Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 19 2022

Στο γκισέ για 200 εκατ. ευρώ ο Σπ. Θεοδωρόπουλος *Κληρώνει για Μούχαλη-efood *Νέα μεγάλη επένδυση στις ΑΠΕ

Στο γκισέ για 200 εκατ. ευρώ ο Σπ. Θεοδωρόπουλος *Κληρώνει για Μούχαλη-efood *Νέα μεγάλη επένδυση στις ΑΠΕ

ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ: Υπερδιπλασιασμό καθαρών κερδών (από τα 3,5 στα 8,41 εκατ. ευρώ) σημείωσε πέρυσι η ΕΛΤΟΝ Χημικά και μάλιστα χωρίς την ύπαρξη έκτακτων αποτελεσμάτων.

Από τα αποτελέσματα αυτά, προκύπτει (με βάση το τελευταίο κλείσιμο στο ταμπλό του 1,74 ευρώ), δείκτης P/E έντονα μονοψήφιος (στο 5,5), discount σε σύγκριση με τη λογιστική αξία κατά 21% και δείκτης ρευστότητας «καθαρό χρέος προς EBITDA» μόλις στο 1,18.

Η εισηγμένη εταιρεία δεν ανακοίνωσε τη φετινή της χρηματική διανομή, ωστόσο στην αγορά προσδοκούν για «κάτι καλό». Άλλωστε και το ίδιο ποσό με πέρυσι να μοιράσει (0,08 ευρώ), μιλάμε για μια μερισματική απόδοση της τάξεως του 4,6%.

ΥΓ: Το 2022 έχει ξεκινήσει θετικά για την εταιρεία.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η δημιουργία ενός ισχυρού ελληνικού ομίλου τροφίμων, την οποία έχει οραματιστεί και υλοποιεί κατά κύματα ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, περνά και μέσα από τις τράπεζες.

Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι ο αεικίνητος manager βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη λήψη δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ με την Εθνική Τράπεζα. Ακούμε δε ότι οι δύο πλευρές τα έχουν βρει σε μεγάλο βαθμό και οι συζητήσεις για το τελικό πλάνο χρηματοδότησης προχωρούν χωρίς προβλήματα.

Τα σχέδια του επιχειρηματία, ο οποίος μέσα σε λιγότερο από 6-7 μήνες προχώρησε σε εξαγορές πέντε εταιρειών, δεν σταματούν με τη συμφωνία εξαγοράς του 45% (σ.σ. με option αγοράς μεγαλύτερου ποσοστού) της ΙΟΝ.

Θα υπάρξουν, όπως ακούει η στήλη, κι άλλες ευχάριστες -για τον όμιλο που χτίζει- επενδυτικές εκπλήξεις…

 

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη επένδυση της αμερικανικής εταιρείας Quantum Energy Partners στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Βέρμιο.

Οι υπογραφές για το δάνειο ύψους 400 εκατ. ευρώ που πήραν οι Αμερικανοί από την Εθνική Τράπεζα, οι οποίοι εδρεύουν στο Χιούστον, «έπεσαν» και η στήλη μαθαίνει πως η επένδυση που αφορά την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα αιολικής ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ευρώπη ξεκινά στα τέλη Μαΐου, το αργότερο αρχές Ιουνίου.

Συνεργάτης των Αμερικανών στο έργο είναι η ελληνική εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ, η οποία δραστηριοποιείται στα αιολικά πάρκα.

Το business plan της επένδυσης προβλέπει τη δημιουργία 5 αιολικών πάρκων.

 

ΜΟΥΧΑΛΗΣ: Σήμερα τα σπουδαία για το deal της Delivery Hero (efood) με τον όμιλο Μούχαλη. Πηγές της Επιτροπής Ανταγωνισμού έλεγαν χθες στη στήλη ότι η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής για το deal θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως η αρχική εισήγηση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν αρνητική για λόγους ανταγωνισμού. Τον τελευταίο λόγο, όμως, έχει η Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη.

Το αν τελικά θα βγει «λευκός καπνός» στο big deal της Delivery Hero με τον όμιλο Μούχαλη ή θα χρειαστεί ο πολυεθνικός κολοσσός να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, θα φανεί σε λίγες ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v