Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 8 2022

Γιατί η Capital ποντάρει στην Alpha Bank - Μυρίζει ντιλ στη Cenergy - Η κατρακύλα του ελληνικού ελαιόλαδου

Γιατί η Capital ποντάρει στην Alpha Bank - Μυρίζει ντιλ στη Cenergy - Η κατρακύλα του ελληνικού ελαιόλαδου

RESILUX: Μια ακόμη επένδυση πήρε πράσινο φως για ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο. Επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους άνω των 2,25 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και αφορά στην επέκταση δυναμικότητας και τη διαφοροποίηση παραγωγής της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής πλαστικών φιαλών και προπλασμάτων πλαστικών φιαλών.

Η επένδυση θα γίνει στην ΒΙΠΕ Πάτρας και δεν είναι η πρώτη που πραγματοποιεί η βελγικών συμφερόντων εταιρεία συσκευασιών. Την επταετία 2014-2020, μέσω των επενδύσεων που υλοποίησε, κατάφερε να ενισχύσει τη δυναμικότητα του ελληνικού εργοστασίου της κατά 27%.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των πρώτων υλών, η εταιρεία δεν αγχώνεται ιδιαίτερα, καθώς το αυξημένο κόστος παραγωγής δεν προβλέπεται να επηρεάσει το περιθώριο κέρδους της.

Θα μετακυλιστεί στο ακέραιο στην αγορά.

 

EVA: Και από τη συσκευασία στην υδροπονία, όπου μια ακόμη επένδυση εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό. Ο φορέας επένδυσης είναι η υποσύσταση EVA Υδροπονικές Καλλιέργειες ή αλλιώς «EVA ζην», που ετοιμάζει θερμοκήπιο υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας 10 στρεμμάτων.

Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ.

 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Ενός κακού μύρια έπονται. Κάπως έτσι μπορεί κανείς να αναγνώσει την πορεία της εγχώριας παραγωγής ελαιόλαδου μετά και τις μεγάλες καταστροφές λόγω πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της Unaprol (Italian Olive Oil Consortium), η παραγωγή στην Ελλάδα θα είναι μόλις 225.000 τόνοι (-18,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο), φέρνοντας τη χώρα μας στην 5η θέση παγκοσμίως, όταν το 2020 ήταν 2η. Αν διερωτάστε ποιες χώρες ξεπέρασαν την Ελλάδα είναι αυτές για τις οποίες κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί το Euro2day.gr. Η Τυνησία και η Τουρκία, που καταλαμβάνουν πλέον την 3η και 4η θέση αντιστοίχως.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία, με παραγωγή 1,3 εκατ. τόνων και δεύτερη η Ιταλία, με παραγωγή 315.000 τόνων ελαιόλαδου.

Την ίδια στιγμή μάς πλησιάζουν Μαρόκο, Πορτογαλία και Αλγερία.

 

ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Και η καλή είδηση της ημέρας. Η Μασούτης έγινε η πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που δημιούργησε κατάστημα φιλικό προς τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης. Από την περασμένη Τετάρτη 6 Ιουλίου, στη περιοχή Σχολή Τυφλών στην ανατολική Θεσσαλονίκη, Αλμπέρτου Ναρ 6-8 & Κύπρου, λειτουργεί το κατάστημά της για άτομα με οπτική αναπηρία.

Οι άνθρωποι με προβλήματα στην όραση -η αναλογία τυφλών στην Ελλάδα είναι 23 ανά 100.000 κατοίκους- δεν μπορούν να δουν ή δυσκολεύονται πολύ να δουν. 

Οπότε είναι καλό που κάποιος τούς είδε.

 

ALPHA BANK: Η είδηση της χθεσινής ημέρας ήταν ότι τα Αμοιβαία Κεφάλαια της Capital ενίσχυσαν τις θέσεις τους στον τίτλο της Alpha, ξεπερνώντας, με ημερομηνία τις 4 Ιουλίου, το 5% (5,03%).

Τα υπό διαχείριση funds της Capital είχαν θέση στην τράπεζα, όπως και σε άλλες εγχώριες τράπεζες. Επομένως, αποφάσισαν να κάνουν μουαγιέν το μέσο κόστος κτήσης, βγάζοντας, σύμφωνα με χρηματιστές, μεθοδικές αγορές από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Σε επίπεδα, δηλαδή, μεταξύ 0,73 με 0,90 ευρώ (σ.σ. χθεσινό κλείσιμο 0,751 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι η Capital Croup είχε κτίσει πολύ μεγάλες θέσεις σε σειρά ευρωπαϊκών και ελληνικών τραπεζών το 2021, στοιχηματίζοντας ότι θα «πρωταγωνιστούσαν» από πλευράς αποδόσεων, όταν οι αγορές στρέφονταν σε επιλογές αξίας.

Το επενδυτικό στοίχημα της βγήκε, αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέτρεψε το σκηνικό, μετατρέποντας την Capital Group εν μια νυκτί σε έναν από τους μεγαλύτερους πωλητές στις ευρωτράπεζες, όπως έγραψαν οι FT.

Η απόφαση των υπό διαχείριση κεφαλαίων της να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Alpha δείχνει ότι συνεχίζουν να ποντάρουν στα καλά θεμελιώδη στοιχεία και στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και τη διετία 2022-23, ακόμη και αν η Ευρωζώνη εισέλθει σε ύφεση, χάρη στη θετική επίδραση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αν αυτό συμβεί και με δεδομένο ότι η αύξηση των επιτοκίων θα ευνοήσει τις ελληνικές τράπεζες, όπως σημείωσε σε πρόσφατη έκθεσή της η Deutsche Bank, η Capital «μουαγενάρει» σε σωστό χρόνο τη θέση της.

Διαθέτει, άλλωστε, παραδοσιακά μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

 

OK ANYTIME: Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη της αλυσίδας mini market με την Αlpha Bank. Η Τράπεζα κατέθεσε, όπως προκύπτει από το ΓΕΜΗ, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, νέα αγωγή κατά της Ok Anytime. Στην αγωγή ζητείται να ακυρωθεί η από 22/09/2021 απόφαση της Επαναληπτικής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ok Anytime.

Εχουν προηγηθεί αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, που ακύρωσαν αυτές των Έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων της OK Anytime το 2017. Ενώ τον περασμένο Οκτώβριο το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε τις αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης του 2019.

Η δικαστική διαμάχη με την Αlpha Bank αφορά αποφάσεις για ΑΜΚ από την εποχή που το 51,1% της Ok Anytime άνηκε στη Μαρινόπουλος ΑΕ.

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι αποφάσεις αυτές πρέπει να ακυρωθούν και να αναγνωριστεί το δικαίωμα ενεχύρου της επί του 51,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Ok Anytime Markets.

 

CENERGY: Μύρισαν ντιλ στην αγορά, αν κρίνουμε από τη χθεσινή άνοδο και των τριών μετοχών του ομίλου Viohalco. Με αυξημένες συναλλαγές και άνοδο 8,94% η Viohalco, κέρδη 6,61% για την ElvalHalcor και -κυρίως- ένα μεγαλοπρεπές 12% της Cenergy Holdings κύλησε η χθεσινή ημέρα.

Στο επίκεντρο, φυσικά, η συμφωνία Cenergy Holdings και Orsted, για το μέγα project στην αγορά των ΗΠΑ. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα πρόκειται για την κατασκευή του εργοστασίου (το κόστος είχε υπολογισθεί στα 230-250 εκατ.), με τον δανέζικο όμιλο να το αναλαμβάνει -σχεδόν- εξ ολοκλήρου.
Πρόκειται για έργο που στην τελική μορφή του μπορεί να αποφέρει περί τα 40-50 εκατ. ετησίως σε EBITDA, σύμφωνα με την αρχική μελέτη (που είχαν υπόψη τους οι χρηματιστές).

Αν βγει λευκός καπνός, θα πρόκειται για πολύ σημαντική συμφωνία, που ομολογουμένως πέρασε από... σαράντα κύματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v