Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 8 2022

«Ρεκόρ» 10ετίας στις καταθέσεις στην ΕΤΕ-Τα έξτρα κέρδη Eurobank από POS, Grivalia Hospitality και ένα παλιό… φέσι

«Ρεκόρ» 10ετίας στις καταθέσεις στην ΕΤΕ-Τα έξτρα κέρδη Eurobank από POS, Grivalia Hospitality και ένα παλιό… φέσι

ΕΘΝΙΚΗ. Στα επίπεδα του 2011 επέστρεψε το ύψος των καταθέσεων της Εθνικής, ενώ την ίδια στιγμή οι δείκτες ρευστότητας και το απόθεμα ρευστότητας βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Στις 30 Ιουνίου του 2022, το υπόλοιπο των πελατειακών καταθέσεων ανήλθε σε 54,3 δισ. ευρώ (+0,8 δισ. σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2021). Η αύξηση προήλθε από τις καταθέσεις ταμιευτηρίου (+1,4 δισ. ευρώ), ενώ αντίθετα οι προθεσμιακές καταθέσεις μειώθηκαν.

Ο δείκτης «Δάνεια προς Καταθέσεις» ανήλθε σε 56,7% στην Ελλάδα και 57,8% στον όμιλο, ενώ ο εποπτικός δείκτης LCR διαμορφώθηκε στις 30 Ιουνίου 2022 στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο του 255,4% (όμιλος 259,5%).

 

EUROBANK-POS. Μπορεί η Eurobank να εισέπραξε 254 εκατ. ευρώ από την πώληση στη Worldline του 80% της μονάδας υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (POS), το συνολικό κέρδος, όμως, το οποίο προέκυψε από τη συναλλαγή ανήλθε σε προ φόρων επίπεδο σε 324,7 εκατ. ευρώ (μετά από φόρους 230,5 εκατ. ευρώ).

Με βάση τους όρους της συμφωνίας μετόχων, η Eurobank αποαναγνώρισε πλήρως τη μονάδα αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καθώς το εναπομείναν ποσοστό της (20%) υπόκειται σε έναν συνδυασμό δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς και πώλησης, τα οποία είναι εξασκήσιμα μετά από περίπου 3 έτη.

Βάσει των παραπάνω όρων, η τράπεζα αναγνώρισε στα λοιπά στοιχεία ενεργητικού 68,5 εκατ. ευρώ (παρούσα αξία του δικαιώματος πώλησης) και απαίτηση 15,1 εκατ. ευρώ.

Όσο δηλαδή αποτιμάται σήμερα το 20%.

 

EUROBANK. Συνολικό κέρδος 32,3 εκατ. ευρώ έγραψε η Eurobank, ως αποτέλεσμα της πώλησης ποσοστού 5,1% στην Grivalia Hospitality και της τροποποίησης των συμφωνίας μετόχων, που οδήγησαν στη μη ενοποίησή της με τη μέθοδο καθαρής θέσης.

Μετά τις παραπάνω αλλαγές το 19,9%, που συνεχίζει να κατέχει η τράπεζα στην Grivalia Hospitality, επιμετρήθηκε ως χρηματοοικονομικό στοιχείο ενεργητικού στην εύλογη αξία, μέσω των αποτελεσμάτων.

Η διαφορά μεταξύ της εύλογης αξίας του 19,9%, πλέον του τιμήματος που εισπράχθηκε από την πώληση του 5,1% και της προηγούμενης λογιστικής αξίας (54,2 εκατ. ευρώ) είχε ως αποτέλεσμα την εγγραφή κέρδους 32,3 εκατ. ευρώ, το οποίο συμπεριλαμβάνει και ζημιές 600 χιλ. ευρώ από συναλλαγματικές διαφορές.

Υ.Γ.: Τα παραπάνω κέρδη συν άλλα αντιστάθμισαν τη ζημιά από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της παλαιάς δραστηριότητας στην Τουρκία. Η εκκαθάριση της ERB Istanbul Holding A.S. ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο και ο όμιλος αναγνώρισε ζημιά 76,3 εκατ. ευρώ, που προήλθε κυρίως από τη μεταφορά στα αποτελέσματα συναλλαγματικών διαφορών 75,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες προηγουμένως (σ.σ. σε προηγούμενες χρήσεις) είχαν επιβαρύνει απευθείας την καθαρή θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v