Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 2 2022

Η ΔΕΘ, τα deals και τα… πυροτεχνήματα - Στα «μουλωχτά» η ακύρωση mega διαγωνισμού - Το ντέρμπι του ΕΒΕΑ

Η ΔΕΘ, τα deals και τα… πυροτεχνήματα - Στα «μουλωχτά» η ακύρωση mega διαγωνισμού - Το ντέρμπι του ΕΒΕΑ

ΔΕΘ: Κλίμα ισχυρής οικονομίας επιδιώκεται να δημιουργηθεί, όπως όλα δείχνουν, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Εξού και κοντά στα deals, που όντως έκλεισαν ή είναι κοντά στο να κλείσουν και πρόκειται να ανακοινωθούν (Τέρνα Ενεργειακή, μεταβίβαση πακέτου μετοχών Sani-Ikos από Oaktree και Goldman Sachs σε sovereign/pension fund), προστίθενται και… πυροτεχνήματα.

Από ανακοινώσεις για μελλοντικές επενδύσεις-μαμούθ σε ακατοίκητα νησιά, ως Σαουδάραβες πρόθυμους να αγοράσουν μεγάλες, μικρές, ως και συνεταιριστικές τράπεζες. Υπάρχουν και σενάρια για κινήσεις σε μεγάλες εισηγμένες, αλλά είναι τόσο τραβηγμένα, ακόμη και ως «πυροτεχνήματα, που η στήλη δεν μπαίνει καν στον πειρασμό να τα αναφέρει.

Τα 'χουν αυτά οι κοινοβουλευτικοί κύκλοι, ιδιαίτερα όταν πλησιάζουν στο τέλος τους.

Η αγορά το ξέρει καλά. Όπως ξέρει ότι για να υπάρξει διάθεση μετοχών τράπεζας/εταιρείας από το Δημόσιο θα πρέπει να «τρέξει» διαδικασία. Είθισται, δε, για να διασφαλιστούν συνθήκες διαφάνειας, να ακολουθείται η γνώριμη διαδικασία του ανοίγματος βιβλίου προσφορών.

Οι απευθείας διαθέσεις, ακόμη και όταν έχει προηγηθεί διερεύνηση αγοράς, προϋποθέτουν στελέχη που δεν φοβούνται να βάλουν υπογραφές και να αναλάβουν ρίσκο πολιτικών εμπλοκών. Σε αυτό το σημείο του κοινοβουλευτικού κύκλου μοιάζει δύσκολο, ιδιαίτερα αν υπάρχουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

 

ΝΤΙΛ: Το δικηγορικό γραφείο Παπαπολίτης & Παπαπολίτης έχει προσλάβει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να δει την υπόθεση εξαγοράς ενός ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας.

Το ενδιαφέρον εκφράστηκε από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου Mohammed bin Salman Al Saud και τους επιτελείς του κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη της αραβικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα στις 27 Ιουλίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,3% των μετοχών της Eθνικής Τράπεζας και το πλάνο αποεπένδυσης υπήρχε στην ατζέντα της κυβέρνησης από το 2019.

Μεσολάβησε, όμως, η πανδημική κρίση.

 

 

ΕΒΕΑ: Τέλος του μήνα, με τις εκλογές, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ηγεσία του Επιμελητηρίου, από την οποία έχει αποχωρήσει ως γνωστόν ο Γιάννης Μπρατάκος για να αναλάβει τη θέση υφυπουργού στον πρωθυπουργό.

Η αποχώρηση του Γιάννη Μπρατάκου -που είναι και γενικός διευθυντής ΝΔ- έσπασε τη «γυάλινη οροφή» και έφερε τη Σοφία Εφραίμογλου-Κουνενάκη προσωρινά στη θέση του προέδρου, καθώς ήταν η Α' αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Ενόψει της τελικής εκλογής, πληροφορίες θέλουν την κ. Εφραίμογλου να χαίρει υψηλής αποδοχής. Από την άλλη πλευρά, όμως, ισχυρό είναι και το ρεύμα του Σταύρου Καφούνη, προέδρου του ΕΣΑ, τον οποίο πολλοί θεωρούν φαβορί.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ: Εκπληξη προκάλεσε χθες η ακύρωση ενός από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς της χώρας, αυτού για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες. Ακόμα μεγαλύτερη ότι την είδηση τη μάθαμε μέσα από ένα δελτίο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τον «εύγλωττο» τίτλο «Σε πλήρη εφαρμογή από σήμερα ο διπλασιασμός της χρονικής ισχύος των διαβατηρίων»…

Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έβαλε τους τίτλους τέλους στο project, τονίζοντας τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛ.ΑΣ. και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και περίπου πέντε χρόνια τα βλέμματα της αγοράς τηλεπικοινωνίων - πληροφορικής αλλά και των πολιτών ήταν στραμμένα στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Οι εκλογές «πάγωσαν» τον πρώτο διαγωνισμό ο οποίος τελικά ακυρώθηκε και προκηρύχθηκε, μετά από διαβούλευση, ο νέος διαγωνισμός στις 20 Δεκεμβρίου 2020, που επίσης δεν ευδοκίμησε.

Ξεκίνησε με τυμπανοκρουσίες αλλά έληξε στα… μουλωχτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v