Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 5 2022

To Alpha ΤV, η United Group και ο placeholder - Ρήτρα αναπροσαρμογής: Μαθήματα από Γερμανία - Η Βαβέλ που βγάζει κέρδη

To Alpha ΤV, η United Group και ο placeholder - Ρήτρα αναπροσαρμογής: Μαθήματα από Γερμανία - Η Βαβέλ που βγάζει κέρδη

ΑLPHA ΤV: Τον γύρο της αγοράς κάνουν οι φήμες πως το ποσοστό 50% που πούλησε η Motor Oil καταλήγει με κάποιο τρόπο στη United Group της BC Partners και του Σέρβου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Ντράγκαν Σόλακ.

Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί νόμιμα στην παρούσα φάση καθώς υπάρχει διάταξη του 2021, που απαγορεύει την κατοχή συνδρομητικού και ελεύθερου τηλεοπτικού καναλιού, από την ίδια εταιρική οντότητα.
Ωστόσο το γεγονός ότι η NOVA έχει προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της συγκεκριμένης διάταξης (άρθρο 43 του ν. 4779/2021) και ότι γενικώς δεν κυκλοφορούν πολλοί αγοραστές καναλιών στην πιάτσα, έχει φουντώσει τη συζήτηση.

Όποιος ανατρέξει πάντως στην ενδελεχή έρευνα που έκανε πρόσφατα το Εuro2day.gr για τον «τελικό αγοραστή» του 50% του Alpha TV, θα διαπιστώσει ότι μέσα από μια διαδρομή τριών διαφορετικών εταιρειών, καταλήγει σε μια ειδική εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικής περιουσίας, στην οποία, με βάση το θεσμικό πλαίσιο του Λουξεμβούργου, επιτρέπεται να μετέχουν μόνο φυσικά πρόσωπα και όχι εταιρείες.

Ωστόσο, η επίμαχη παράγραφος του άρθρου 43 αναφέρει ρητώς ότι «η κάτοχος άδειας συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου του παρόντος ή οι μέτοχοί της και τα συνδεδεμένα με αυτούς ή παρένθετα πρόσωπα δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε ή να ελέγχουν οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης ή συνδρομητικής λήψης».

Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν ένα φυσικό πρόσωπο συνδεδεμένο με τη United και τους μετόχους της, όπως π.χ. ο κ. Σόλακ, αγόραζε το ποσοστό, αυτό, σύμφωνα με τις ισχύουσες σήμερα διατάξεις, θα ήταν παράνομο.

Όμως για το αν βρέθηκε κάποιος ιδιώτης… placeholder για να κλείσει σήμερα το deal από τη μία πάντα και να περάσει σε δεύτερο χρόνο στην άλλη πάντα, παρότι μας ακούγεται τραβηγμένο, όρκο δεν μπορούμε να πάρουμε.

 

TELEPERFORMANCE: Η ιστορία του Πύργου της Βαβέλ (Γένεση 11:1-9) είναι γνωστή, όπως και το αποτέλεσμα. Ο Θεός σύγχυσε τις γλώσσες των κατασκευαστών, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η ολοκλήρωσή του πύργου και αυτοί να διασπαρούν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Όμως οι 40 γλώσσες και οι 109 εθνικότητες των 11.000 και πλέον εργαζομένων στην Teleperformance Greece δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα. Και αυτό φαίνεται στο ταμείο της ελληνικής θυγατρικής του γαλλικού πολυεθνικού ομίλου που ήρθε στη χώρα το 1989 και σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαναλικά κέντρα εξυπηρέτησης πελατών στην Ευρώπη.

Η εταιρεία που διαθέτει στην Ελλάδα εννέα multilingual hubs σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Χανιά, κατάφερε για μια ακόμη χρονιά να αυξήσει τα έσοδα, προς ικανοποίηση των μετόχων της. Το λέμε αυτό διότι και αυξημένο μέρισμα δίνει και τριπλάσιο δάνειο παρείχε το 2021 στη μητρική.

Λοιπόν πέρυσι η Teleperformance εμφάνισε έσοδα 367,7 εκατ. ευρώ από 346,283 εκατ. ευρώ και κέρδη 57,23 εκατ. ευρώ από 57,42 εκατ. ευρώ, ενώ παρείχε στη μητρική της δάνειο 58,9 εκατ. ευρώ. Το 2020 το δάνειο προς τη μητρική ήταν 20 εκατ. ευρώ. Όσο για το μέρισμα, από 38 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2020 ανεβαίνει στα 45 εκατ. ευρώ.

Καθόλου άσχημα θα σχολιάσει η στήλη.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Ενεργειακή κρίση μπορεί να υπάρχει για όλους, το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι πώς τη βιώνουν οι καταναλωτές σε κάθε κράτος της Ευρώπης.

Η είδηση έρχεται από τη Γερμανία και αφορά στον ενεργειακό κολοσσό Uniper. Η εταιρεία βασίζει τις σχέσεις με τους πελάτες της σε μακροπρόθεσμες διμερείς συμβάσεις. Δεν τους τιμολογεί, δηλαδή, με τις χονδρικές τιμές που δίνουν κάθε μέρα τα Χρηματιστήρια Ενέργειας.

Έλα μου, όμως, που τα γεωπολιτικά παιχνίδια του Πούτιν επηρέασαν τα συμβόλαια της Uniper, τα οποία βασίζονται κατά το ήμισυ στην προμήθεια του ρωσικού (φθηνότερου) φυσικού αερίου. Αναγκάζεται, συνεπώς, η γερμανική εταιρεία να στραφεί στη spot αγορά, δηλαδή, τη χρηματιστηριακή, για να αγοράζει τις ποσότητες που χρειάζεται για τις ανάγκες των πελατών της. Κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος της. Επειδή λοιπόν δεν μπορεί να το μετακυλίσει στους καταναλωτές (δεν έχουν εκεί Ρήτρα Αναπροσαρμογής…) συζητά διάσωση από τη γερμανική κυβέρνηση.

Να, αυτά κάνουν εκεί στην Εσπερία!

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v