Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 5 2022

Attica Bank: Ξεκινά και... εμφύλιος; - Athens Heart: Διάσωση με φόντο την Premia - Πάρτι στην EBRD λόγω... ΕΥΠΙΚ

Attica Bank: Ξεκινά και... εμφύλιος; - Athens Heart: Διάσωση με φόντο την Premia - Πάρτι στην EBRD λόγω... ΕΥΠΙΚ

POWER PASS: «Τρελή» ζήτηση είχε η πλατφόρμα, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τα 2,8 εκατομμύρια σε σύνολο 4 εκατομμυρίων νοικοκυριών που πληρούν το εισοδηματικό όριο των 45.000 ευρώ καθαρού οικογενειακού εισοδήματος.

Από αυτές τις αιτήσεις δεν είναι ακόμα γνωστό πόσοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως και αυτή η πλατφόρμα πήρε «φωτιά». Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση και η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων θα λήξει κανονικά σήμερα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος των πληρωμών επιδοτήσεων από 18 έως και 600 ευρώ στους δικαιούχους μέσα στον Ιούλιο.

 

ATTICA BANK: Καθώς ξημερώνει η μέρα της κρίσιμης γενικής συνέλευσης και μετά από μακρύ «σιωπητήριο» των άμεσα εμπλεκόμενων, αρχίζει να διαφαίνεται ότι ο τραγέλαφος που περιέγραψε πρόσφατα η στήλη δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε… εμφύλιο σπαραγμό, καθώς τα λεφτά που λείπουν «είναι πολλά, Άρη».

Στελέχη της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αναφέρουν ότι ο ιδιώτης επενδυτής (Ellington) έχει σοβαρά παράπονα από τη συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ άλλες πηγές μιλούν για οργανωμένο «βαθύ κράτος» μέσα στην τράπεζα, το οποίο αντιστέκεται σθεναρά στις προσπάθειες εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού.

Λέγεται χαρακτηριστικά ότι ακόμη και στη θητεία του τρέχοντος Διευθύνοντος Συμβούλου Μιχάλη Ανδρεάδη (που επιλέχθηκε με πρόταση του ΤΧΣ), η προσπάθεια να δημιουργηθεί νέα «εκσυγχρονιστική» διοικητική ομάδα αποτράπηκε με υπόγειες μεθοδεύσεις κι οδήγησε στην αποδόμηση του… ιδίου.

Ανεξάρτητα όμως από το πώς θα διαμορφωθούν προσεχώς οι σχέσεις του ΤΧΣ με τους επενδυτές της τράπεζας και τα εσωτερικά της υπόθεσης, στην ουσία η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και των περίφημων, εποπτικών και μη, «θεσμών».

Αυτό κανένας νέος διευθύνων σύμβουλος δεν πρόκειται να το αλλάξει, εκτός αν είναι θαυματοποιός. Διότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί «διάσωσης» σε συνεργασία ΤΧΣ, TτΕ, επενδυτών και όποιων άλλων αρμοδίων, έγιναν στο… γόνατο, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να σκάνε το ένα πίσω από το άλλο.

Κάπως έτσι μας ήρθε στο νου η κλασική ρήση «never throw good money, after bad». Ειδικά στο ΤΜΕΔΕ, μάλλον θα πρέπει να το κάνουν επιγραφή στον τοίχο και να κλαίνε από κάτω με μαύρο δάκρυ.

Ομού μετά των φορολογουμένων, βεβαίως…

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Δημοσιεύτηκε η δημόσια πρόταση της Allianz για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ευρωπαϊκής Πίστης και όλα δείχνουν ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του εγχειρήματος αποτελεί, απλά, θέμα λίγου χρόνου.

Αναμφίβολα, με τις καλύτερες αναμνήσεις θα αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Πίστης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Ανάπτυξης (EBRD), καθώς μέσα στην εξαετή παρουσία της κατέγραψε τρελές αποδόσεις και εισέπραξε παχυλά μερίσματα.

Η όλη υπόθεση είχε αρχίσει το 2016, όταν -για εποπτικούς λόγους- η Τράπεζα Πειραιώς είχε πιεστεί να εκποιήσει το 30% που κατείχε στην ΕΥΠΙΚ, με την EBRD να αποκτά το 15% προς 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

Με δεδομένο ότι η τρέχουσα δημόσια πρόταση γίνεται στα 7,80 ευρώ, μιλάμε για κεφαλαιακά κέρδη 420%, πέραν των υψηλών μερισμάτων που καρπώθηκε στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ο υπερεθνικός Οργανισμός.

Παράλληλα, η πώληση της Ευρωπαϊκής Πίστης στους Γερμανούς της Allianz σε συνδυασμό με το πέρασμα της Εθνικής Ασφαλιστικής στους Αμερικανούς του CVC οδηγούν στον πλήρη αφελληνισμό του ασφαλιστικού κλάδου ζωής, καθώς δεν θα υπάρχει εταιρεία ελληνικών μετοχικών συμφερόντων με αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς.

Σύμφωνα με άλλους, ωστόσο, η κίνηση αυτή οδηγεί σε μια εγχώρια αγορά που θα απαρτίζεται από μεγαλύτερα και ισχυρότερα κεφαλαιακά σχήματα, τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της ψηφιοποίησης και των νέων τεχνολογικών εξελίξεων.

 

ATHENS HEART: Ιούλιο ή το αργότερο Σεπτέμβριο (ένεκα και της αυγουστιάτικης ραστώνης) αναμένεται η έκδοση απόφασης στο αίτημα εξυγίανσης της Doreco Μονοπρόσωπης, εταιρείας που διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο Athens Heart στην οδό Πειραιώς.

Πρόκειται για asset της πρώην Pasal, το οποίο εξαιρέθηκε από την προηγούμενη φάση εξυγίανσης της εισηγμένης, που «γέννησε» τη σημερινή Premia AEEAΠ, μετά την είσοδο νέων επενδυτών και κεφαλαίων, καθώς ήταν ενεχυριασμένο στις πιστώτριες τράπεζες της πρώην Pasal, δηλαδή την εξής μία, την Εθνική.

Μετά από προσπάθειες εξεύρεσης νέου στρατηγικού επενδυτή και επαφές με τη Hines που δεν καρποφόρησαν, μέσα στην άνοιξη κατατέθηκε νέα αίτηση εξυγίανσης για την Doreco, που ουσιαστικά θα κρίνει την τύχη του Athens Heart.

Ως στρατηγικοί επενδυτές, που αναμένεται να αναλάβουν σε πρώτη φάση χρέη και υποχρεώσεις της τάξης των 16-18 εκατ. ευρώ, μετά το αναλογικό «κούρεμα» που προβλέπει ο πτωχευτικός και η συμφωνία εξυγίανσης, είναι οι κ.κ. Ηλίας Γεωργιάδης και Ηλίας Τσίκλος, βασικοί μέτοχοι της Premia ΑΕΕΑΠ μέσω των εταιρειών Sterner Stenhus και NOE, αντίστοιχα.

Ως εκ τούτου, συνάγεται πως εμμέσως ή αμέσως η Premia θα αποκτήσει ένα ακόμη asset, εφόσον η συμφωνία εξυγίανσης εγκριθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Συνεχίζεται η κινητικότητα των τραπεζών στο μέτωπο της προώθησης αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι εισπράξεις των χρηματοπιστωτικών ομίλων από το μέτωπο των προμηθειών.

Ενδεικτικό είναι το επενδυτικό πρόγραμμα «νέας γενιάς» που προσφέρει η Εθνική Τράπεζα και βασίζεται στο Α/Κ Δήλος Στρατηγικών Τοποθετήσεων Μικτό Εξωτερικού. Ειδικότερα, μέσω αυτού του προγράμματος, ο επενδυτής: Στο τέλος της τριετίας, δεν μπορεί να υποστεί κεφαλαιακές απώλειες μεγαλύτερες του 3%. Στο τέλος της τριετίας επίσης, καρπώνεται το 50% των ενδεχόμενων κερδών της επένδυσης στο Δήλος Στρατηγικών Τοποθετήσεων Μικτό Εξωτερικού και υποχρεώνεται στο 100% της ενδεχόμενης πτώσης του ίδιου Α/Κ, με τη μέγιστη δυνατή απώλεια, όμως, να διαμορφώνεται σε 3%.

Αν δηλαδή στο τέλος της τριετίας, η τιμή του μεριδίου του συγκεκριμένου Α/Κ κερδίσει 20%, ο αποταμιευτής θα καρπωθεί το 10%, ενώ σε περίπτωσης πτώσης του ίδιου μεριδίου κατά 10%, ο αποταμιευτής θα περιορίσει τις απώλειές του στο 3%.

ΥΓ: Υπάρχει κόστος εισόδου 1% και -όπως σε όλα τα αμοιβαία κεφάλαια- προμήθειες διαχείρισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v