Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2022

Τράπεζες: Καλό 2023 στα stock options των «ρετιρέ» - Μυρίζει ΑΜΚ στην ΑΝΕΚ - Βαρύς ο Ηρακλής για Attica Bank

Τράπεζες: Καλό 2023 στα stock options των «ρετιρέ» - Μυρίζει ΑΜΚ στην ΑΝΕΚ - Βαρύς ο Ηρακλής για Attica Bank

DIMAND-ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΕΣ: Μια από τις πρώτες ενέργειες της Dimand μετά την επιτυχή δημόσια προσφορά είναι να διαθέσει 50,89 εκατ. ευρώ από τα καθαρά έσοδα της ΑΜΚ στην πρόωρη εξαγορά των 4.048.200 προνομιούχων μετοχών κυριότητας HIG Capital.

Στο ενημερωτικό ανέφερε ότι η αποπληρωμή θα ολοκληρωθεί ως τη 15η Ιουλίου.

Η H.I.G., ως κάτοχος των προνομιούχων, καρπώνεται σταθερό επιτόκιο 10% επί της χρηματοδότησης που χορήγησε καθώς και το 32,5% των actual κερδών.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η δημοσίευση των συνοδευτικών εγγράφων για τις προγραμματισμένες τακτικές γενικές συνελεύσεις των τραπεζών αποκαλύπτει ότι δεν πρόκειται να δοθεί η δυνατότητα στα ανώτατα τραπεζικά στελέχη να εξασκήσουν δικαιώματα προαίρεσης για αγορά μετοχών, που αφορούν το έτος 2022.

Η κυβέρνηση, κάνοντας πράξη την προαναγγελία Αλ. Πατέλη, «πάγωσε» τη σχετική δυνατότητα μόνο για τα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων τραπεζών, καθώς και για όσους κατέχουν θέση γενικού διευθυντή ή αναπληρωτή γενικού διευθυντή. Για το σύνολο, δηλαδή, των ανώτατων στελεχών της διοικητικής πυραμίδας.

Η απαγόρευση δεν αφορά στο υπόλοιπο προσωπικό των τραπεζών και με δεδομένο ότι υπάρχουν προγράμματα stock options που «τρέχουν», όσοι κριθεί ότι αξίζουν επιβράβευσης, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν και να εξασκήσουν δικαιώματα προαίρεσης.

Τα… ρετιρέ των τραπεζών θα κάνουν αναγκαστικά υπομονή για άλλον ένα χρόνο.

Υ.Γ. Μέχρι την αποεπένδυση του ΤΧΣ, οι μεταβλητές αποδοχές μπορούν να λαμβάνουν μόνο τη μορφή μετοχών ή δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options).

 

ΑΝΕK: Πρόταση στους μετόχους για αύξηση κεφαλαίου προτίθεται να «κατεβάσει» στην τακτική γενική συνέλευσή της στις 10 Σεπτεμβρίου η διοίκηση της ΑΝΕΚ.

Υπό τη νομική διατύπωση «λήψη απόφασης για την υιοθέτηση μέτρου του άρθρου 119 του ν. 4548/2018» κρύβεται το πρόβλημα της αρνητικής καθαρής θέσης της εταιρείας. Προς το παρόν, το Δ.Σ. έχει βάλει το θέμα στην ατζέντα, αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του.

Στην πιάτσα όμως ακούγεται ότι προτίθεται να καταθέσει εισήγηση για «γενναία» ΑΜΚ. Αν επιβεβαιωθεί ενδεχομένως να επιταχυνθούν οι εξελίξεις ως προς την προσπάθεια διάσωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση διάσωσης της AΝΕΚ από την Attica Group «πάγωσε» μετά την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης.

 

ATTICA BANK: Αυτές τις ημέρες περιμένουν στην Attica Bank (αν δεν τις έχουν πάρει ήδη) τις προκαταρκτικές εκθέσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης (preliminary ratings) της DBRS για τις τιτλοποιήσεις της τράπεζας (Omega, Astir 1 και 2), που εξετάζεται αν πάει… Ηρακλή.

Ο αρχικός στόχος ήταν να δοθούν οι προκαταρκτικές εκθέσεις στις 10 Απριλίου. Γιατί πήγε τρεις μήνες πίσω η αξιολόγηση;

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας κατά την 31η Μαρτίου 2022, συνέπεια των ζημιών πρώτου τριμήνου (8,5 εκατ. ευρώ), ανέρχεται σε 9,7%. Η ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση, σύμφωνα με την απόφαση της ΤτΕ που ελήφθη στις 12 Μαΐου 2022, είναι στο 10,43%.

Η επαναλαμβανόμενη αναφορά της διοίκησης περί ανάγκης επανεξέτασης της στρατηγικής ένταξης -όλων- των τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή, λόγω των δυσμενών, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021, συνθηκών, αναφορικά με το κόστος συμμετοχής, κάτι πιθανώς να σημαίνει για τον βαθμό της προωθούμενης εξυγίανσης.

Εκτός και αν ΤΧΣ - Ellington βρουν συνεπενδυτές, κάτι που φαίνεται όμως δύσκολο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v