Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 2 2022

Η παράταση για servicer, το... πέναλτι και το κόλπο της Ιταλίας-ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κόβει έξοδα, αυξάνει το ανεκτέλεστο

Η παράταση για servicer, το... πέναλτι και το κόλπο της Ιταλίας-ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κόβει έξοδα, αυξάνει το ανεκτέλεστο

CAIRO-ΗΡΑΚΛΗΣ. Αίτημα εξάμηνης παράτασης, για την επίτευξη των στόχων εισπράξεων, που προβλέπονται στο business plan, υπέβαλαν SPVs της τιτλοποίησης Cairo στην επιτροπή παρακολούθησης των κρατικών εγγυήσεων (Ηρακλής).

Οι τιτλοποιήσεις Cairo συμπληρώνουν διετία στις αρχές του 2023. Από το ξεκίνημά τους, όμως, βρέθηκαν αντιμέτωπες με έκτακτες συνθήκες. Αρχικώς, η πανδημία και η σχεδόν οριζόντια αναστολή πλειστηριασμών και εν συνεχεία η γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση, που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στη Ρωσία. Εξ ου και σταθερά εμφανίζουν υστέρηση έναντι των στόχων.

«Πάτημα», επομένως, για την υποβολή αιτήματος παράτασης (σ.σ. σύμφωνα με το νόμο πρέπει να συντρέχουν έκτακτες συνθήκες) υπάρχει. Οι λόγοι της πρόωρης υποβολής αιτήματος δεν είναι γνωστοί.

Το αίτημα υποβλήθηκε, μάλιστα, την ώρα που εισήλθε στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την πώληση χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων δανείων, συνολικής απαίτησης 2,6 δισ. ευρώ. Το project Souk προσδοκάται ότι θα βελτιώσει τις επιδόσεις ανάκτησης των SPVs Cairo I και Cairo ΙΙ.

Ο νόμος για τον Ηρακλή παρέχει περιθώριο 24 μηνών, για την επίτευξη των στόχων του business plan, με δυνατότητα επιμήκυνσης κατά 6 μήνες, εφόσον συντρέχουν έκτακτες οικονομικές συνθήκες. Αν δεν «θεραπευτεί» η υστέρηση, ενεργοποιούνται «πέναλτι» για τον servicer (σ.σ. αν οι εισπράξεις υπολείπονται κατά 20% του business plan αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής διαχείρισης). Αν το πρόβλημα παραμείνει, μετά και το πέρας της παράτασης, αλλάζει ο servicer και το business plan ενώ ο κάτοχος των senior notes πρέπει να σχηματίσει προβλέψεις.

Για την παράταση απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΟΙΚ, Χρ. Σταικούρα, οι σχέσεις του οποίου με servicers και τράπεζες δεν διάγουν την καλύτερη φάση τους, εξαιτίας των «πενιχρών» επιδόσεων του εξωδικαστικού.

 

ΙΤΑΛΙΑ-CAGS. Την ίδια ώρα, το αρχέτυπο του Ηρακλή, τα ιταλικά CAGs, διαφοροποιούνται προς την κατεύθυνση μείωσης του κινδύνου, που αναλαμβάνει το Δημόσιο, μέσω των κρατικών εγγυήσεων. Η αύξηση της ελάχιστης πιστοληπτικής διαβάθμισης σε BBB+, μειώνει, αυτόματα, την έκταση των senior notes, ενώ επιπρόσθετα για τις νέες τιτλοποιήσεις η Ιταλική Δημοκρατία θα εγγυάται μόνο το 80% των senior notes τίτλων.

Οι Ιταλοί, που έχουν παράσχει χαμηλότερες κρατικές εγγυήσεις ως προς το ΑΕΠ, με σαφώς καλύτερες πιστοληπτικές διαβαθμίσεις (έχουν και «AAA») και μεγαλύτερες «φέτες» mezzanine, αυστηροποιούν το πλαίσιο.

Εμείς, αφού αναγνώσαμε το διευκρινιστικό ερωτηματολόγιο της Eurostat, θεωρήσαμε λήξαν το θέμα, που έγειρε, πανευρωπαϊκά, η Eurostat (σ.σ. αν πρέπει να προσμετρώνται οι κρατικές εγγυήσεις στο χρέος).

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Με στόχο να εξοικονομήσει χρηματοοικονομικά έξοδα της τάξης των 45 εκατ. ευρώ το χρόνο κινείται ο όμιλος στην πρόταση για επαναγορά του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ με το τσιμπημένο κουπόνι.

Η κίνηση έρχεται να συμπληρώσει σειρά κινήσεων εξυγίανσης του ισολογισμού του ομίλου, ο οποίος θυμίζουμε ότι στο επίπεδο των κατασκευών κατάφερε το προηγούμενο τρίμηνο να εμφανίσει οριακά θετική οργανική κερδοφορία.

Σημειώστε δε ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου με τις υπογεγραμμένες και τις προς υπογραφή συμβάσεις αγγίζει πλέον τα 2,7 δισ. ευρώ.

Δεν τα λες και λίγα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v