιακό αφήγημα περί του ρόλου Ζελένσκι και Μπάιντεν.

Είναι αυτά τα στοιχεία αφορμή προβληματισμού; Κατά την άποψή μας ναι, διότι σημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση ανάμεσα στη βάση της πυραμίδας (κοινή γνώμη) και στην… κορυφή της.

Κι όταν συμβαίνει αυτό, είναι πάντα πολιτικά επικίνδυνο…

 

ΤΙΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Χθες τα λέγαμε, σήμερα ας… τα ξαναπούμε. Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με την Ελλάδα να έχει μακράν την ακριβότερη μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Είναι στα 287,45 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας και νέο άλμα κατά 12,31%.

Μέσα σε δύο ημέρες, Δευτέρα και Τρίτη, η αύξηση στην εγχώρια χονδρική τιμή φτάνει αθροιστικά το 45,24%!

Βέβαια, στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, σήμερα, «παίρνει κεφάλι» το φυσικό αέριο, είναι στο 32,60%, με τις ΑΠΕ να υποχωρούν στο 28,17%. Κάποιος, δηλαδή, μπορεί να δικαιολογήσει την αύξηση γι’ αυτό τον λόγο.

Ναι, αλλά, χθες, που προηγούνταν οι ΑΠΕ στο μείγμα, η αύξηση στη χονδρική τιμή ήταν πολύ μεγαλύτερη, στο 32,93%!

 

ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ: Πολλή ζήτηση έχει ο τερματικός σταθμός τελευταία. Στις αρχές Απριλίου τον επισκέφθηκε επίσημα η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον. Σήμερα θα ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις της ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως πληροφορείται, μάλιστα, η στήλη, στις αρχές Μαΐου η Ρεβυθούσα θα δεχθεί μία ακόμη επίσημη επίσκεψη, αυτή τη φορά με βασιλικό άρωμα. Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας, στις 2-4 Μαΐου, ζήτησε να δει (και) τον τερματικό σταθμό. Όχι τυχαία, προφανώς, καθώς η Fluxys, ένας από τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ, είναι ο αντίστοιχος Διαχειριστής στο Βέλγιο.

Με αυτά και με αυτά πάντως, μήπως ο ΔΕΣΦΑ να αρχίσει να κόβει εισιτήρια για τη Ρεβυθούσα;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v