Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 6 2022

Ιταλικό μήνυμα για τις κυρώσεις - Οι ταυτότητες και το χαμηλό 12μήνου της Space - Πληροφορική: Εμαθε να αγοράζει… φθηνά

Ιταλικό μήνυμα για τις κυρώσεις - Οι ταυτότητες και το χαμηλό 12μήνου της Space - Πληροφορική: Εμαθε να αγοράζει… φθηνά

DIONIC: Θα αποτελέσει έκπληξη μεγάλου μεγέθους, αν από τη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης προκύψει κάποιο σημαντικό (θετικό) νέο για τις προοπτικές της.

Η πορεία του ομίλου βαδίζει από το κακό στο χειρότερο ελλείψει ρευστότητας, τα ίδια κεφάλαια καθίστανται ολοένα και πιο αρνητικά, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανεβαίνουν.

Καμιά σημαντική κινητικότητα δεν φαίνεται στον ορίζοντα από την πλευρά των τραπεζών, ενώ η AVE έχει εδώ και χρόνια μηδενίσει στα λογιστικά της βιβλία την αξία της συμμετοχή της στην Dionic.

 

ΚΥΡΩΣΕΙΣ: Καθώς ο χειμώνας έρχεται και το ενεργειακό κόστος δείχνει δυσβάσταχτο για τα νοικοκυριά, η επιλογή των σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αρχίζει να αμφισβητείται.

Στην Ιταλία, η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι όλο και περισσότεροι πολίτες θέλουν την άρση των κυρώσεων. Είναι πλέον πλειοψηφία καθώς το 51% τάσσεται υπέρ αυτής της θέσης ενώ μόνο το 44% επιθυμεί τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Αξιοσημείωτο ότι το 43% των Ιταλών πιστεύει ότι ήταν εξαρχής λάθος η συγκεκριμένη στρατηγική…

 

SPACE HELLAS: Αξιοσημείωτη πτώση για τη μετοχή κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις (νέο χαμηλό δωδεκαμήνου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας). πιθανόν λόγω της ματαίωσης του διαγωνισμού για το «έργο των ταυτοτήτων», το οποίο διεκδικούσε σε συνεργασία με τη Zetes.

Πάντως, η εισηγμένη εταιρεία δεν είχε εντάξει το συγκεκριμένο project στον προϋπολογισμό της (budget), όπως άλλωστε είχε δηλώσει και στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τον περασμένο Ιούνιο.

Για τους άλλους εισηγμένους διεκδικητές του έργου, σε ΟΤΕ και Quest Holdings το συγκεκριμένο project αποτελούσε μικρό κομμάτι των συνολικών εργασιών τους, ενώ στην Byte Computer τα πράγματα κινούνται αυτή την περίοδο γύρω από τη δημόσια πρόταση της Ideal.

ΥΓ: Χαμηλό δωδεκαμήνου χθες και για την ΕΧΑΕ παρά το γεγονός ότι τα εξαμηνιαία κέρδη της ήταν αυξημένα και η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών στο φετινό οκτάμηνο αρκετά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη επίδοση ολόκληρου του 2021.

 

PERFORMANCE TECHNOLOGIES: Χωρίς τέλος τα deals στην πληροφορική, με την εισηγμένη να ανακοινώνει χθες την απόκτηση του 60% της Adaptera έναντι 1,8 εκατ. ευρώ. Το να αποτιμάς το σύνολο μιας εταιρείας τεχνολογίας (της Adaptera) προς 3 εκατ. ευρώ, όταν έχει μηδενικό καθαρό δανεισμό και σημειώνει EBITDA 470 χιλ. ευρώ, μόνο ακριβό δεν το λες.

Γενικότερα, το σύνολο σχεδόν των εξαγορών που είδαμε κατά την τελευταία διετία από εισηγμένες εταιρείες στον χώρο της πληροφορικής έγινε σε πολύ λογικές αποτιμήσεις, με δείκτες P/E σαφώς ελκυστικότερους από αυτούς που διαπραγματεύονται οι ίδιες στο ταμπλό του ΧΑ.

Οι εξαγορές σε πολύ λογικές αποτιμήσεις αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι η σημερινή κατάσταση στην αγορά πληροφορικής είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του 2000, όταν ο κλάδος είχε στιγματιστεί παντοιοτρόπως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v