Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 12 2022

Στο τραπέζι νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις - Μύκονος: Παραλίες σε χρόνια... κατάληψη - Βαριά ονόματα στα 30χρονα της Eurobank

Στο τραπέζι νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις - Μύκονος: Παραλίες σε χρόνια... κατάληψη - Βαριά ονόματα στα 30χρονα της Eurobank

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: Κάθε χρονιά, το ίδιο «πανηγύρι». Η ΑΑΔΕ ανακοινώνει κάθε χρονιά την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι η καταληκτική αρχική ημερομηνία δεν θα παραταθεί και μετά απλώς αρχίζει ο χορός των παρατάσεων. Φέτος δεν έχουμε εξαίρεση. Ήδη μετράμε μια παράταση και τώρα οι λογιστές ζητούν νέα δίμηνη έως το τέλος Σεπτέμβρη.

Επισήμως το taxisnet κλείνει για την υποβολή δηλώσεων στις 29 Ιουλίου, αλλά ήδη διακινούνται σενάρια παράτασης κατά ένα μήνα.

Γεγονός είναι πάντως πως 17 ημέρες πριν λήξει η προθεσμία, 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν κάνει δήλωση.

 

 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Χαρακτηριστικά των τεκτονικών αλλαγών στη Γηραιά Ήπειρο τα όσα δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής Continental. Ο γνωστός για τα ομώνυμα λάστιχα όμιλος ψάχνει και δεν βρίσκει 2.500 εργαζόμενους, μόνο για φέτος, σε τομείς όπως η πληροφορική και τα logistics. Έτσι μιλά χωρίς περιστροφές: Η ανισορροπία στην αγορά εργασίας δεν βάζει μόνο σε κίνδυνο το επίπεδο ζωής στη χώρα, αλλά απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα ασφάλισης.

Ζητά από την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους κανόνες και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο «ελεγχόμενης μετανάστευσης». Βλέπετε η Γερμανία γερνά και η εργατική δύναμη αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 300.000 ανθρώπους το 2022.

Το κενό καλούνται να καλύψουν μετανάστες…

 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ: «Τα στερνά νικούν τα πρώτα», λέει η παροιμία. Έτσι, χαρωπά κι ολίγον αδιάφορα πλέον, η Ελλάδα έφτασε στην 9η θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του worldometers.org. Έχει επίσης ήδη ξεπεράσει (από καιρό), ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, περιλαμβανομένων της Ιταλίας (θυμάστε το περιβόητο Μπέργκαμο;) και του Βελγίου, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας!

Έχει επίσης περάσει πλέον τη… Μολδαβία, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά να ξεπεράσει και την Πολωνία, καθώς ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών σε νεκρούς, από 10 που ήταν στις 21/06 έφτασε τους 23 στις 10/07, υπερδιπλασιάστηκε δηλαδή σε περίπου 20 μέρες!

Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εκτιμά πάντως ότι επαναφορά μέτρων (όπως η υποχρέωση μάσκας σε κλειστούς χώρους) δεν συντρέχει λόγος να γίνει πριν από το φθινόπωρο, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξελίσσεται σε αρνητή της πανδημίας… 

Το ποιος έχει δίκιο θα το δείξει ο χρόνος. Η κατάσταση πάντως για ντάλα καλοκαίρι δεν είναι καλή, κι ας μην υπάρχει προς το παρόν πίεση στο σύστημα από τους διασωληνωμένους.

 

ΜΥΚΟΝΟΣ: Στο φουλ δουλεύει ο τουρισμός στο νησί και όλοι σπεύδουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία. Στο επίκεντρο βέβαια, οι παραλίες, που όμως κάποιες φορές γεμίζουν ξαπλώστρες σε βαθμό σκανδαλώδη, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.

Μια τέτοια περίπτωση φαίνεται να έχει εντοπιστεί στην περιοχή Αγία Άννα Καλαφάτη, όπου ξενοδοχείο έσπευσε να γεμίσει την παραλία με ξαπλώστρες (με τσουχτερές τιμές, μας λένε, που φτάνουν εφέτος ως και τα… 500 ευρώ το ζευγάρι για τις πρώτες-πρώτες της παραλίας), τις οποίες τώρα καλείται να απομακρύνει.

Μόνο που η προστασία του δημοσίου συμφέροντος άργησε μερικά… χρόνια. Διότι η παραλία έχει γεμίσει με ξαπλώστρες από το 2015, χωρίς σύμβαση και χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι». Έως ότου, μετά από τουλάχιστον επτά (!) επώνυμες καταγγελίες και αφού η υπόθεση έφτασε ψηλά, οι τοπικοί υπάλληλοι που δεν πήγαιναν να κάνουν αυτοψία (με την αιτιολογία, λένε οι καταγγέλλοντες, ότι είναι μικρός ο αριθμός των υπαλλήλων και δεν... προκάνουν), βρήκαν χρόνο και πήγαν.

Κατόπιν της επίσκεψης, η Κτηματική Υπηρεσία κάλεσε την ξενοδοχειακή μονάδα να προχωρήσει «σε άμεση απομάκρυνση του συνόλου των ξαπλωστρών και των καλαμοσκεπών περγκολών που έχει αναπτύξει εντός ζώνης αιγιαλού», καταλαμβάνοντας επιφάνεια 2.000 τ.μ.

Ταυτόχρονα, επειδή όπως αναφέραμε, η ιστορία κράτησε χρόνια, η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων καταλόγισε και αποζημίωση υπέρ του δημοσίου ύψους 236.500 ευρώ!

Πρόκειται για αποζημίωση που αφορά τα έτη κατάληψης από το 2018 και μετά, καθώς για τα προηγούμενα έτη υπάρχει παραγραφή. Που σημαίνει ότι η ζημία για το δημόσιο είναι σαφώς μεγαλύτερη, αλλά ένα μέρος της πήγε... «άκλαυτο».

Μέσα σε όλα αυτά, το Πρωτοδικείο της Σύρου σε εκδίκαση που έγινε πρόσφατα από τον πρόεδρό του παραχώρησε στον ξενοδόχο προσωρινή διαταγή αναστολής, την οποία, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, μάλλον την έδωσε για να μην ισχυριστούν κάποιοι ότι «τον πέταξε έξω», πριν εκδικάσει την ουσία της υπόθεσης.

Δεδομένου βέβαια ότι δεν υπάρχει καμία σύμβαση για την παραλία, η ουσία της υπόθεσης είναι μάλλον… ξεκάθαρη. Οπότε αυτό που μένει να δούμε (μια και βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Ιουλίου) είναι αν θα βγει γρήγορα η σχετική απόφαση ή αν ο παραβάτης θα συνεχίσει να βγάζει έσοδα στη πλάτη του δημοσίου και όλη την τρέχουσα σεζόν.

Ναι, αγαπητοί, όπως θα καταλάβατε, η Μύκονος μπορεί να έγινε πανάκριβη, αλλά παραμένει «ελληνική» στις συνήθειές της.

 

EUROBANK: Εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας της τράπεζας πραγματοποιεί σήμερα το βράδυ στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» η διοίκηση της τράπεζας.

Οι καλεσμένοι ξεπερνούν τα 400 άτομα και βασικός ομιλητής είναι ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Στο πόντιουμ θα ανεβεί ο επί σειρά ετών (από τη γέννησή της) πρώην διευθύνων σύμβουλός της Νίκος Νανόπουλος και φυσικά ο νυν διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας.

Στην εκδήλωση είναι καλεσμένοι επιχειρηματίες, τραπεζίτες, πολιτικοί και εκδότες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v