Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 21 2022

ΑΒ Βασιλόπουλος: H αλλαγή σελίδας και η… εκκαθάριση - Σε γαλλικά χέρια το Club Med - Οι πυρκαγιές και οι ευθύνες

ΑΒ Βασιλόπουλος: H αλλαγή σελίδας και η… εκκαθάριση - Σε γαλλικά χέρια το Club Med - Οι πυρκαγιές και οι ευθύνες

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: H νέα καταστροφική φωτιά στην Αττική έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα της ασφάλισης των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση είχε αρχικά εισάγει άρθρο στο νομοσχέδιο για τις φυσικές καταστροφές, που προέβλεπε μεν την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση των κατοικιών, αλλά μόνο σε περιοχές «υψηλής τρωτότητας» και μόνο για σπίτια που… θα χτίζονταν στο μέλλον.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν θεωρήσει το συγκεκριμένο άρθρο «μισό και άσωστο», με αποτέλεσμα -με απόφαση πρωθυπουργού- να αποσυρθεί μόλις λίγες ώρες πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, με την υπόσχεση να έρθει και πάλι σύντομα στη Βουλή βελτιωμένο.

Έτσι, με δεδομένο ότι δεν αναμένεται η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το προσεχές φθινόπωρο, πολλοί εκτιμούν ότι θα δούμε μια κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται κάθε ημέρα που περνά τη σοβαρότητα του προβλήματος.

ΥΓ: Για μια ακόμη φορά, οι εταιρείες της ιδιωτικής ασφάλισης θα σπεύσουν να διατυμπανίσουν το πόσο γρήγορα θα αποζημιώσουν τους πελάτες τους που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ωστόσο για μια ακόμη φορά θα προκύψει πως η μεγάλη πλειονότητα των κατοικιών είναι... ανασφάλιστη.

 

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΙΙ: Πολλά λέγονται και γράφονται από τους αρμόδιους αυτές τις μέρες με τις μεγάλες πυρκαγιές για την ευθύνη των ιδιωτών, που δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά των ευθυνών. Διότι έχουμε στα χέρια μας αγωνιώδη επικοινωνία ιδιώτη με το Δασαρχείο Πεντέλης, την Πολιτική Προστασία και τον Δήμο Διονύσου, στην οποία ζητά άδεια να καθαρίσει ο ίδιος εγκαταλελειμμένο οικόπεδο δίπλα στο σπίτι του από ξερόχορτα και κλαδιά, υπογραμμίζοντας ότι κινδυνεύει από πυρκαγιά. 

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και οι επιστολές έλαβαν χώρα στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο μέχρι τώρα ουδείς ανταποκρίθηκε στο αίτημά του και φυσικά... ουδείς ασχολήθηκε να καθαρίσει την περιοχή για να προστατεύσει τις κατοικίες των περιοίκων. 

Για του λόγου το αληθές, η φωτό κατωτέρω. 

 

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ: Αθλητικές φόρμες από την Intersport για την Πυροσβεστική Ακαδημία. Πρόκειται για δωρεά που εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές κι έρχεται σε συνέχεια δωρεάς από τη Βιανέξ για την ανανέωση και επέκταση των εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Κηφισιά.

Πολλές εταιρείες βάζουν πλάτη -συμπληρωματικά των κρατικών πιστώσεων- για να διασφαλιστεί το αξιόμαχο του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), με πιο πρόσφατες δωρεές ειδικών οχημάτων και εξοπλισμού από τη Nova-Wind, μέλος της United Group και την BASF Ελλάς. 

Ας σημειωθεί ότι ενώ αυξάνεται σταθερά το κονδύλι για την Πυροσβεστική, οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού κυμαίνονται χαμηλότερα από μισό δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, από 415 εκατ. ευρώ το 2019, το σύνολο του τακτικού προϋπολογισμού του ΠΣ ανήλθε σε 445,5 εκατ. ευρώ το 2020, για να αυξηθεί περαιτέρω σε 491 εκατ. ευρώ το 2021.

Ωστόσο, τα σοβαρά συμβάντα δείχνουν ότι μάλλον δεν φτάνουν!

 

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ένα μήνα από σήμερα, η εν Ελλάδι θυγατρική των Βελγο-Ολλανδών της Ahold Delhaize αποκτά νέο επικεφαλής. Ο Νίκος Λαβίδας αναλαμβάνει τα ηνία του νούμερο 2 ή 3 (διαλέγετε και παίρνετε) παίκτη του εγχώριου λιανεμπορίου τροφίμων, σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία, την αγορά και την αλυσίδα.

Το τι θα καταφέρει να πετύχει ο κ. Λαβίδας μένει να φανεί. Πάντως το «μαγαζί» οι Βελγο-Ολλανδοί, στους οποίους κάποιες δηλητηριώδεις γλώσσες καταλογίζουν… «αποικιοκρατική νοοτροπία», έχουν φροντίσει να το «καθαρίσουν».

Μόλις πριν από λίγες ημέρες καθαιρέθηκε και απεπέμφθη ο επικεφαλής του τομέα business development ενώ μέχρι το τέλος του έτους φεύγει ο επικεφαλής του ΙΤ. Από όσους μένουν στη διοικητική ομάδα, κάποιοι αναβαθμίστηκαν, αναλαμβάνοντας μέσω συγχώνευσης διευρυμένο ρόλο και κάποιοι άλλοι θα ενημερώνουν, εκτός από εδώ αφεντικά, τα μεγάλα αφεντικά στα κεντρικά.

Το ερώτημα είναι αν όλες αυτές οι αλλαγές έγιναν εις γνώση του νέου επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος ή αν έγιναν από τους Βελγο-Ολλανδούς για να αφήσουν καθαρό το πεδίο στον Νίκο Λαβίδα, χωρίς όμως πρότερη γνώση του ιδίου.

Πάντως οι εκκαθαρίσεις σε έναν από τους μεγαλύτερους εγχώριους λιανέμπορους δεν έχουν τελειωμό, κάτι που έχει «χτυπήσει» πολύ άσχημα στην αγορά και έχει προκαλέσει ένταση στους κόλπους της αλυσίδας. 

 

EΥΔΑΠ: Ως γνωστόν το έργο στο Ελληνικό είναι μεγάλο κι όταν με το καλό λειτουργήσει, θα πρέπει να  περιλαμβάνει υποδομές για τις ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων, όντας μια «ιδιωτική κωμόπολη» σε μέγεθος.

Οι κεραίες της στήλης έπιασαν ότι ήδη κυοφορείται συμφωνία συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ για την υδροδότηση, υποθέτουμε με τις υψηλές προδιαγραφές που απαιτεί ένα τέτοιο έργο.  

 

CLUB MED: Σε γαλλικά χέρια πέρασε το εμβληματικό Club Med Gregolimano που βρίσκεται στην Αιδηψό, καθώς λίγες ημέρες πριν η γαλλική Hova Hospitality απέκτησε το 4άστερο resort για λογαριασμό της επίσης γαλλικής εταιρείας Primonial. Το συγκρότημα έχει συνδέσει την ιστορία του με την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και μέχρι πρότινος συμπεριλαμβανόταν στο χαρτοφυλάκιο της κινεζικής Fosun.

Μάλιστα, η Hova Hospitality είναι εκείνη που θα αναλάβει να εποπτεύσει το project αναβάθμισης, ύψους 20 εκατ. ευρώ, του Club Med Gregolimano, το οποίο είχε προγραμματίσει για φέτος ο όμιλος Club Méditerranée, ο οποίος συνδέεται μετοχικά με τη Fosun.

Για την ιστορία, η Hova Hospitality έχει υπό διαχείριση 125 περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας περί του 1,3 δισ. ευρώ και η Primonial Real Estate Investment Management (REIM), όπως είναι o πλήρης τίτλος της, έχει αναπτύξει ένα portfolio που αποτιμάται σε 32,4 δισ. ευρώ.

 

POLYGREEN: Με δύο deals φέτος η Polygreen αναβαθμίζει τη θέση της στην κατάταξη της εγχώριας βιομηχανίας ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων.

Με βάση τον τζίρο, κορυφαία εταιρεία στον κλάδο είναι η Ηλέκτωρ, του ομίλου Ελλάκτωρ (με κύκλο εργασιών περίπου 102 εκατ. ευρώ το 2020). Η Polygreen, που ήταν μέσα στην πρώτη δεκάδα (ως Polyeco εμφάνισε κύκλο εργασιών πάνω από 24 εκατ. ευρώ το 2020), μετά τη δεύτερη εξαγορά, την οποία είχε προαναγγείλει το Euro2day.gr, προσθέτει σημαντικό τζίρο. 

Υπενθυμίζεται ότι η Polygreen εξαγόρασε τον Μάρτιο τη Βασιλακόπουλος Ανακύκλωση ΑΕ, εταιρεία που ιδρύθηκε επί τούτου. Δημιουργήθηκε με εισφορά κλάδου που προήλθε από μερική διάσπαση της εταιρείας Γ. Βασιλακόπουλος, μια σχετικά μικρή εταιρεία του κλάδου, κερδοφόρα και με τζίρο περί τα 2,3 εκατ. ευρώ το 2020. Η ΠΕΡΜΕ Hellas, που εξαγοράστηκε τελευταία, είναι και αυτή κερδοφόρα, με τζίρο 8,6 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v