Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 20 2022

Το plan B των τραπεζών για έξτρα έσοδα - Το σκέφτεται για μέρισμα η MOH - Ο πονοκέφαλος και η ασπίδα της Καρέλιας

Το plan B των τραπεζών για έξτρα έσοδα - Το σκέφτεται για μέρισμα η MOH - Ο πονοκέφαλος και η ασπίδα της Καρέλιας

ΣΑΓΚΑΗ: Οι εικόνες που είδαμε στα διεθνή μέσα δεν άφησαν αμφιβολία ότι το lockdown στην τεράστια κινεζική πόλη υπήρξε σκληρό. Ένα στοιχείο όμως που αλιεύσαμε στα διεθνή μέσα περιγράφει εύγλωττα και τις συνέπειες για την οικονομία της χώρας: τον προηγούμενο μήνα, στην πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων δεν πουλήθηκε ούτε ένα αυτοκίνητο!

Συνολικά δε στην Κίνα οι πωλήσεις τον Απρίλιο σημείωσαν βουτιά 36% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2021.

Στη Σαγκάη γίνονται τα πρώτα βήματα προς την ελευθερία. Ετσι, όλο και κάποιος μπορεί να περάσει από καμιά αντιπροσωπεία…


ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΑΪΤΗΣ: Ο Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2021 σύμφωνα με την ΕΥ, ιδρυτής των εταιρειών Kronos, Intercomm Foods και Agrophoenix, ετοιμάζει κάτι νέο. Επενδυτικό σχέδιο της τελευταίας του επιχειρηματικής δραστηριότητας, της Agrophoenix, εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Η νέα επένδυση, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 8,3 εκατ. ευρώ, αφορά την επέκταση της μονάδας επεξεργασίας και συσκευασίας φρούτων.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στη μέγιστη αξιοποίηση των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους εστιάζουν οι τράπεζες καθώς βλέπουν πως και φέτος δεν θα πρέπει να έχουν μεγάλες προσδοκίες για αύξηση εσόδων από νέες εκταμιεύσεις δανείων.

Η κάθε τράπεζα εκκινεί από διαφορετική αφετηρία, ωστόσο υπάρχει μια κοινή συνισταμένη. Οπως λένε οι CEOs στις κατ’ ίδιαν συζητήσεις τους, μπορεί ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση να έχει φρενάρει μια σειρά από επενδυτικά σχέδια, η αγορά real estate όμως αντέχει.

Και τα ξένα funds ψάχνονται…

 

MOH: Παρά τη σημαντική αύξηση του δανεισμού, την οποία θα επιφέρει η εξαγορά του 75% των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το Δ.Σ. προσανατολίζεται να προτείνει τη διανομή μερίσματος χρήσης 2021. Αυτό αντιλήφθηκαν αναλυτές και διαχειριστές, που είδαν τη διοίκηση της Motor Oil στο πρόσφατο event της Wood.

Η αποκλιμάκωση ήδη από φέτος των επενδύσεων (σ.σ. εντονότερη από το 2023) και τα ιστορικά υψηλά σε περιθώρια διύλισης και κερδοφορία αποτελούν το πλαίσιο εντός του οποίου θα αποφασιστεί η πιθανή χρηματική διανομή.

 

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Η εταιρεία αναμένει μείωση μικτού περιθωρίου της τάξης του 10% με 20% από το τρέχον τρίμηνο, ενώ σε περίπτωση που το αμερικανικό δολάριο διολισθήσει έναντι του ευρώ, η κάμψη θα είναι μεγαλύτερη.

Αιτία της μείωσης του μικτού περιθωρίου είναι οι σημαντικές ανατιμήσεις σε πρώτες και βοηθητικές ύλες, το ενεργειακό κόστος και το κόστος μεταφορών, τάση που σε κάποιους τομείς εντάθηκε κατά το τρέχον β’ τρίμηνο.

Από την άλλη, η επικείμενη άνοδος των επιτοκίων θα επιφέρει αυξημένη απόδοση των ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων, αναφέρει η εταιρεία, συμβάλλοντας στη διατήρηση υψηλής κερδοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v