Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 2 2022

Πατέλης εναντίον τραπεζικών μπόνους - Ξέχασαν το... νόμο τα σούπερ μάρκετ - Tips για ElvalHalcor και CNL Capital

Πατέλης εναντίον τραπεζικών μπόνους - Ξέχασαν το... νόμο τα σούπερ μάρκετ - Tips για ElvalHalcor και CNL Capital

ΠΑΤΕΛΗΣ: Σαφείς αιχμές για δυο τράπεζες άφησε χθες ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, μιλώντας για προσπάθεια να δοθούν μπόνους πίσω από την πλάτη της κυβέρνησης.

«Το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ ρυθμίζει τη διαδικασία με την οποία το κράτος θα βγει από τις τράπεζες, διότι δεν υπάρχει λόγος να είναι εκεί. Έχει πληρώσει πολύ ακριβά την παρουσία του στις τράπεζες, π.χ. να θυμίσω την ιστορία με την Αγροτική Τράπεζα. Μάθαμε ότι δύο τράπεζες πήγαν πίσω από την πλάτη μας και έκαναν αίτηση στο ΤΧΣ να εγκρίνει μπόνους φέτος για τις χρήσεις του 2020-2021 για τα στελέχη τους και αυτό πριν καν ψηφιστεί ο νόμος», είπε στον Real FM.

«Εμείς λέμε λοιπόν “όχι” και τροποποιούμε τη διάταξη ώστε να μην υπάρχει bonus στις τράπεζες φέτος, ο κόσμος υποφέρει όπως είπαμε πριν και πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί», τόνισε ο κ. Πατέλης.

Κι αφού ήταν τόσο σαφής ο κ. Πατέλης (στενός συνεργάτης του Κυριάκου), μάλλον πρέπει να τα ξεχάσουν και για φέτος τα μπόνους οι τραπεζίτες.

Καλώς ή κακώς, φαίνεται ότι τα έφαγε η ακρίβεια και η... προεκλογική περίοδος.

 

ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Πολύ μελάνι χύνεται (ώρες ώρες γινόμαστε λίγο παλαιομοδίτες) για το αν η Ελλάδα κερδίζει από την αντικατάσταση των τεθωρακισμένων BMP-1 (που θα δοθούν στην Ουκρανία), από τα γερμανικά Marder (που θα μας προσφέρει η Γερμανία). Η πολιτική ουσία όμως δεν βρίσκεται στη σύγκριση των τεθωρακισμένων.

Η προσφορά όπλων από ελληνικής πλευράς, άλλωστε, όπως μπορεί να πληροφορήσει οποιοσδήποτε ειδήμων, είναι περισσότερο συμβολικής αξίας παρά πρακτικής, τουλάχιστον προς το παρόν.

Αυτό που έχει αρνητικό αντίκτυπο είναι ότι για δεύτερη φορά, αντιπολίτευση και κοινή γνώμη πληροφορούνται ότι δίνουμε πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, από τρίτους. Την πρώτη φορά από αμερικανικά χείλη, τη δεύτερη από γερμανικά.

Κι αυτό είναι πολιτικά άκομψο, αλλά και θεσμικά αίολο…

 

ΠΛΗΡΩΜΕΣ: Στα... παλιά της τα παπούτσια έχει γράψει η αγορά μια ακόμη νομοθετική ρύθμιση. Η πληρωμή, βάσει νόμου, των ευπαθών και ευαλλοίωτων προϊόντων εντός 30 ή 60 ημερών, ανάλογα με την κατηγορία, πολύ απλά δεν τηρείται. Ή για να είμαστε ακριβείς, υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Γνωστός βιομήχανος από τον Βορρά έλεγε στη στήλη πως μόνο η Lidl και ο Σκλαβενίτης τηρούν απαρέγκλιτα τα όσα ορίζει η νομοθεσία.

Η μεγάλη πλειονότητα πληρώνει στις 80-90 ημέρες, ενώ υπάρχει και η εξαίρεση μεγάλου πανελλαδικού παίκτη που πληρώνει αφού περάσουν... τέσσερις μήνες.

 

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Κάπως σαν ένα… χτύπημα στην πλάτη, δεδομένης της ένθερμης στήριξης της Ουκρανίας, εκλαμβάνει η στήλη την απόφαση της Κομισιόν να εγκρίνει το σχέδιο της Πολωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης παρά την υφιστάμενη κόντρα σε ό,τι αφορά την τήρηση του κράτους δικαίου από τη Βαρσοβία.

Η Επιτροπή έδωσε τη θετική εισήγηση στο σχέδιο που προβλέπει τη διάθεση 23,9 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και επιπλέον 11,5 δισ. ευρώ με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων.

Βέβαια, αυτό είναι το καρότο. Υπάρχει και το μαστίγιο, το οποίο δεν είναι άλλο από τα ορόσημα που θα πρέπει να καλύψει η Πολωνία, ώστε να δει το χρώμα του χρήματος.

Θυμίζουμε ότι η Κομισιόν είχε παγώσει την πρόσβαση στα κονδύλια καθώς ζητά από τη Βαρσοβία να πάρει πίσω αλλαγές που έκανε στη Δικαιοσύνη, ενώ θέτει και θέματα ελευθερίας του Τύπου.

Η κυβέρνηση της χώρας προωθεί κάποιες νομοθετικές αλλαγές που ορισμένοι θεωρούν ότι δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος.

Αλλά είπαμε: αν υπάρχει καλή διάθεση…

 

ELVALHALCOR: Δύο νέα ομολογιακά δάνεια ανακοίνωσε χθες η ElvalHalcor, συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ, αλλά στην ουσία πρόκειται για αναχρηματοδότηση παλαιότερων υποχρεώσεων με ευνοϊκότερους τώρα όρους.

Αν συνυπολογιστεί το εταιρικό ομόλογο που ελήφθη μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας πέρυσι το φθινόπωρο και το επικείμενο δεκαετές δάνειο ελκυστικού επιτοκίου που υπεγράφη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τότε μιλάμε για χρηματοδοτήσεις επενδύσεων του ομίλου με χαμηλό κόστος.


CNL CAPITAL: Η εισηγμένη άντλησε μέσω μονοετούς διάρκειας ομολογιακού δανείου το ποσό των δύο εκατ. ευρώ, το οποίο προορίζεται για χρηματοδότηση μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Από τη μια πλευρά, αντλεί χαμηλότοκα κεφάλαια και από την άλλη, τα διαθέτει με μέσο σταθμισμένο επιτόκιο 8,8% (στοιχεία πρώτου φετινού τετραμήνου).

Πολύ πιθανή η έκδοση και άλλου ομολόγου μέσα στο 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v