Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 14 2022

Ελλάκτωρ: Η διχογνωμία στην Κεφαλαιαγορά και η έκπληξη - Κορωνοϊός: Χαλάρωση μεν, αλλά με «μαύρες» πρωτιές

Ελλάκτωρ: Η διχογνωμία στην Κεφαλαιαγορά και η έκπληξη - Κορωνοϊός: Χαλάρωση μεν, αλλά με «μαύρες» πρωτιές

ELVALHALCOR: Δεν ανακοινώθηκε το επιτόκιο του μακροπρόθεσμου δανείου των 75 εκατ. ευρώ που θα λάβει η ElvalHalcor από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (η σχετική σύμβαση υπεγράφη χθες), προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Λέγεται ωστόσο ότι έχει «ευνοϊκούς επιτοκιακούς όρους» και πως δίνεται η δυνατότητα επιλογής στην ελληνική εταιρεία μεταξύ σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται διετής περίοδος χάριτος.

Όπως έχει σημειώσει η στήλη στο παρελθόν, μέσα από το συγκεκριμένο δάνειο δεκαετούς διάρκειας και το επταετές εταιρικό ομόλογο ύψους 250 εκατ. ευρώ που εξέδωσε στα τέλη του 2021, η ElvalHalcor έχει για το 40% του καθαρού της δανεισμού περίοδο αποπληρωμής από το έτος 2028 και μετά (αφού θα έχουν αποδώσει για πολλά χρόνια οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις) και επιπλέον χαμηλό επιτόκιο.

ΥΓ1: Μέχρι σήμερα -και παρά το ξέσπασμα του πολέμου- η διεθνής ζήτηση για τα προϊόντα της ElvalHalcor παραμένει ισχυρή, με τον ελληνικό όμιλο να μπορεί σε γενικές γραμμές να μεταφέρει στις τιμές πώλησης το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

ΥΓ2: Επενδύσεις της ElvalHalcor στο μέτωπο της ενέργειας δεν φαίνεται να δρομολογούνται τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Από χθες σας ενημερώσαμε για τα τελευταία νέα στην υπόθεση που εξετάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Έκτοτε όμως έχουμε και νεότερα:

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της στήλης, τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν έχουν όλα την ίδια άποψη επί του θέματος, ενώ σε κάθε περίπτωση περιμένουν τις εξηγήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών κι ενδεχομένως, νέα στοιχεία από την έρευνα.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η υπερασπιστική στάση των Ολλανδών θα βασιστεί σε επιχειρήματα όπως:

Πρώτον, ότι στην επίμαχη δανειακή σύμβαση μεταξύ της Reggeborgh και των άλλων εταιρειών δεν αναφερόταν πουθενά ως στόχος η απόκτηση μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Δεύτερον, ότι τη χρονική στιγμή που συνάφθηκε ο δανεισμός, η Reggeborgh κατείχε ποσοστό μικρότερο του 5% στην εισηγμένη και

τρίτον, ότι όταν αποπληρώθηκε το δάνειο, το άθροισμα των ποσοστών της Reggeborgh και των άλλων δύο εταιρειών στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν υπερέβαινε το 33,34%.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση λέγεται ότι «θα πάρει χρόνο» ( ήδη κρατάει πάνω από 4 μήνες) και από ό,τι φαίνεται, ουδείς μπορεί να προδικάσει σήμερα με ασφάλεια την τελική της έκβαση.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΙΙ: Τα χθεσινά αποτελέσματα πάντως εξέπληξαν ευχάριστα την αγορά, όπως φάνηκε όχι μόνο από την αύξηση στην τιμή μετοχής (+5,69% στο κλείσιμο), με αυξημένους όγκους, αλλά και στην τιμή του μεγάλου ομολόγου σε ευρώ, λήξεως 2024, που «τσίμπησε» αισθητά προς τα πάνω.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΙΙΙ: Αποζημίωση της τάξης των 85 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης αξιώνει η Άκτωρ (υπόθεση που εκκρεμεί από το 2012!), μετά από σχετική πρόταση συμβιβασμού που εγκρίθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις που αποτυπώνονται στην οικονομική έκθεση του ομίλου, την 1η Οκτωβρίου 2021, σε συνέχεια διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Θερμαϊκής Οδού Α.Ε. (σ.σ. της κοινοπραξίας που η Άκτωρ μετείχε με 50% περίπου και είχε αναλάβει το έργο που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ), κατατέθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τη Θερμαϊκή Οδός A.Ε. πρόταση Συμβιβαστικής Επίλυσης Διαφοράς.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2021, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ενέκρινε τον συμβιβασμό. Στις 11 Ιανουαρίου 2022, εστάλη σχετική επιστολή με την οποία έγινε εν μέρει δεκτό το αίτημα για συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς, νομίμως υπογεγραμμένο και εγκεκριμένο από τους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών, με την καταβολή στη Θερμαϊκή Οδό, σε πλήρη και ολοσχερή εξόφληση, αποζημίωσης ύψους 85 εκατ. ευρώ, υπό προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Στις 14 Ιανουαρίου 2022, η Θερμαϊκή Οδός κατέθεσε επιστολή αποδοχής των όρων του συμβιβασμού, όπως αυτοί προσδιορίζονται στο Πρακτικό της Πλήρους Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Συνεχίζονται τα βήματα «χαλάρωσης» πολιτείας και πολιτών, απέναντι στον κορωνοϊό, αλλά και οι θάνατοι συνεχίζουν να «σπάνε ρεκόρ» στη χώρα μας.

Ξανά πρώτοι σε νεκρούς σε όλη την Ευρώπη και τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με το worldometers.org. Στους 64,6 ο ημερήσιος μέσος όρος, το επταήμερο, έναντι 62,6 το προηγούμενο.

Ίσως αρκετοί δεν το έχουν αντιληφθεί, αλλά τον Μάρτιο θρηνήσαμε 1.650 νεκρούς από την πανδημία και άλλους 834 μέσα στον Απρίλιο, πριν φτάσουμε τα μέσα του μήνα!

Θα μειωθούν προσεχώς τα θύματα, ελπίζουμε, καλοκαίρι έρχεται και τα κρούσματα έχουν σαφή πτωτική τάση. Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει πάλι από Σεπτέμβρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v