Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 25 2022

Κομισιόν εκτός… ελέγχου - Γιατί τρόμαξε η ΕΤΕ - Αέριο: Ας είν' καλά οι... μεσάζοντες - Τρόφιμα: Το κόλπο με τις ετικέτες

Κομισιόν εκτός… ελέγχου - Γιατί τρόμαξε η ΕΤΕ - Αέριο: Ας είν καλά οι... μεσάζοντες - Τρόφιμα: Το κόλπο με τις ετικέτες

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Ολοένα και περισσότερο διαφαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρόεδρος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες, χωρίς να έχει διαβουλευτεί με τις ηγεσίες των κρατών- μελών της ΕΕ. Δύο παραδείγματα είναι εξόχως χαρακτηριστικά και αφορούν τον επίμαχο τομέα της ενέργειας.

Πρόσφατα η Κομισιόν και η πρόεδρός της έσπευσαν να προεξοφλήσουν σε όλους τους τόνους ότι ο τρόπος πληρωμής που πρότειναν οι Ρώσοι για το φυσικό αέριο συνιστούν εκβιασμό, που δεν πρέπει να γίνει αποδεκτός ενώ οι υπηρεσίες της Επιτροπής άλλαξαν 2-3 φορές απόψεις για το αν η πληρωμή με αυτό τον τρόπο θα παραβίαζε τις κυρώσεις.

Τελικά, όπως όλοι είδαμε, τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης πλήρωσαν με τον τρόπο που προέβλεπε το διάταγμα Πούτιν.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν έσπευσε πάλι να αιφνιδιάσει, προτείνοντας άμεση περικοπή κατανάλωσης στο φυσικό αέριο κατά 15%, σχέδιο που σκόνταψε ακαριαία στις αντιδράσεις σύσσωμου του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς και άλλων χωρών, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, οι οποίες δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση!

Ισως η πρόεδρος της Επιτροπής δεν έχει αντιληφθεί πώς λειτουργούν τα πράγματα στην Ευρώπη, το πιθανότερο όμως είναι ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες χτίζει το δικό της πολιτικό προφίλ, κοιτώντας, όπως την κατηγόρησαν την τελευταία εβδομάδα, προς τη μεριά της πατρίδας της, της Γερμανίας...

Πάντως η τελευταία ατυχής πρωτοβουλία Φον ντερ Λάιεν ίσως δώσει στη χώρα μας την ευκαιρία να διεκδικήσει περισσότερη οργανωμένη αλληλεγγύη από την πλευρά της Ευρώπης, ίσως και να προωθήσει προτάσεις όπως αυτή για την κεντρική επιβολή πλαφόν στις τιμές.

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι η φθηνή ενέργεια που ελάμβανε εδώ και πολλά χρόνια η Γερμανία από τη Ρωσία σε προνομιακές τιμές αποτέλεσε ένα από τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της οικονομίας και της βιομηχανίας της.

Για τους Γερμανούς, αυτή η αλλαγή συνθηκών αποτελεί από μόνη της προάγγελο σημαντικής κρίσης, που θα απαιτήσει ίσως αλλαγή «μοντέλου»!

Το θέμα όμως είναι ότι ενώ για την ίδια τη Γερμανία αρχίζει να πλανάται στον ορίζοντα σοβαρό θέμα επάρκειας και όχι «απλώς» τιμών, για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, που δεν λαμβάνει αέριο από τον Nord Stream 1, ενδέχεται να μην προκύψει θέμα επάρκειας αλλά ασύλληπτων τιμών αναφοράς, καθώς η περαιτέρω μείωση της προσφοράς στον Βορρά της Ευρώπης θα εκτοξεύσει τα συμβόλαια αναφοράς TTF και τις τιμές αναφοράς για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οπότε ένα γενικό πλαφόν τιμών στην Ευρώπη θα είχε μεγάλο νόημα.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Οπως μάθαμε την προηγούμενη εβδομάδα, η Σερβία αγόρασε 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από δύο ουγγρικές εταιρείες έναντι 250 εκατ. ευρώ.

Το φυσικό αέριο θα αποθηκευτεί σε δύο εγκαταστάσεις στην Ουγγαρία μέχρι την 1η Οκτωβρίου, και στη συνέχεια 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αυτού του φυσικού αερίου θα είναι διαθέσιμα ημερησίως μέχρι τον Φεβρουάριο. Στα τέλη Μαΐου, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στη Σερβία να αποθηκεύσει φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις της για τον χειμώνα.

Από ποιον όμως αγοράζει το αέριο η... Ουγγαρία; Προ ημερών ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι εξετάζει το αίτημα της Βουδαπέστης για περισσότερες αγορές αερίου, καθώς η χώρα αγνοεί την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στη Μόσχα και συνεχίζει τις αγορές.

Η δε Σερβία έχει τα πόδια της και στις δύο... βάρκες, καθώς αποτελεί υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ε.Ε. αλλά διατηρεί και παραδοσιακά καλή σχέση με το Κρεμλίνο. Οπότε, ψωνίζει από τον... μεσάζοντα. 

 

ETE-PRONTO: Στα ύψη έστειλε η πυρκαγιά στην Πεντέλη τη θερμοκρασία του διαγωνισμού πώλησης από την Εθνική χαρτοφυλακίου με απαιτήσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις σε καθυστέρηση.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από χρηματοδοτικές μισθώσεις των FBB, NBG Leasing και Probank Leasing. Ένα από τα σημαντικότερα assets του πακέτου είναι η σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης με ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, οι ενεχυριασμένες εγκαταστάσεις του οποίου απειλήθηκαν σοβαρά από τη φωτιά.

 

MΑRKS & SPENCER: Η βρετανική αλυσίδα σχεδιάζει να αφαιρέσει τις ετικέτες «best before» από 300 φρούτα και λαχανικά που πωλεί στα καταστήματά της, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα απόβλητα τροφίμων.

Η M&S στοχεύει να μειώσει κατά το ήμισυ τα απορρίμματα τροφίμων έως το 2030 σε σύγκριση με το 2018 και θέλει να αναδιανείμει το 100% των βρώσιμων πλεονασμάτων τροφίμων έως το 2025. Η επίτευξη αυτών των στόχων θα την καταστήσει σύμφωνη με τον στόχο των Ηνωμένων Εθνών για μείωση κατά το ήμισυ τη σπατάλη τροφίμων έως το 2030 σε σύγκριση με το 2007 -καθώς και βοηθώντας τους καταναλωτές να εξοικονομούν εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο.

Η επισήμανση «καλύτερα πριν» διαφέρει από την επισήμανση «χρήση έως» που υποδηλώνει κίνδυνο ασφάλειας, εάν αγνοηθεί. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, εκτός από τη Marks & Spencer, βρετανικές αλυσίδες όπως η Tesco και η Morrisons αφαιρούν την επισήμανση «best before», για να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων και φυσικά να περιορίσουν το κόστος τους. 

 

DELHAIZE: Η «μαμά» της ΑΒ Βασιλόπουλος θέλει μέχρι το 2025 να διπλασιάσει την γκάμα φυτικών προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών, που πωλεί μέσω του δικτύου της. «Αυξάνοντας την γκάμα και κάνοντάς την πιο ευδιάκριτη στα καταστήματα, θέλουμε να κάνουμε το βήμα προς αυτά τα προϊόντα πιο προσιτό», είπε ο εκπρόσωπος του Βελγο-Ολλανδικού ομίλου Roel Dekelver.

Στην Ελλάδα, τα plant based προϊόντα συνεχίζουν παρά τις ανατιμήσεις να καταγράφουν υψηλά διψήφια ποσοστά πωλήσεων τόσο σε αξία όσο και σε όγκο.

Εν μέρει λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι το 30% των Ευρωπαίων θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης.

 

PFIZER: Τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η επένδυση της PFIZER HELLAS στην Ελλάδα. Η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση για το επενδυτικό σχέδιο αναρτήθηκε προ ημερών στο ΦΕΚ.

Η επένδυση αφορά στη δημιουργία διεθνούς κέντρου επιχειρησιακών λειτουργιών και στο σύνολο των εγκαταστάσεων του συγκροτήματος κτιρίων East Plaza του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη και η ενίσχυση του μισθολογικού κόστους στα 20,252 εκατ. για 280 νέες θέσεις εργασίας.

Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε 124,967 εκατ. ευρώ. Αφορά στις κεφαλαιουχικές δαπάνες ανακαίνισης κτιριακών εγκαταστάσεων, αγοράς εξοπλισμού και εγκατάστασης ψηφιακών υποδομών ποσού 7,794 εκατ. ευρώ και στις λειτουργικές δαπάνες σε βάθος δεκαετίας ποσού 117,173 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, έξοδα μετακίνησης εργαζομένων, δαπάνες διενέργειας εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενοίκια, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων κ.ά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v