Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 29 2022

Το παρασκήνιο του νέου deal στην αγορά κρέατος - Ο Μασούτης, ο ΣΥΝΚΑ και τα… κάλαντα - Σφηνάκια για Profile, Real

Το παρασκήνιο του νέου deal στην αγορά κρέατος - Ο Μασούτης, ο ΣΥΝΚΑ και τα… κάλαντα - Σφηνάκια για Profile, Real

PROFILE: Στο σχήμα της Profile και της Q&R κατακυρώθηκε το έργο της «ενιαίας θυρίδας εμπορίου», το οποίο λογικά θα υπογραφεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Μαζί με αυτή τη δουλειά, η Q&R ανεβάζει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στις συμβάσεις της κοντά στα 11 εκατ. ευρώ, ενώ η Ρrofile (μόνο σε ό,τι αφορά το κομμάτι του δημοσίου) έχει ήδη κατοχυρώσει έργα ύψους 16 εκατ. ευρώ και προσδοκά πολύ περισσότερα πράγματα μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

 

REAL CONSULTING: Μπορεί η χρονική παρουσία της Real Consulting στο ταμπλό του ΧΑ (Εναλλακτική Αγορά) να είναι μικρότερη του ενός έτους, πλην όμως η εταιρεία φαίνεται να έχει κερδίσει πόντους στο επενδυτικό κοινό.

Όχι μόνο επειδή η τιμή της έχει σημειώσει άνοδο στο ταμπλό κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά και γιατί ο αριθμός των μετόχων της εταιρείας ξεπερνά ήδη τους εξακόσιους (έχουν γίνει παρουσιάσεις σε αναλυτές και επενδυτές).

Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγονται πέρα από την επικείμενη διανομή μερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή, η απόφαση της πρόσφατης γενικής συνέλευσης για δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών και οι εκτιμήσεις της διοίκησης για βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της εισηγμένης μέσα στο 2022.

 

DEALS: Και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν. Ο λόγος για την εταιρεία κρεάτων Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ, από την οποία αποχώρησε ο Γιάννης Φλωρίδης -ο ένας εκ των δύο αδελφών- και την Αφοί Νασόπουλοι, που αποφάσισαν να τραβήξουν κοινή πορεία.

Τώρα αν διερωτάστε τι νέο κομίζει αυτό το deal στην αγορά κρέατος που τζιράρει πάνω από 3 δισ. ευρώ, όχι πολλά, υποστηρίζουν κάποιοι. Επικαλούνται τα μεγέθη: ο τζίρος των δύο παικτών δεν ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό.

Πάντα, όμως, έχει ενδιαφέρον το παρασκήνιο. Φίλος της στήλης υποστηρίζει πως ο Γιάννης Φλωρίδης, που έχει στήσει νέο «μαγαζί» με μαγιά εγκαταστάσεις της πτωχευμένης Θράκη στην Αττική, πήρε 22 εκατ. ευρώ για να φύγει από τη Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ. Ο αδερφός του, ο Χαράλαμπος Φλωρίδης, που παρέμεινε στην εταιρεία, βρήκε στην Αφοί Νασόπουλοι έναν σύμμαχο με πολύ καλό όνομα στην αγορά.

Κάποιοι στην αγορά λένε ότι οι δύο νέοι σύμμαχοι θα αποκτήσουν, σε συμφωνία με τον Γ. Φλωρίδη, ποσοστό στην εταιρεία του τελευταίου. Σενάριο που για κάποιους άλλους είναι «επιστημονικής φαντασίας», διότι το διαζύγιο των δύο αδελφών Φλωρίδη δεν ήταν… συναινετικό.

Ο χρόνος θα δείξει…

 

ΣΥΝΚΑ: Τρόπους συχνά ευφάνταστους έχουν εφεύρει οι συνεταιρισμοί για να τα βγάλουν πέρα στον ανταγωνισμό. Ο ΣΥΝΚΑ, για παράδειγμα, που ήρθε εις γάμου κοινωνία με όμιλο Μασούτη, στο τέλος κάθε έτους στέλνει τα… κάλαντα.

Πρόκειται για έξτρα τιμολόγια παροχής που απαιτεί από τους προμηθευτές.

Το αν εφέτος θα επαναλάβει το έθιμο, θα το δούμε στο τέλος του έτους. Σήμερα πάντως απαιτεί κάποια χιλιάρικα ανά προμηθευτή για το κάθε νέο μαγαζί που ανοίγει, έξτρα εμπόρευμα και έξτρα προσφορές, λένε ορισμένοι, εξ όσων καλούνται στο ταμείο.

Όμως η πίεση που ασκεί ο Κρητικός λιανέμπορος δεν περιορίζεται μόνο σε κάλαντα, μετρητά και έξτρα παροχές. Ακούμε ότι αν κάποιος προμηθευτής θέλει να περάσει αυξήσεις, βγαίνει από το ράφι σε κάποια καταστήματα -η θέση δεν μένει κενή, την παίρνει ανταγωνιστής από την ηπειρωτική Ελλάδα- και έτσι στέλνεται το μήνυμα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v