Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 26 2022

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και οι τορπίλες - Τελευταία ευκαιρία για Attica Bank - O Γ. Βάλβης, οι επενδύσεις και το διπλό παιχνίδι

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και οι τορπίλες - Τελευταία ευκαιρία για Attica Bank - O Γ. Βάλβης, οι επενδύσεις και το διπλό παιχνίδι

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Στους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς των τουριστών που ταξίδεψαν φέτος το καλοκαίρι με την TUI συγκαταλέγεται και επίσημα η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ομίλου, η χώρα μας, η Τουρκία, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και τα Κανάρια Νησιά ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί της σεζόν, με τις συνολικές κρατήσεις να φτάνουν στο 91% των επιπέδων του καλοκαιριού του 2019.

Οι κρατήσεις το δίμηνο υψηλής ζήτησης, Ιουλίου - Αυγούστου, διαμορφώθηκαν στο 94% του 2019, με την τάση να συνεχίζεται και για το φθινόπωρο…

 

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ: Η στήλη δεν θα ασχοληθεί με το αιώνιο ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα. Όμως και αυτός ο κλάδος και κατ’ επέκταση οι εταιρείες του αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία έχουν οξυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Μια εξ αυτών που βρίσκεται στα Μέγαρα -πρόκειται για μια περιοχή γνωστή και ως αυγοπαραγωγικό κέντρο- όπως μαθαίνει η στήλη είναι σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να εξυγιανθεί μέσω αναδιάρθρωσης των οφειλών της, που σήμερα φθάνουν στα 2 εκατ. ευρώ.

 

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ: Στο σφυρί βγαίνει στις 16 Νοεμβρίου 2022 ένα από τα πλέον γνωστά ξενοδοχεία στην Καλαμπάκα, κατηγορίας 4 αστέρων. Πρόκειται για μονάδα κλασικού τύπου δυναμικότητας 98 δωματίων και 174 κλινών, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμπάκας.

Επισπεύδουσα της διαδικασίας είναι η Special Financial Solutions και υπεύθυνη για την προώθηση της διαδικασίας η Δανός-BNP Paribas Real Estate, με τιμή εκκίνησης τα 3.035.000 ευρώ.

Μετά τη σούπερ καλοκαιρινή σεζόν που κατέγραψαν οι ορεινοί προορισμοί -μια αναπάντεχη για την ελληνική αγορά εξέλιξη-, μένει να φανεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για μονάδες που εδράζονται σε ιδιαίτερα τοπόσημα και μπορούν να λειτουργήσουν ενδεχομένως και σε 12μηνη βάση, όπως η παραπάνω μονάδα.

 

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στη συμφωνία ιδιωτικοποίησης και άρχισαν οι... τορπίλες. Με δημοσίευμα για τορπίλες κατά των κορβετών σε συνάντηση στο Μαξίμου, ξεκίνησε ο πόλεμος των δημοσιευμάτων, που έφτασε να περιλάβει και ανοιχτές επιθέσεις παρασκηνιακών Μέσων κατά της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ότι υπάρχουν αντιμαχόμενα συμφέροντα είναι οφθαλμοφανές, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν συγκεκριμένα αμερικανικά σκάφη -καινούργια ή μεταχειρισμένα- και κάποιοι άλλοι μάλλον είναι υπέρ των Γάλλων (για μια ακόμη υπερσύγχρονη φρεγάτα).

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η σφοδρότητα της σύγκρουσης συμφερόντων. Δεν είναι λίγο να βγάζεις άχρηστους και διαπλεκόμενους πρόσωπα όπως ο Αρχηγός του ΓΕΝ και ο Αρχηγός Στόλου!

Κάτι μας λέει πάντως ότι η ενασχόληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας με πολεμικά πλοία έχει μπει σε καθεστώς... κινδύνου.

 

Γ. ΒΑΛΒΗΣ: Ο εκ Ρουμανίας, τρίτης γενιάς Έλληνας επιχειρηματίας, που πούλησε προ ετών στην Coca Cola το νερό La Dorna και διέθεσε στην Pepsico το 20% της Aqua Carpatica, δεν αποκλείει να επενδύσει και παραγωγικά στην Ελλάδα.

Ο ίδιος λέει ότι η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή -περίπτερο όπως τη χαρακτήρισε- και θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να ασχολείται με την αγορά των ΗΠΑ. Δηλώνει, όμως, ότι επιμένει για συναισθηματικούς λόγους.

Υπάρχουν δύο τομείς ενδιαφέροντος. «Οι σκέψεις είναι στα σπάργανα και αφορούν τους τομείς όπου ήδη ο όμιλος δραστηριοποιείται παραγωγικά» λέει. Δηλαδή το νερό, το κρασί και τα δημητριακά.

Σε ό,τι αφορά το νερό Aqua Carpatica, στόχος είναι η περαιτέρω διείσδυσή στην παγκόσμια και ελληνική αγορά και η είσοδός σε Χρηματιστήριο.

Ο κ. Βάλβης, που βρίσκεται στην Αθήνα τις ημέρες αυτές, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου επί ελληνικού εδάφους αναφέρθηκε πάντως και σε γερμανικό λιανέμπορο, φωτογραφίζοντας τη Lidl.

Όπως είπε, παίζει διπλό παιχνίδι σε ό,τι αφορά την εμπορική του πολιτική με κεντρικές και τοπικές συμφωνίες.

 

ATTICA BANK: Κρίσιμη η εβδομάδα καθώς η δημοσίευση αποτελεσμάτων β’ εξαμήνου ως την Παρασκευή αναγκάζει διοίκηση, επόπτη και μετόχους να καταβάλουν ύστατη προσπάθεια, μήπως και υπάρξει λύση στο και… πέντε της διαδικασίας με συμφωνία μεταξύ ΤΧΣ και σχήματος Ellington-ΤΜΕΔΕ. Η παρουσία της ηγεσίας του private equity fund στην Αθήνα δημιουργεί προσδοκίες για λύση κορυφής.

Αν δεν προκύψει διέξοδος στο… αδιέξοδο, η TτΕ προχωρά, σε συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας, στον υπολογισμό των μίνιμουμ κεφαλαιακών αναγκών και διευκρινίζεται ότι δεν οδεύει στον Ηρακλή καμία τιτλοποίηση.

Λεπτομέρεια κρίσιμη για τη στάση που θα κρατήσει ο ορκωτός, ως προς το συνυπολογισμό των προκαταρκτικών αξιολογήσεων, που παρέλαβε η τράπεζα από την DBRS για τιτλοποιήσεις Omega, Astir 1 και Astir 2.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v