Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 18 2022

Deal στην Πελοπόννησο κυνηγάει η Μασούτης - Πήραν φωτιά τα… κάρβουνα - Σφηνάκια για Motor Oil, Alpha Bank

Deal στην Πελοπόννησο κυνηγάει η Μασούτης - Πήραν φωτιά τα… κάρβουνα - Σφηνάκια για Motor Oil, Alpha Bank

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ: Η εκ Λαρίσης ορμώμενη αλυσίδα καφέ Mikel, που έχει παρουσία και στο εξωτερικό, δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες τις οικονομικές καταστάσεις του 2020. Όπως πληροφορούμαστε, οι πωλήσεις το 2020 κινήθηκαν στα επίπεδα των 13 εκατ. ευρώ και οι ζημιές στις 500.000 ευρώ. Δείχνει λογικό, καθώς το 2020 χαρακτηρίστηκε από τα lockdown.

Η στήλη στέκεται στο γεγονός ότι η εταιρεία, όπως και εκατοντάδες άλλες, δημοσιεύουν, στην καλύτερη περίπτωση, με αρκετή καθυστέρηση τις οικονομικές τους καταστάσεις. Υπάρχουν και χειρότερα. Αρκετές έχει κάνει μαύρα μάτια να τις δει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο που συγκεντρώνει τα στοιχεία.

Αυτό συνδέεται, όπως λέει στη στήλη γνώστης της λειτουργίας του ΓΕΜΗ, με το γεγονός ότι δεν έχει υπογραφεί υπουργική απόφαση που να ενεργοποιεί τη νομοθεσία για τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

 

ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Πριν από λίγες ημέρες σάς ενημερώσαμε για την εξαγορά τριών καταστημάτων της Μαζί Markets από την Πίτσιας. Για τα συγκεκριμένα καταστήματα είχε ενδιαφερθεί και ο Μασούτης. Τελικά ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας, όπως μας έχει συνηθίσει, ήρθε, είδε και απήλθε πολύ γρήγορα.

Τώρα όμως, όπως λέει φίλος της στήλης, ο Μασούτης «φλερτάρει» με τοπική αλυσίδα από την Πελοπόννησο. Η συγκεκριμένη εταιρεία, που είναι μέλος του ΕΛΟΜΑΣ, διαθέτει δίκτυο 20 καταστημάτων και το 2016 -από τότε έχει να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις- έκανε τζίρο περί τα 11 εκατ. ευρώ. Τώρα αν αυτό το φλερτ καταλήξει σε γάμο θα το μάθουμε λίαν συντόμως.

Υ.Γ. Πάντως ο «μήνας του μέλιτος» του Γιάννη Μασούτη με τον ΣΥΝΚΑ, βασικό πόλο του ΕΛΟΜΑΣ, δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, υποστηρίζουν στελέχη του κλάδου. Δύο μήνες μετά τις ανεπίσημες ανακοινώσεις συμπόρευσης και την απόφαση της συνέλευσης του συνεταιρισμού, τηρείται σιγή ιχθύος από τα εμπλεκόμενα μέρη.

 

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Οχι πως λίγο πριν από πασχαλινό τραπέζι η στήλη θέλει να σας κόψει την όρεξη, που ήδη έχει περιοριστεί δραστικά από τις ανατιμήσεις, αλλά πρέπει να τα λέμε όλα. Υπάρχει ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο που έχει πάει στον Θεό: το κάρβουνο, που έχει ανατιμηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατά 44,4% και πλέον κοστίζει 314 ευρώ ο τόνος.

Τα κάρβουνα που αγοράζουμε με τα… τσουβάλια είναι εισαγόμενα και ήδη από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, λόγω των προβλημάτων στις μεταφορές, υπήρχαν ελλείψεις. Στην παρούσα φάση, το κάρβουνο από την Κούβα (που είναι και καλής ποιότητας και προτιμάται από την εστίαση) είναι είδος προς εξαφάνιση. Για φορτία από Ινδονησία - Άπω Ανατολή τα ναύλα συνεχίζουν να είναι υψηλά, συν το γεγονός ότι οι ίδιες οι ναυτιλιακές τα θεωρούν επικίνδυνα φορτία και δεν τα προτιμούν.

Από τη Νιγηρία, έρχονται κάποιες ποσότητες οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν, διότι η εκεί κυβέρνηση θα άρει την απαγόρευση στις εξαγωγές του. Το συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για οικιακή χρήση, δεν θεωρείται καλής ποιότητας. Όλοι όμως έχουν βγει στη γύρα για να βρουν κάρβουνο. Κάποιες ποσότητες έχουν φτάσει στον Πειραιά από την Παραγουάη και από τη Ναμίμπια, που έχει καλή ποιότητα, αλλά λόγω ανταγωνισμού παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Αρκετοί ψάχνουν να βρουν από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, κ.ά., αλλά δεν βρίσκουν τις ποιότητες και τις ποσότητες που θέλουν.

 

ΜΟΗ: Μεγάλες και ενεργοβόρες βιομηχανίες προχωρούν ήδη στην εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, προκειμένου να επιτύχουν την ενεργειακή τους αυτονομία.

Η Motor Oil, πέραν της νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης (MOH Νέα μονάδα συμπαραγωγής), προωθεί επένδυση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ στο διυλιστήριο.

Ειδικότερα θα τοποθετηθούν πάνελ σε επιλεγμένες στέγες γραφείων, αποθηκών και υποσταθμών. Μαζί θα εγκατασταθεί και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.

 

ALPHA CERBERUS: Κανονικά προχωρά η διαδικασία εγκρίσεων για τη συναλλαγή Sky (σ.σ. την πώληση χαρτοφυλακίου με κόκκινα κυπριακά δάνεια 2,2 δισ. ευρώ από Alpha σε Cerberus).

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν SPA πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η γεωπολιτική κρίση δεν έκαμψε το αμερικανικό private equity fund. Το τίμημα θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Μαζί με τα «κόκκινα» δάνεια, η Cerberus θα πάρει και ακίνητα λογιστικής αξίας 113,2 εκατ. ευρώ, μετά την αποτίμησή τους στη χαμηλότερη τιμή μεταξύ λογιστικής και εύλογης αξίας, μείον τα έξοδα πώλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v