Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 18 2022

Νέο καμπανάκι για τις τιμές τροφίμων - Οι δεσμευτικές για το «Αριάδνη» - Τράπεζες: Τα μαντάτα από Ισπανία και η... γκρίνια

Νέο καμπανάκι για τις τιμές τροφίμων - Οι δεσμευτικές για το «Αριάδνη» - Τράπεζες: Τα μαντάτα από Ισπανία και η... γκρίνια

PQH: Δύο δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν για το πακέτο πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ που έχει βγάλει προς πώληση ο εκκαθαριστής της Τράπεζας της Ελλάδος PQH.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr την Παρασκευή, προσφορές κατέθεσαν το mega σχήμα Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal και η Ellignton.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεσμευτική προσφορά της ισχυρής κοινοπραξίας είναι σύνθετη και έχει λάβει τα εχέγγυα χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες.

Από την άλλη, η προσφορά της Ellington φέρεται να έχει χαμηλό markup και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Το χαμηλό όριο του εύρους που έχει αποτιμήσει το χαρτοφυλάκιο ο εκκαθαριστής κατόπιν σχετικής εισήγησης της EY εκτιμάται στην περιοχή των 720 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του PQH δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση, ωστόσο από τα στρατόπεδα των δύο επενδυτών επιβεβαιώνουν ότι οι προσφορές κατατέθηκαν.

 

ΤΡΟΦΙΜΑ: Οι περισσότεροι ασχολούμαστε πρωτίστως με την ενεργειακή κρίση και όχι με την επερχόμενη κρίση στα τρόφιμα. Ο Λάρι Φινκ ιδρυτής της Blackrock, ισχυρίζεται πάντως ότι κάνουμε λάθος κι ότι η κρίση θα έχει πολύ μεγάλες γεωπολιτικές επιπτώσεις, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ήδη ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο 20% μέσα στο τρέχον έτος, πολύ περισσότερο από τις πρώτες ύλες.

Δεν είναι τυχαίο ότι με το θέμα ασχολήθηκε και η πρόσφατη διάσκεψη των G20, αφού σε περιοχές του κόσμου όπως η Αφρική, η απειλή πραγματικού λιμού είναι μεγάλη.

Για τη χώρα μας, το μάτι της στήλης δεν έχει παρατηρήσει κάποια οργανωμένη και εκτενή μελέτη. Για τις αυξήσεις τιμών πάντως, μια... βόλτα στα σούπερ μάρκετ είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πόσοι από τους αναγνώστες πρόσεξαν ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να επιβάλει όχι μόνο στις εταιρείες ενέργειας αλλά και στις τράπεζες της χώρας «φόρο υπερκερδών» (windfall tax), επειδή, λέει, ανεβαίνουν τα επιτόκια.

Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, καθώς η άνοδος των επιτοκίων δεν συγκρίνεται σε ένταση με την άνοδο των τιμών στο ρεύμα ή στη βενζίνη, αλλά και διότι οι ισπανικές τράπεζες ουδόλως στηρίχθηκαν στο διάστημα κατά το οποίο τα επιτόκια είχαν πέσει στα τάρταρα.

Στα δικά μας τώρα, δύσκολο η κυβέρνηση να γίνει μιμητής, όχι μόνο για λόγους ιδεολογικούς αλλά και πρακτικούς, καθώς οι ελληνικές τράπεζες μόνο υπερκέρδη δεν βγάζουν ως τώρα. Ωστόσο, επειδή εκτός από τη φτώχεια... γκρίνια φέρνει και η μιζέρια στο περιβάλλον, οι κόντρες κυβέρνησης - τραπεζιτών για ευαίσθητα θέματα, όπως οι πλειστηριασμοί και οι ανακτήσεις δανείων, έχουν ήδη ξεκινήσει.

Κι αναμένεται να συνεχιστούν, δεδομένης και της προεκλογικής περιόδου, με τη μουντάδα του χειμώνα…

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Μια ακόμη επένδυση εντάχθηκε πρόσφατα στον Αναπτυξιακό Νόμο, με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και ΑΞΕ του υπουργείου Ανάπτυξης. Η επένδυση αναφέρεται στη δημιουργία νέας μονάδας παροχής υπηρεσιών συμβουλών σε θέματα ασφάλειας στη θέση "Φέρθι" Καλοχωρίου Παντιχείου, συνολικού επιλέξιμου κόστους με 2,34 εκατ. ευρώ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v