Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 3 2022

Τι ζητούν οι ομολογιούχοι από τη Frigoglass - «Χαμόγελα» για τρία small caps από τα εξάμηνα - Πού ποντάρει η ΚΡΕΚΑ

Τι ζητούν οι ομολογιούχοι από τη Frigoglass - «Χαμόγελα» για τρία small caps από τα εξάμηνα - Πού ποντάρει η ΚΡΕΚΑ

ΚΡΕΚΑ: Αυξημένες ζημίες (από 1,19 σε 1,65 εκατ. ευρώ) παρά την άνοδο των πωλήσεών της σημείωσε κατά το πρώτο εξάμηνο η ΚΡΕΚΑ, το κεφάλαιο κίνησης της οποίας (-30,9 εκατ.) και τα ίδια κεφάλαιά της (-24,9 εκατ. ευρώ) είναι αρνητικά.

Όπως σημειώνεται στις λογιστικές καταστάσεις, «η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε επικοινωνία με την doValue Hellas για τη ρύθμιση του δανεισμού της με τις τράπεζες, προκειμένου να εξαλείψει το θέμα του αρνητικού κεφαλαίου κίνησης και του αποχαρακτηρισμού των δανείων ως ληξιπρόθεσμων.

Με την ανωτέρω ρύθμιση επιδιώκεται διαγραφή μεγάλου μέρους των οφειλών της εταιρείας και περιορισμός του χρηματοοικονομικού κόστους. Μία σημαντική διαγραφή οφειλών θα ενισχύσει σημαντικά τα ίδια κεφάλαια και θα μειώσει δραστικά τις υποχρεώσεις της εταιρείας, βελτιώνοντας την κεφαλαιακή διάρθρωσή της».

 

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Για ένα ακόμη εξάμηνο η εταιρεία ικανοποίησε τους μετόχους της με τα αποτελέσματά της, αυξάνοντας την κερδοφορία της (από τις 844 χιλ. στο 1,27 εκατ. ευρώ) και περιορίζοντας τον καθαρό δανεισμό της (από τα 7,3 στα 6,45 εκατ. ευρώ).

Με το δεύτερο εξάμηνο να επηρεάζεται θετικά από την ανοδική πορεία του τουρισμού, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία οδηγεί σε ένα αρκετά ελκυστικό P/E και σε P/BV που υπολείπεται της μονάδας (καθαρή θέση της 30ης Ιουνίου στα 31,76 εκατ. ευρώ).

ΥΓ: Η ισχυρή ρευστότητα της εισηγμένης οδήγησε άλλωστε τη διοίκηση της εταιρείας στο να προχωρήσει φέτος -για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- και στη διανομή μερίσματος (0,03 ευρώ ανά μετοχή).

 

ΑΦΟΙ ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Επανέλαβε στο πρώτο φετινό εξάμηνο τα πανύψηλα αντίστοιχα περυσινά κέρδη (3,36 εκατ. ευρώ) και παράλληλα μείωσε τον καθαρό της δανεισμό από τα 24,5 στα 20,1 εκατ. ευρώ.

Όπως και οι άλλες εταιρείες του κλάδου (π.χ. ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον) διαπραγματεύεται με έντονα μονοψήφιο δείκτη P/E ακόμη και με βάση τα κέρδη μόνο του πρώτου εξαμήνου και όχι ολόκληρης της φετινής χρονιάς (χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 9 εκατ. και καθαρά κέρδη α’ εξαμήνου στα 3,36 εκατ. ευρώ).

Όσο και αν είναι προφανές ότι οι επιδόσεις του δεύτερου φετινού εξαμήνου θα είναι αρκετά χαμηλότερες από αυτές του πρώτου, οι τρέχουσες τιμές στις μετοχές του κλάδου δείχνουν να έχουν προεξοφλήσει πολύ χειρότερες μέρες για το 2023.

 

ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ: Από τις ζημίες (-538 χιλ.) στα κέρδη (+121 χιλ. ευρώ) γύρισε η Μαθιός Πυρίμαχα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Για να γίνει αυτό, συνέβαλε τα μέγιστα ο λογαριασμός των επιχορηγήσεων (τα σχετικά έσοδα αυξήθηκαν από τα 90 στα 711 χιλ. ευρώ) που αφορά επιδοτήσεις κεφαλαίων και τόκων υφιστάμενων δανείων πληγέντων από Covid-19 και προγραμμάτων όπως το Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ.

 

FRIGOGLASS: Σε συζητήσεις με πιστωτές και μετόχους (Truad Verwaltungs A.G) βρίσκεται η διοίκηση της εταιρείας, προκειμένου να επιτευχθεί αναδιάρθρωση χρέους και κεφαλαιακής δομής.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις, έχει συσταθεί club ομολογιούχων, στο οποίο συμμετέχουν κάτοχοι ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης, λήξης 2025, ποσού 260 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 56,9% του ανεξόφλητου κεφαλαίου.

Η Frigoglass και το club (σ.σ. επιτροπή ομολογιούχων) βρίσκονται, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εισηγμένη, σε προχωρημένες συζητήσεις, προκειμένου να οριστικοποιηθούν άμεσα τα έγγραφα αναφορικά με συμφωνία υποστήριξης.

Η διοίκηση της εταιρείας αναμένει ότι θα λάβει ως το τέλος του έτους ενδιάμεση χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ από το club των ομολογιούχων. Οι υποχρεώσεις καταβολής επιτοκίου θα γίνονται σε μετρητά και σε είδος (PIK interest).

Ταυτόχρονα, συζητείται πάγωμα (standstill) των υποχρεώσεων καταβολής του επιτοκίου των ομολογιών λήξεως 2025 για την επόμενη χρονιά (σ.σ. δύο δόσεις Φεβρουαρίου και Αυγούστου 2023). Οι δεσμεύσεις της ενδιάμεσης χρηματοδότησης αναμένεται να είναι ευθυγραμμισμένες με τις αντίστοιχες του ομολογιακού λήξης 2025, με την εξαίρεση, μεταξύ άλλων, της προσθήκης για δέσμευση ρευστότητας, κάποια γεγονότα καταγγελίας και ορισμένες πρόσθετες δεσμεύσεις με τη μορφή περιοριστικών ρητρών.

Στο σκέλος της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης συζητούνται οι όροι που θα αποτυπωθούν σε συμφωνία δέσμευσης (lock-up agreement), την οποία θα υπογράψουν Frigοglass, επιτροπή ομολογιούχων και η μεγαλομέτοχος Truad Verwaltungs A.G.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v