Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 26 2022

Τα 20 εκατ. που κλαίει η ΕΥΔΑΠ - Intertech, CD Media με… ολίγον Centric - Η λάθος σύγκριση με τα επιτόκια

Τα 20 εκατ. που κλαίει η ΕΥΔΑΠ - Intertech, CD Media με… ολίγον Centric - Η λάθος σύγκριση με τα επιτόκια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΠΡΟΥΝΗΣ: Το Euro2day.gr είχε προβλέψει ότι το πολύπειρο στέλεχος στον χώρο της επικοινωνίας δεν θα μείνει πολύ καιρό εκτός δράσης.

Μαθαίνουμε ότι μετά την αποχώρησή του από τον όμιλο της Nova - Wind, στον οποίο άφησε το αποτύπωμά του για πάνω 20 χρόνια, μετακινείται τώρα στον όμιλο που στήνει το γνωστό δίδυμο εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη.

Οι γνώσεις και η εμπειρία του Γ. Τσαπρούνη είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουν τα μέγιστα στην νέα περίοδο που άνοιξε για την κατασκευαστική.

 

ΠΛΕΥΡΗΣ: Έσκασε το θέμα με το όνειδος των 3.000 αναμονών για χειρουργεία στο Παίδων «Αγία Σοφία» και ο γίγας Θάνος έσπευσε να δηλώσει ότι το πρόβλημα υπάρχει από το 2018 και ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ κληρονόμησαν το 2019 συνολικά 2.853 χειρουργεία σε αναμονή.

Το ότι επί τέσσερα χρόνια το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί, μάλλον είναι δευτερεύον μπροστά στο ότι «τα ίδια γίνονταν και με τους άλλους».

Μόνο που έτσι δεν θα πάμε ποτέ μπροστά, υπουργέ μας.

 

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Στην αγορά κάποιοι λένε ότι οι ανησυχίες από την άνοδο των επιτοκίων είναι υπερβολικές. Σημειώνουν δε ότι στη χώρα μας έχουμε δει υψηλά διψήφια επιτόκια, πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα, στο παρελθόν, όταν είχαμε ως νόμισμα τη δραχμή.

Δυστυχώς για όλους, η θέση αυτή δεν ισχύει. Διότι το πόσο επηρεάζει η αύξηση των επιτοκίων έναν ιδιώτη ή μια επιχείρηση εξαρτάται από δύο παράγοντες: α) το μέγεθος της δανειακής έκθεσης που έχει και β) τα διαθέσιμα που έχει για να πληρώνει. Και σε αυτούς τους δύο παράγοντες, η διαφορά ανάμεσα στο τότε και στο τώρα είναι τεράστια για μεγάλο πλήθος ιδιωτών αλλά και επιχειρήσεων.

Ο πρώτος τομέας που θα επηρεαστεί (πέρα από τις δυσκολίες για τους ήδη υφιστάμενους δανειολήπτες) εκτιμάται ότι θα αφορά την αγορά ακινήτων, καθώς μοιραία αυξάνονται τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

 

ΣΙΔΜΑ: Κανείς στο τέλος του 2020 δεν ήταν ικανός να προβλέψει το πόσο θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι λογιστικές καταστάσεις της ΣΙΔΜΑ μέσα σε μόλις 1,5 χρόνο.

Τα ίδια κεφάλαια από αρνητικά έφτασαν στις 30/6/2022 στα +24,75 εκατ. ευρώ και συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Μετά από περίπου δέκα συνεχόμενα έτη ζημιογόνων αποτελεσμάτων, ο εισηγμένος όμιλος επέστρεψε πέρυσι σε πολύ υψηλή καθαρή κερδοφορία, την οποία διατήρησε σε γενικές γραμμές και κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο (+11,9 εκατ. ευρώ, κάτι λιγότερο από πέρυσι αν εξαιρεθούν τα έκτακτα κονδύλια).

Όσο για τους προβληματικούς δείκτες ρευστότητας του παρελθόντος, το πρώτο μισό του 2022 έκλεισε με κυκλοφοριακή ρευστότητα στο 1,57 και με «EBITDA προς καθαρούς τόκους» στο 9,28 από 7,27 πέρυσι.

Καθόλου άσχημα.

Βέβαια, τα απίστευτα κέρδη του πρώτου φετινού εξαμήνου δεν αναμένεται να επαναληφθούν στο δεύτερο μισό της χρονιάς και πιθανόν ούτε το 2023. Όλα δείχνουν ότι θα είναι σαφώς χαμηλότερα. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση των 25,1 εκατ. ευρώ, η μετοχή διαπραγματεύεται πολύ κοντά στη λογιστική της αξία (24,75 εκατ. στις 30/6/2022) και με δείκτη P/E μόλις 2,1, με βάση τα κέρδη μόνο του φετινού πρώτου εξαμήνου και όχι ολόκληρης της χρονιάς.

Απέναντι στους πολύ ελκυστικούς δείκτες (όχι μόνο της ΣΙΔΜΑ αλλά και άλλων εισηγμένων του κλάδου) πλανάται η έντονη αβεβαιότητα για την… επόμενη μέρα.

 

INTERTECH: Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η CD Media του γνωστού επιχειρηματία Σπύρου Γιαμά εξαγόρασε το 29,36% της Intertech από τη Eurobank, η οποία το είχε αποκτήσει προσωρινά έναντι των χρεών του εκλιπόντος επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

Στην πολύ κερδοφόρο CD Media πάντως, το 16,2% κατέχει μια άλλη εισηγμένη εταιρεία, η Centric (το αποτιμά στα λογιστικά της βιβλία μόλις στο 1,3 εκατ. ευρώ), η οποία επίσης έχει από τα… πολύ παλιά χρόνια και περίπου το 3% των μετοχών της -επίσης εισηγμένης στο ΧΑ- Προοδευτικής.

ΥΓ: Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν αναμένεται στο προσεχές διάστημα κάποια νέα κίνηση από την πλευρά της CD Media και του βασικού της μετόχου Σπύρου Γιαμά. Κάποια στιγμή αναμένεται να υπάρξουν επαφές με τον Κων/νο Αμοιρίδη, που ελέγχει το 33% της εισηγμένης.

 

ΕΥΔΑΠ: Διαβάζοντας κάποιος τις λογιστικές καταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, θυμάται -θέλοντας και μη- το πόσο επιζήμια ήταν το 2016 η απόφαση του Δ.Σ. της εισηγμένης να επενδύσει «στρατηγικά» 20 εκατ. ευρώ στην τότε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

H «στρατηγική» αυτή τοποθέτηση όμως δεν συνεχίστηκε στην επόμενη ΑΜΚ της Τράπεζας το 2018 (4 νέες σε κάθε 1 παλιά), οπότε το ποσοστό της ΕΥΔΑΠ στην Attica Βank αποψιλώθηκε.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα «γενναιότατο» reverse split και τελικά τα 20 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν στην Αttica Bank αποτιμώνται σήμερα μόλις επτά χιλ. ευρώ!

Μιλάμε για απώλειες της τάξεως του 99,96%...

Αντίθετα, μια άλλη μικρότερη -και ίσως όχι «στρατηγική»- τοποθέτηση της ΕΥΔΑΠ καταγράφει αξιοσημείωτα κέρδη. Πρόκειται για 264.880 μετοχές της ΕΥΑΘ που αγοράστηκαν προς 485 χιλ. και στις 30/6/2022 είχαν χρηματιστηριακή αξία 1,23 εκατ. ευρώ. Προκύπτει μια θετική απόδοση 53,6%, χωρίς να συνυπολογίζονται και τα ενδιάμεσα μερίσματα που εισπράχθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v