Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 19 2022

Ενέργεια: Οι λιγνίτες, το… δελτίο και ο από μηχανής θεός - Mπάιντεν: Μια τρύπα στο… πετρέλαιο - Άρωμα γυναίκας στη short list για Attica

Ενέργεια: Οι λιγνίτες, το… δελτίο και ο από μηχανής θεός - Mπάιντεν: Μια τρύπα στο… πετρέλαιο - Άρωμα γυναίκας στη short list για Attica

ATTICA BANK: Μπορεί στην Attica Bank να περιμένουν το πόρισμα της DBRS με τα εναλλακτικά σενάρια για το ύψος των ζημιών, άρα κατ' επέκταση και των κεφαλαιακών αναγκών, στο στρατηγείο της Egon Zehnder όμως έχουν καταρτίσει short list υποψηφίων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας με έντονο άρωμα γυναίκας.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι στη short list βρίσκεται η Πόπη Λαζαρίδου, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και μια κυρία που έχει εργασθεί στον τραπεζικό κλάδο, η οποία όμως, όπως ακούμε, δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει...

*Ο... Δαίμων του Internet ενέπλεξε το όνομα της προέδρου της Κεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου στην αρχική έκδοση του σχολίου. Απολογούμαστε για το λάθος. 

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Το ένα πρόβλημα με το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που έχει εκπονήσει η χώρα μας, σχέδιο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προσωρινή μεν αλλά έντονη «λιγνιτοποίηση» (έως το διπλάσιο της τρέχουσας συμμετοχής, σε ορίζοντα 12 μηνών) του ενεργειακού μίγματος, είναι ότι η επαναλειτουργία των ορυχείων, που προϋποθέτει ικανό προσωπικό, ειδικευμένα μηχανήματα και πλείστα ακόμη συστατικά, είναι διαδικασία που θα απαιτήσει μήνες προετοιμασίας.

Από τέσσερις (λένε οι πιο αισιόδοξοι της αγοράς) έως και πάνω από έξι!

Που σημαίνει ότι αν η κάνουλα του ρωσικού αερίου κλείσει μέσα στο καλοκαίρι (όπως διαφαίνεται), θα υπάρξει σοβαρή χρονική υστέρηση ανάμεσα στην εκδήλωση του πλήγματος και στο «φάρμακό» του. Διότι σε τέσσερις μήνες θα έχουμε φτάσει τουλάχιστον στα μέσα Νοέμβρη και σε έξι, πέρα από τα μέσα Γενάρη!

Εκτός από το θέμα της επάρκειας όμως, υπάρχει και το θέμα του κόστους. Όσο μειώνεται το ρωσικό αέριο τόσο αυξάνει (πανευρωπαϊκά) η τιμή. Ήδη, σύμφωνα με υπολογισμούς, οι κρατικές επιδοτήσεις με την τιμή στα τρέχοντα επίπεδα εκτιμώνται σε περίπου 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Χρήματα που στο μεγαλύτερο μέρος τους πρέπει να βγουν από τον δημόσιο κορβανά.

Αν η τιμή αυξηθεί ακόμη περισσότερο, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο «κακό» σενάριο, τότε το κόστος θα εκτοξευθεί σε επίπεδα ιλιγγιώδη, που είναι μεγάλο ερώτημα αν δύναται να καλύψει το δημόσιο, ακόμη κι αν θεωρητικά υπάρχει σχετική επάρκεια σε ποσότητες.

Το δεύτερο πρόβλημα το έχουμε αναφέρει ξανά. Θεωρητικά θα έχουμε επάρκεια, αγοράζοντας φορτία LNG. Το ερώτημα όμως, εφόσον επικρατήσει πανικός στην Ευρώπη, είναι πόσα από αυτά τα φορτία θα «αναδρομολογηθούν», αλλάζοντας προορισμό ακόμη και… μεσοπέλαγα, υπέρ ισχυρών κρατών, όπως δυστυχώς συνέβη στην έξαρση της πανδημίας με διάφορα κρίσιμα υλικά που βρέθηκαν τότε σε έλλειψη!

Με άλλα λόγια, εκτίμηση της στήλης είναι πως όταν η Γερμανία κι άλλες χώρες μιλούν για ενδεχόμενη χρήση «δελτίου» στην ενέργεια, ενώ και η ίδια η Κομισιόν αναφέρεται σε τέτοια σενάρια, στο πλαίσιο του σχεδίου της για την εξοικονόμηση ενέργειας τον φετινό χειμώνα, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν επίσημα εντός της εβδομάδας, καλό είναι να μην προεξοφλούμε «a priori» ότι στη χώρα μας δεν θα συμβεί κάτι ανάλογο…

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙ: Πληθαίνουν στο μεταξύ οι πληροφορίες ότι τα ευρωπαϊκά όργανα δεν είναι καθόλου ευχαριστημένα από την «οριζόντια» φύση των μέτρων ενεργειακής στήριξης που προσφέρει η κυβέρνηση. Oχι μόνο για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά και διότι τα οριζόντια μέτρα δεν ενθαρρύνουν τη μείωση κατανάλωσης, όταν σε άλλες χώρες καλείται ο πολίτης να μειώσει μέχρι και τα... ντους που κάνει.

Κατά συνέπεια, εάν οι τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν, είναι πολύ πιθανό -και για τους λόγους κόστους που αναφέραμε παραπάνω- ότι η επόμενη φουρνιά μέτρων θα είναι πλέον στοχευμένη σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες.

Το ερώτημα είναι αν, όπως συνέβη με την πανδημία, θα προκύψει «από μηχανής θεός» με κοινοτικά κονδύλια, αλλά και με ποιους όρους. Προς το παρόν, τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν σίγουρες απαντήσεις. 

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Mε άδεια χέρια, χωρίς δεσμεύσεις από τη Σαουδική Αραβία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, έληξε (όπως αναμενόταν από τους ειδικούς του κλάδου) η εκεί επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζό Μπάιντεν. Κερδισμένος ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν, που ενώ είχε χαρακτηριστεί «παρίας» από τον Μπάιντεν (ως άμεσα εμπλεκόμενος στον φόνο του συνεργάτη της Washington Post Κασόγκι), βρέθηκε να κάνει και “fist bump” μαζί του.

Για τους επικριτές του Μπάιντεν, η επίσκεψη «ήταν μια τρύπα στο... πετρέλαιο» για να παραφράσουμε την ελληνική ρήση, αν και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι κύριος σκοπός ήταν να μην αφήσει κενό για ενίσχυση της σινορωσικής επιρροής στην περιοχή, αλλά και να ενορχηστρώσει πολιτικά μια αμυντική συμφωνία του Ισραήλ με άλλες χώρες του σουνιτικού κόλπου, ενάντια στο Ιράν. Άγνωστο το κατά πόσο οι σκοποί αυτοί επιτεύχθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό ότι η τιμή του πετρελαίου έχει βρεθεί και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ ειδικοί της αγοράς επιμένουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής «πλαφόν» στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να κάνει τις τιμές του μαύρου χρυσού να θυμίζουν… φυσικό αέριο.

Ίσως και για αυτό τα σχέδια επιβολής πλαφόν δεν βρήκαν καθόλου ευήκοα ώτα μεταξύ των μη Δυτικών χωρών, στη συνάντηση των G20 που έγινε προ ημερών.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ: Προ ολίγων ημερών, τη 14η Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η 93η Ετήσια Τελετή Αποφοίτησης του Κολλεγίου Αθηνών και Ψυχικού, μέρος της οποίας ήταν και η απονομή βραβείων και επαίνων σε απόφοιτους μαθητές και μαθήτριες που ξεχώρισαν.

Τη σημαντικότερη διάκριση ως «Valedictorian» πέτυχαν οι Βασιλική-Ραφαέλλα Σερέπα από το Κολλέγιο Αθηνών, η Χαρίκλεια Μωραϊτάκη από το Γενικό Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού και ο Αχιλλέας Φράγκος από το ΙΒ/DP του Κολλεγίου Ψυχικού

Για τους φανατικούς της χρηματιστηριακής μας αγοράς (και όχι μόνο) να σημειώσουμε ότι ναι, η Χαρίκλεια Μωραϊτάκη είναι κόρη του γνωστού χρηματιστή και πρώην  προέδρου του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, ο οποίος έχει διανύσει χιλιόμετρα και χιλιόμετρα εμπειρίας στην αγορά μας.

Η Χαρίκλεια έγινε δεκτή από το πιο φημισμένο τεχνολογικό πανεπιστήμιο στον κόσμο, το Massachusetts Institute of Technology, όπου επέλεξε να σπουδάσει Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, οπότε είμαστε σίγουροι ότι ο Αλέξανδρος είναι αυτές τις μέρες ένας περιχαρής και περήφανος πατέρας!    

Να σημειώσουμε επίσης ότι στην ίδια τελετή  η Μαρία-Δάφνη Μητσοτάκη, κόρη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έλαβε την διάκριση του Επάθλου Γονέων που απονέμεται σε αποφοίτους του περασμένου έτους, και ότι παρόντα στην εκδήλωση ήταν πολλά «βαριά» επιχειρηματικά ονόματα, όπως ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Μάκης Σκαλιστήρης και ο Πολυχρόνης Συγγελίδης.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v