Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 8 2022

Εκλογές: Τα δύο σενάρια και η... MRB - Νέες εφιαλτικές προβλέψεις για το φυσικό αέριο - Μετοχή ΔΕΗ: «Ναι μεν, αλλά»

Εκλογές: Τα δύο σενάρια και η... MRB - Νέες εφιαλτικές προβλέψεις για το φυσικό αέριο - Μετοχή ΔΕΗ: «Ναι μεν, αλλά»

AEGEAN: Με στόχο το 2022 να σηματοδοτήσει την πρώτη κερδοφόρα χρήση μετά την εμφάνιση της πανδημίας κινείται η εταιρεία, καταγράφοντας υψηλές πληρότητες που προσεγγίζουν τα επίπεδα του 2019.

Η εταιρεία εκτιμά πως βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση έναντι του ανταγωνισμού σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, αφού οι ζημιές του προηγούμενου έτους (σ.σ.: 72 εκατ. ευρώ) μεταφράζονται σε 10% επί του τζίρου της, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα πάνε λίγο πίσω την παραλαβή των νέων αεροσκαφών Airbus. Συγκεκριμένα οι καθυστερήσεις στην παραγωγή έχουν πάει 2-3 μήνες προς τα πίσω την παραλαβή τεσσάρων νέων αεροσκαφών.

 

AEGEAN II: Τη δυνατότητα διάθεσης στα στελέχη της εταιρείας μετοχών μέσω προγράμματος δικαιωμάτων προαίρεσης (stock option plan) προβλέπει η αναθεωρημένη πολιτική αποδοχών, που ενέκριναν οι μέτοχοι κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση.

Για τη χρήση 2021, ο CEO της εταιρείας Δ. Γερογιάννης, πέραν των σταθερών απολαβών (562 χιλ.) έλαβε και μεταβλητές, ύψους 1,06 εκατ. ευρώ.

 

ΕΚΛΟΓΕΣ: Παρά την προχθεσινή δέσμευση του Κυριάκου (που επαναλήφθηκε και χθες), οι κεραίες της στήλης έπιασαν ότι ακόμη και υψηλά πρόσωπα, που βρίσκονται κοντά του, διατηρούν τις… αμφιβολίες τους για το αν «κάηκε» το σενάριο για πρόωρες αμέσως μετά το καλοκαίρι. Κατά την άποψή τους (σε ιδιωτικές συζητήσεις), έχει πια μπει πολύ νερό στο πολιτικό αυλάκι, για να γυρίσει πίσω, οπότε θεωρούν ότι το ενδεχόμενο πρόωρων παραμένει ανοικτό.

Εντούτοις, πέρα από τους λόγους που αναφέραμε χθες, ήρθαν και οι «τάσεις» της MRB να δώσουν πολιτικό έναυσμα αμφισβήτησης για τις πρόωρες. Μειωμένο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου, μείωση της διαφοράς με το δεύτερο κόμμα, μεγάλη μείωση στην παράσταση νίκης και για πρώτη φορά, «πρωτιά» της ΝΔ στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο» με ποσοστό 40,3% έναντι 37,3% του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τον ίδιο τον Δημήτρη Μαύρο της MRB, αυτή η τελευταία απάντηση είναι πολύ κρίσιμη, διότι σε αυτή, ακόμη και πριν τις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε… μονοπώλιο την πρωτιά. Κάποια στιγμή πρόσφατα η απόσταση μίκρυνε πολύ και τώρα πέρασε μπροστά η Νέα Δημοκρατία.

Τι λένε τα παραπάνω; Πάλι κατά τον κ. Μαύρο, ότι εκλογές τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου μπορεί να οδηγήσουν, μετά βασάνων, είτε σε μια δύσκολη συγκυβέρνηση είτε σε εντελώς οριακή αυτοδυναμία, οπότε η κυβέρνηση θα έχει μικρό περιθώριο για να βγάλει τον δύσκολο χειμώνα, ενώ τώρα διαθέτει πολύ πιο άνετη πλειοψηφία στη Βουλή.

Το σίγουρο είναι ότι μετά τις απανωτές διαβεβαιώσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού το τελευταίο διήμερο, για εξάντληση της τετραετίας, προκειμένου να αλλάξει ξανά το σκηνικό θα πρέπει να υπάρξουν πολύ σημαντικά γεγονότα.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Oι μέρες περνούν και κάθε μέρα η τιμή του spot συμβολαίου TTF που είναι το benchmark της ευρωπαϊκής αγοράς ανεβαίνει και κάμποσα ευρώ. Στα 186 χθες, από… 144 που ήταν την τελευταία μέρα του Ιουνίου, δηλαδή αύξηση κατά σχεδόν 30%, μέσα σε… πέντε εργάσιμες ημέρες.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ήδη με τις τιμές σε τέτοιο ύψος, βρισκόμαστε σε επικίνδυνη περιοχή για πιστωτικά γεγονότα (τo θυμάστε το credit event;) στην αγορά ενέργειας. Επικαλούνται, μεταξύ άλλων, τα ενδεχόμενα margin calls σε forward contracts, για φυσική παράδοση ενέργειας με επίκεντρο χώρες όπως η Γαλλία. Σε αυτή την περίπτωση, θα δούμε φαινόμενα «κρατικής στήριξης» να διαχέονται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Για τους πιο μυημένους θα προσθέσουμε ότι χθες το TTF forward contract για φυσικό αέριο το δεύτερο εξάμηνο του 2023 έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ με τιμή... 144 ευρώ. Αύξηση 44% σε πέντε εργάσιμες!

Δεν θέλουμε να σας τρομάξουμε περισσότερο, αλλά κρατήστε επίσης μια σημείωση, ότι σοβαροί άνθρωποι του χώρου ΔΕΝ θεωρούν απίθανο, στο πλαίσιο κακών σεναρίων για την προσφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία, να δούμε τις τρέχουσες τιμές spot (περιξ των 180 ευρώ) ακόμη και να... διπλασιάζονται!

 

ΔΕH: Mπορεί η μετοχή να βασανίζεται πολύ, αλλά τα όσα συμβαίνουν εδώ ωχριούν μπροστά στα πρωτοφανή γεγονότα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από την πλήρη κρατικοποίηση του ενεργειακού γίγαντα EDF έως την επικείμενη «διάσωση» του κολοσσού Uniper από το γερμανικό δημόσιο (κεφαλαιοποίηση σχεδόν 4 δισ. ευρώ, μετά από πτώση… 74% μέσα στο 2022).

Όμως, επειδή ελάχιστη παρηγοριά προσφέρουν οι συγκρίσεις, θα εστιάσουμε λίγο στις αιτίες της πτώσης για τη ΔΕΗ. Την περίοδο της αύξησης, μεγάλα και μικρότερα «παιδιά» της ελληνικής και της διεθνούς αγοράς εστίασαν ως είθισται στις προοπτικές της εταιρείας, παρότι τα σύννεφα στο φυσικό αέριο και στην τιμή της μεγαβατώρας ήταν ήδη πυκνά.

Στην περίπτωση της ΔEΗ, εστίασαν στις πράσινες προοπτικές και στο ανάλογο business plan. Προφανώς, δεν περίμεναν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που ακολούθησαν στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Στη σημερινή ταραγμένη συγκυρία όμως, το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης πάει υποχρεωτικά πίσω, η κυβέρνηση (που θυμίζουμε έχει την πλειοψηφία) άρχισε να ασχολείται με τα «υπερκέρδη» των προμηθευτών και να παρεμβαίνει στις αγορές ρεύματος κ.λπ. Εν ολίγοις, το τοπίο είναι θολό και ουδείς γνωρίζει πότε και με ποια ακριβώς μορφή θα επανέλθει η κανονικότητα. Και από την άλλη, τα επιτόκια ανεβαίνουν και τα υλικά των επενδύσεων, ακόμη και στους πράσινους τομείς, ακριβαίνουν.

Πάντως, αρκετοί ειδικοί έχουν πια αρχίσει να πιστεύουν ότι η μετοχή είναι υποτιμημένη (σ.σ. έχει επιστρέψει στα επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου του 2020), χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα αντιδράσει άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v