Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2022

ΠΛΑΘ: Η αλλαγή πίστας και το μήνυμα για τα κέρδη - Η Eurobank και η «επιστροφή» της Grivalia - Πού έπεσε μέσα η Attica Bank

ΠΛΑΘ: Η αλλαγή πίστας και το μήνυμα για τα κέρδη - Η Eurobank και η «επιστροφή» της Grivalia - Πού έπεσε μέσα η Attica Bank

ΛΑΝΑΚΑΜ: Επέστρεψε σε κερδοφόρο αποτέλεσμα η Λανακάμ το 2021 αλλά με τη βοήθεια μη λειτουργικών αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, βελτιώθηκαν μεν οι πωλήσεις (από το 1,44 στο 1,79 εκατ. ευρώ) και το λειτουργικό αποτέλεσμα, αλλά για να φτάσουμε στην καθαρή κερδοφορία των 336 χιλ. ευρώ συνετέλεσε και το κονδύλι +498 χιλ. ευρώ «έσοδα από επιμέτρηση επενδυτικών ακινήτων σε εύλογη αξία» (από +311 χιλ. ευρώ που ήταν πέρυσι).

Η εισηγμένη τελεί υπό διαπραγμάτευση στο ΧΑ κάτω από τη λογιστική της αξία (8,23 εκατ. στις 31/12/2021).

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Ακόμη και ο πλέον αισιόδοξος επενδυτής δεν θα μπορούσε να προβλέψει το πόσο καλά θα εξελίσσονταν τα πράγματα για την εταιρεία στη διετία 2020-2021. Ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε να εκτινάξει τα καθαρά του κέρδη από τα 3,716 εκατ. ευρώ του 2019, στα 40,66 εκατ. το 2020 και στα 65,43 εκατ. ευρώ πέρυσι!

Είναι προφανές (το είχαν επισημάνει άλλωστε πολλές φορές κατά το παρελθόν και οι αναλυτές) ότι μια τόσο υψηλή κερδοφορία δεν θα μπορούσε να είναι διατηρήσιμη, καθώς οφειλόταν ως ένα βαθμό και σε συγκυριακούς παράγοντες, όπως π.χ. οι πωλήσεις προϊόντων ατομικής προστασίας και υγείας (μάσκες κ.λπ.), που ήδη μειώθηκαν στο δεύτερο μισό του 2021, ή τα διευρυμένα περιθώρια κέρδους λόγω της εκτόξευσης των τιμών πώλησης προϊόντων από πρώτες ύλες που είχαν αποκτηθεί σε χαμηλότερο κόστος.

Παρ' όλα αυτά, ο όμιλος των Πλαστικών Θράκης κατάφερε μέσα στην τελευταία διετία να «ανεβεί επίπεδο», καθώς πέρα από τα μεγάλα ποσά που μοίρασε στους μετόχους του:

  • κατέβαλε 58,5 εκατ. ευρώ σε νέες επενδύσεις, δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.
  • αύξησε τα ίδια κεφάλαιά του από τα 146,3 στα 252,3 εκατ. ευρώ.
  • μετέτρεψε το καθαρό του χρέος (συνολικός δανεισμός μείον διαθέσιμα) από τα 83,5 εκατ. ευρώ σε θετικό καθαρό ταμείο (Net Cash) 9,3 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, κέρδισε μετρητά γύρω στα 94 εκατ. ευρώ!

Όλα αυτά διαμορφώνουν μια «καινούρια εποχή» για τα Πλαστικά Θράκης. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση της διοίκησης για φέτος ότι «ο Όμιλος θα καταφέρει να υλοποιήσει τα πλάνα του και να διατηρήσει σε σημαντικό βαθμό την κερδοφορία του παραδοσιακού χαρτοφυλακίου που διαμορφώθηκε το 2021, καταδεικνύοντας ότι έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, με σημαντικά υψηλότερη κερδοφορία, συγκριτικά με τα προ-πανδημίας επίπεδα».

Με άλλα λόγια, η διοίκηση «βλέπει» για φέτος κερδοφορία πολύ υψηλότερη από τα 3,7 εκατ. του 2019, αλλά αρκετά χαμηλότερη από 65,4 εκατ. ευρώ, με την τρέχουσα αποτίμηση της εισηγμένης στο ταμπλό του ΧΑ να έχει υποχωρήσει κατά τους τελευταίους μήνες γύρω στα 258 εκατ. ευρώ.

Το πολύ μεγάλο εύρος διακύμανσης της φετινής κερδοφορίας που αφήνεται από τη διοίκηση, ενδεχομένως, να συμβάλει στην αδύναμη εικόνα που παρουσιάζει η μετοχή της εισηγμένης.

Χθες, ημέρα των ανακοινώσεων, υποχώρησε κατά 6,78%.

 

ATTICA BANK: Ενώ οι μέτοχοι παλεύουν να ισιώσουν το μαγαζί, το πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο ασχολήθηκε και με μια ευχάριστη εξέλιξη. Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ενεργοποίησε η τράπεζα στις 16 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 11 Απριλίου στέφθηκε με επιτυχία και ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η εθελουσία στοχεύει στην αποχώρηση μετά πακέτου αποδοχών 100 εργαζομένων και η στήλη πληροφορείται ότι ο επιθυμητός αριθμός ξεπεράστηκε κατά πολύ.

Με την εξέλιξη αυτή κλείνει ένα μέτωπο για την Attica Bank, καθώς η μείωση του λειτουργικού κόστους αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ζητούμενα στον δρόμο προς την εξυγίανση, ο οποίος έχει ακόμη μερικά επεισόδια.

 

EUROBANK: Ούτε φέτος αναμένεται να δούμε σημαντικές αγορές επενδυτικών ακινήτων από την τράπεζα εκτός από αυτές που αποτελούν… ουρά προγενέστερων συμφωνιών (π.χ. Ναυσικά ΑΕ - Αστέρια Γλυφάδας).
Αφενός, λόγω της προοδευτικά αυστηρότερης στάσης του επόπτη ως προς τις μη τραπεζικές εργασίες, αφετέρου, λόγω αβεβαιότητας ως προς τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στην οικονομία (στασιμοπληθωρισμός).

Πέρσι πωλήθηκαν ακίνητα εύλογης αξίας 31 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος θα πωληθούν ακίνητα -εύλογης- αξίας τουλάχιστον 18 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων, το 2021, ανήλθαν σε 95,9 εκατ. ευρώ.

Η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από ΕΚΤ θα οδηγήσει, κάποια στιγμή, σε απόσχιση και πώληση του χαρτοφυλακίου επενδυτικών και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων (επανασύσταση Grivalia), καθώς θα βελτιωθούν τα spreads των χορηγήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v