Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 7 2022

Παγκρήτια: Οι «άγνωστοι x» στο ντιλ με HSBC, τα ποσοστά των συστημικών και τα κέρδη

Παγκρήτια: Οι «άγνωστοι x» στο ντιλ με HSBC, τα ποσοστά των συστημικών και τα κέρδη

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ-ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ: Στο ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ ως 98,7 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της Παγκρήτιας διατυπώνει τις εξής εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρήση: Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς, σε σχέση με το 2021, λόγω της διείσδυσης σε νέες αγορές και της συνεπακόλουθης στρατηγικής χαμηλών επιτοκίων χορηγήσεων. Τα λειτουργικά έξοδα θα παρουσιάσουν μικρή αύξηση, λόγω της γεωγραφικής επέκτασης, των εξόδων διαχείρισης NPEs καθώς και των ενεργειών εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αναμένεται να κινηθούν σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2021. Κατά συνέπεια, ελαφρώς μειωμένα αναμένονται και τα αποτελέσματα προ φόρων καθώς και τα αποτελέσματα μετά από φόρους.

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ-ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Μέτοχοι της Παγκρήτιας από την ΑΜΚ που αποφασίστηκε στο τέλος του 2015 είναι οι Εθνική, Alpha και Eurobank. Η πρώτη μάλιστα κατέχει το 7,17% της τράπεζας. Οι υπόλοιπες δύο κατέχουν ποσοστά χαμηλότερα του 5%.

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ-HSBC: Η συμφωνία για την απόκτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της HSBC στην Ελλάδα από την Παγκρήτια δεν προσδιορίζει με ακρίβεια τα επιμέρους στοιχεία ενεργητικού/παθητικού, που θα μεταφερθούν. Και αυτό επειδή η συνεχιζόμενη λειτουργία του υποκαταστήματος αναμένεται να επιφέρει μεταβολές στο ύψος των προς μεταβίβαση στοιχείων.

Για να αντιμετωπίσει το παραπάνω πρόβλημα, η συμφωνία προβλέπει προσυμφωνημένη καθαρή αξία ενεργητικού κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και μηχανισμό διακανονισμού τυχόν διαφορών, που ενδέχεται να περιλαμβάνει καταβολή μετρητών από την HSBC.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρες εμπιστευτικότητας που καταλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προσυμφωνηθείσα καθαρή αξία ενεργητικού και το τίμημα αυτής. Στο πλαίσιο αυτό, η Παγκρήτια ζήτησε και έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξαίρεση από την παράθεσή τους στο Ενημερωτικό Δελτίο.

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ-HSBC ΙΙ: Κατά την ημερομηνία κατάρτισης του ενημερωτικού δελτίου, δεν ήταν διαθέσιμες οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021 του ελληνικού υποκαταστήματος της HSBC. Έτσι, το ενημερωτικό περιλαμβάνει τα βασικά οικονομικά μεγέθη του υποκαταστήματος για τις χρήσεις 2020 και 2019 καθώς η Παγκρήτια έλαβε έγγραφη δήλωση της HSBC στις 11 Μαΐου ότι το ελληνικό υποκατάστημα προτίθεται να δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021 σε μεταγενέστερο χρόνο από την κατάρτιση του ενημερωτικού.

Με βάση τα στοιχεία του 2020, το υποκατάστημα της HSBC είχε υπόλοιπο χορηγήσεων 554 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 8,7% σε σχέση με το 2019) και μετά από προβλέψεις 470 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους άγγιζαν τα 13 εκατ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες τα 28,3 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα λοιπά έσοδα ανήλθαν σε 9,3 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν όμως σε 51 εκατ. ευρώ από 61 εκατ. ευρώ το 2021 και αυτό οδήγησε σε ζημιές προ φόρων 8,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 2,5 εκατ. ευρώ το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v