Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 28 2022

Γιατί πουλάει τη Volterra η Avax - Η χρυσοφόρα «πεταλούδα» της οικογένειας Κάτσου - Το ρωσικό αέριο, τα ρούβλια και τα μυστήρια

Γιατί πουλάει τη Volterra η Avax - Η χρυσοφόρα «πεταλούδα» της οικογένειας Κάτσου - Το ρωσικό αέριο, τα ρούβλια και τα μυστήρια

REAL ESTATE: Πριν ακόμη εγγράψει τις εκτιμώμενες υπεραξίες από το real estate project στο Ελληνικό, στο οποίο συμμετέχει ως μέτοχος της Lamda Development μέσω της κοινοπραξίας Voxcove (σε σύμπραξη με τον επιχειρηματία Π. Γερμανό), το family office της οικογένειας Κάτσου αναμένει κέρδη από μια άλλη, εν πολλοίς άγνωστη, επένδυσή του στα Νότια Προάστια.

Το VNK Capital φέρεται ως επενδυτής σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια κατοικιών των τελευταίων χρόνων. Πρόκειται για το κτίριο 4 πολυτελών κατοικιών στη Βουλιαγμένη, γνωστό και ως Butterfly. Το κτίριο εδράζεται σε οικόπεδο 1.957 τ.μ. και εκτιμάται ότι αφορά σε συνολική επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.

Οι πολυτελείς κατοικίες σχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο 314 Architecture Studio και έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου και των πιο prestigious αρχιτεκτονικών εντύπων.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, βγαίνουν στην αγορά από μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφεία (Engels & Volkers, JK Property & Yachting) τα 4 διαμερίσματα-μονοκατοικίες, εκ των οποίων εκείνα με εμβαδό 500 τ.μ. προς 6,35 εκατ. ευρώ και αυτά των 300 τ.μ. προς 4,32 εκατ. ευρώ.

Do the math…

 

VOLTERRA: Με 7,2 εκατ. ευρώ αναγκάστηκε να στηρίξει κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 η μητρική Avax τη Volterra, από την οποία ως γνωστόν βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης.

Η συμμετοχή της μητρικής στη Volterra αποτιμάται πλέον σε 17.942.051 ευρώ, ενώ το mandate προς τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο που έχει αναλάβει την εξεύρεση αγοραστή -χωρίς κατάληξη επί του παρόντος- αφορά και στις κερδοφόρες ΑΠΕ του ομίλου (είτε ως πακέτο με τη Volterra είτε ξεχωριστά).

Η διοίκηση του ομίλου Άβαξ πάντως σημειώνει στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του 2021 πως πρόθεσή της είναι, το τίμημα της πώλησης να αντιπροσωπεύει την εύλογη αξία του ομίλου VOLTERRA και εξετάζει κάθε τυχόν προσφορά. Εφόσον, ολοκληρωθεί η αποεπένδυση, η διοίκηση του ομίλου θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων.

Πάντως στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του 2021, όλη η δραστηριότητα στην ενέργεια κατηγοριοποιήθηκε ως «διακοπείσα δραστηριότητα», ενώ με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΠΧΑ 5) παρέχεται γενικά περίοδος 12 μηνών, για να ολοκληρωθεί η πώληση.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Το ενεργειακό μπρα ντε φερ μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης συνεχίζεται, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απορρίπτει ως εκβιασμό τις πληρωμές σε ρούβλια που επιχειρεί να επιβάλλει η Μόσχα.

Η επικεφαλής της Κομισιόν δε τόνισε ότι οι ανάγκες Βουλγαρίας και Πολωνίας θα καλυφθούν από γειτονικές χώρες της ΕΕ, μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία, τη στιγμή που η Μόσχα διαρρέει ότι τουλάχιστον 10 Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για τον σκοπό αυτόν στην Gazprombank. 

Ωστόσο, τη στιγμή που η Γερμανία φέρεται να αρνήθηκε να καταβάλλει ρούβλια, μια περίεργη ιστορία που μεταδόθηκε από το Bloomberg δείχνει ότι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Gazprombank αρνήθηκε πληρωμή από την εταιρεία Gazprom Marketing & Trading για παραδόσεις αερίου σε Γερμανία και Αυστρία, με βάση υφιστάμενες συμβάσεις. Ο λόγος; Η πρώην θυγατρική της Gazprom κατασχέθηκε από τις γερμανικές αρχές μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. 

Η ουσία όμως είναι ότι ανεξαρτήτως του γιατί δεν ολοκληρώθηκε η συναλλαγή, η -γερμανική πλέον- Gazprom Marketing & Trading προσφέρθηκε να πληρώσει για το αέριο χρησιμοποιώντας λογαριασμό σε ρούβλια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Μόσχας!  

Μύλος...

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Πάνω από 1 ώρα κράτησε η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Τουρισμού. Όπως πληροφορείται η στήλη, ο Βασίλης Κικίλιας έκανε με τη βοήθεια slides μια 20λεπτη παρουσίαση στον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία του ελληνικού τουρισμού ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής σεζόν.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ανδρών, ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην τόνωση του οδικού τουρισμού, με αιχμή τη Ρουμανία και τη Σερβία, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τη διενέργεια ελέγχων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των όρων της εργατικής νομοθεσίας, δίνοντας βαρύτητα στις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v