Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 5 2022

Oaktree και GSAM αποχαιρετούν το Sani-Ikos *Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιμένει… αιολικά *Ωρα της αλήθειας για ΛΑΡΚΟ

Oaktree και GSAM αποχαιρετούν το Sani-Ikos *Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιμένει… αιολικά *Ωρα της αλήθειας για ΛΑΡΚΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ: Οι φρέσκες κατεψυγμένες τροφές και αυτές που συντηρούνται στο ψυγείο γίνονται τάση στην αγορά σκυλοτροφών ενώ σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης διαφαίνονται στην αγορά γατοτροφών.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα έρευνας της Simmons Pet Food (simmonspetfood.com), με έδρα το Siloam Springs του Αρκάνσας. Πρόκειται για κορυφαία σε πωλήσεις αμερικανική εταιρεία παραγωγής προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, που πρόσφατα ανακοίνωσε στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αξίας 500 εκατ. δολαρίων.

Οι τάσεις που αναδεικνύει η έρευνα εξηγούν το σταθερό επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο τόσο στις ΗΠΑ, που κατέχει ισχυρό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά φροντίδας κατοικίδιων αξίας 124 δισ. δολαρίων, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ελλάδα δεν εξαιρείται από αυτή την τάση, αν ληφθούν υπόψη επενδυτικές κινήσεις εγχώριων και ξένων παικτών, με χαρακτηριστική την είσοδο στην αγορά της BC Partners μέσω της εξαγοράς του δικτύου Pet City.

 

SΑΝΙ-IKOS: Έτοιμες να αποεπενδυθούν από τον ξενοδοχειακό όμιλο είναι οι Oaktree και Goldman Sachs Asset Management (GSAM). Της αποεπένδυσης θα προηγηθεί αναχρηματοδότηση δανεισμού από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκειμένου ο ξενοδοχειακός όμιλος να αποπληρώσει δανεισμό που έχει λάβει από τους μετόχους του.

Πιθανή και επιστροφή κεφαλαίου πριν την αποεπένδυση.

 

ΛΑΡΚΟ: Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για τους υποψήφιους επενδυτές. Η στήλη μαθαίνει ότι ως τα τέλη της εβδομάδας θα έχουν ανοιχτεί οι οικονομικές προσφορές των δύο επενδυτικών σχημάτων: της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG και της ιρλανδικής Commodity & Mining Insight Ireland Ltd. Θυμίζουμε ότι «χτυπούν» και τα δύο τον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης για την πώληση των μεταλλείων της εταιρείας, ενώ στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την υπεκμίσθωση του εργοστασίου είναι μόνη της η κοινοπραξία.

Σε αυτή τη φάση εξετάζονται τα νομιμοποιητικά έγγραφα, αυτά που θα δείξουν αν είναι σύμφωνη με τους όρους των διαγωνισμών η εκπροσώπηση των επενδυτών από νομικής πλευράς.

Εφόσον πληρωθεί αυτή η προϋπόθεση θα γίνει το επόμενο βήμα, το άνοιγμα των προσφορών και η ανάδειξη των αναδόχων. Εάν στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης «κόψει το νήμα» η ιρλανδική εταιρία και στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ ανακηρυχθεί ανάδοχος η κοινοπραξία, τότε θα ακολουθήσει το τρίτο βήμα, η διαδικασία του shoot out.

Οι δύο πλειοδότες θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μία νέα προσφορά για όλο το συγκρότημα. Διαφορετικά, χωρίς shoot out, θα περάσει στα χέρια της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings.

Εν αναμονή λοιπόν…

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μπορεί ο όμιλος να πούλησε την παλιά Άνεμος και άρα το σύνολο του χαρτοφυλακίου του σε ΑΠΕ στη  Motor Oil, πετυχαίνοντας ένα από τα μεγαλύτερα deals του 2022, ωστόσο φαίνεται ότι διατηρεί το ενδιαφέρον για τον τομέα παραγωγής ενέργειας.

Αλλιώς δεν εξηγείται η πλήρης εξαγορά της ΡΕΑ Αιολικής, την οποία πραγματοποίησε στο β’ τρίμηνο της χρονιάς (και διατηρείται εκτός της περιμέτρου της συμφωνίας με τη Mοtor Oil) και η οποία σκοπεύει να αναπτύξει αιολικό πάρκο 18,4 MW στη Φωκίδα.

Παρεμπιπτόντως να υπογραμμίσουμε και την αξία του «ασημικού», το οποίο αναμένεται να μεταβιβαστεί στη Mοtor Oil έως το τέλος του 2022. Στο α’ εξάμηνο της χρονιάς τα κέρδη EBITDA του κλάδου ανήλθαν σε 43,4 εκατ. ευρώ έναντι 40,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 6,7%. Το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε σε 80,9%, ήτοι 2,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο εκείνου της αντίστοιχης περσινής περιόδου (78,7%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v