Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 23 2022

Economist εναντίον Κοπελούζου-Σαββίδη για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Economist εναντίον Κοπελούζου-Σαββίδη για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Καθώς πλησιάζουμε στην τελική ευθεία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (με το γνωστό στρατιωτικό του ρόλο και ως σημείο ανεφοδιασμού της σύρραξης στην Ουκρανία) ξεφύτρωσε σχετικό θέμα στο ιστορικό και διεθνώς παρεμβατικό Economist, με τον σέξι υπότιτλο «αμερικανικά πλοία αράζουν στο λιμάνι, που διεκδικείται από εταιρία με ρωσικούς δεσμούς».

Δύο από τις κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται για το λιμάνι, αναφέρει ο Economist, περιλαμβάνουν αμερικανικές εταιρείες οπότε θεωρούνται «φιλικές προς το ΝΑΤΟ» . Για τις άλλες δύο κοινοπραξίες, συνεχίζει, τα πράγματα είναι λιγότερο… ξεκάθαρα

Αρχικώς τα.. σκάγια παίρνουν έναν από τους διεκδικητές, τον ΟΛΘ, λόγω της βασικής συμμετοχής συμφερόντων του γνωστού στο πανελλήνιο πλέον Ιβάν Σαββίδη, αλλά και της μικρότερης έμμεσης συμμετοχής κινεζικών συμφερόντων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα και να κερδίσουν το διαγωνισμό θα σκοντάψουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού ελέγχουν το λιμάνι της Θεσσ/νίκης.

Δεν σταματούν όμως εκεί. Εκτενέστερη αναφορά γίνεται στον όμιλο Κοπελούζου, λόγω της μακράς σχέσης με την Gazprom και της κοινής τους εταιρίας Prometheus Gas, καθώς όπως αναφέρεται, ίσως είναι ο κυριότερος διεκδικητής του λιμανιού.

Για να μην σας κουράζουμε, στο ίδιο θέμα γίνεται εμμέσως πλην σαφώς, μνεία και στο ενδεχόμενο… κατασκοπείας των στρατιωτικών μέσων που διακινούνται από το λιμάνι, αν προκύψει βασικός μέτοχος με ρωσικούς δεσμούς.

Κι ενώ σημειώνεται μέσω ανώνυμων δηλώσεων τρίτων, ότι αν καταλήξει το λιμάνι στον Κοπελούζο μπορεί να μην είναι και στρατηγική… καταστροφή, (!) διότι έχει σχέσεις σε σημαντικά project και με αμερικανικές εταιρείες, τονίζεται επίσης ότι «οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν στην ελληνική κυβέρνηση, ότι θα προτιμούσαν πολύ περισσότερο να καταλήξει το λιμάνι σε μια κοινοπραξία υποστηριζόμενη από αμερικανικά συμφέροντα».

Κατά τα άλλα η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών λήγει (εκτός κι αν υπάρξει νέα αναβολή), στις 29 τρέχοντος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v