Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 30 2022

Γιατί είναι «χαλαρή» η ΤΕΝΕΡ Γ- Ψήνεται ντιλ Pepsico με Carlsberg - Προς SPA Lamda και Brook Lane - Δανεισμός: Ενα καλό νέο…

Γιατί είναι «χαλαρή» η ΤΕΝΕΡ Γ- Ψήνεται ντιλ Pepsico με Carlsberg - Προς SPA Lamda και Brook Lane - Δανεισμός: Ενα καλό νέο…

GOOGLE: Σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, αλλά και πολλά στελέχη της κυβέρνησης ήταν παρόντες στην χθεσινή εκδήλωση της Google.

Υπουργοί όπως ο Κυριακός Πιερρακάκης, ο Κώστας Χατζηδάκης, ο Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης, ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ Σταύρος Ασθενίδης και πολλοί ακόμα τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα ένιωσε τέτοια οικειότητα στη διάρκεια της εκδήλωσης που μιλώντας στην Πέγκυ Αντωνάκου, Διευθύντρια της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την χαρακτήρισε «αγαπητή Πέγκυ».

 

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: Αν κάτι καλό συμβαίνει αυτή την περίοδο στο μέτωπο των επιτοκίων είναι ότι μειώνεται η ψαλίδα σε ό,τι αφορά το κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις έναντι των ευρωπαϊκών.

Σε έρευνα για τη βιομηχανία, το ΙΟΒΕ διαπιστώνει ότι το μέσο κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις σημείωσε κάμψη τον Ιούλιο στο 2,8%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη αλλά και το «Νότο» της Ευρωζώνης.

Βρίσκεται πλέον στις 102 μονάδες βάσης (από 131 τον Ιούνιο) και τις 53 (από 107), αντίστοιχα.

 

ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ: Αύξηση κύκλου εργασιών (προ Rebate & Clawback) κατά 15,7% (58,8 εκατ. ευρώ) εμφάνισε το 2021 η Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν), με μικρές ζημιές σε επίπεδο EBITDA (1,4 εκατ. ευρώ). Οι ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,6 εκατ. ευρώ λόγω σχηματισμού προβλέψεων και πρόσθετων ζημιών απομείωσης.

Η Ημιθέα πρόκειται να απορροφήσει την Euromedica κίνηση που στοχεύει στην αξιοποίηση συνεργειών, ώστε τα EBITDA του κοινού σχήματος να ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ σε βάθος μερικών ετών.

Προηγήθηκε της συμφωνίας η κεφαλαιοποίηση από την Πειραιώς σχεδόν του συνόλου των -δανειακών- απαιτήσεών της έναντι της Ημιθέα, μέσω αύξησης κεφαλαίου, ύψους 145,2 εκατ. ευρώ.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ι: Ο όμιλος διερευνά συνεχώς επενδυτικές ευκαιρίες εκτός Ελλάδας, σε Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη. Στόχος η ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω του 1 GW. Σε αυτό το πλαίσιο τον Απρίλιο υπέγραψε συμφωνία για ενδεχόμενη μελλοντικής απόκτησης εταιρείας στην Βουλγαρία, η οποία αναμένεται να αδειοδοτηθεί για την κατασκευή και λειτουργία ενός Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος περίπου 140 MW.

Η διαδικασία μεταβίβασης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους 2023.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΙ: Αισιόδοξη η διοίκηση ότι δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από την μεταβλητότητα στις αγορές ενέργειας.

Η αισιοδοξία εδράζεται στο ότι το σύνολο του εγκατεστημένου χαρτοφυλακίου διέπεται από μακροχρόνιες συμβάσεις πώλησης με σταθερές τιμές. Παράλληλα δεν αναμένεται κάποια σημαντική επίπτωση από τα διάφορα ρυθμιστικά μέτρα στην αγορά ενέργειας (windfall taxes, πλαφόν κ.λπ.) που έως τώρα έχει παρουσιάσει και έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση για να υποστηρίξει τους καταναλωτές.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΙΙ: Μόλις το 30,7% των μακροπρόθεσμων δανείων του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή είναι κυμαινόμενου επιτοκίου (με βάση το euribor ή το wibor) και δεν έχουν χετζαριστεί.

Ειδικότερα, το 41,79% του μακροπρόθεσμου δανεισμού του ομίλου είναι σταθερού επιτοκίου ενώ το 27,51% είναι δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, που έχουν αντισταθμιστεί μέσω παραγώγων, με τα οποία ανταλλάσσονται μελλοντικές πληρωμές σταθερού επιτοκίου έναντι εισπράξεων κυμαινόμενου επιτοκίου.

Ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός είναι στο σύνολό του με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor αλλά πρόκειται για δάνεια-γέφυρα, που αποπληρώνονται με τη σύναψη μακροπρόθεσμων δανείων με την ολοκλήρωση κατασκευής και τη θέση σε παραγωγική λειτουργία των αιολικών πάρκων

Υ.Γ.: Τέλος Αυγούστου, καταβλήθηκε η πρώτη δόση, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, της επενδυτικής ενίσχυσης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για το έργο Αντλησιοταμιευτικός Σταθμός Δυτικής Ελλάδας (Αμφιλοχία), ισχύος 680MW, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

DEALS: Η στήλη έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες αποδέκτης, από πολλές και διαφορετικές πηγές, μιας πολύ ενδιαφέρουσας πληροφορίας. Ότι Pepsico και Carlsberg (Ολυμπιακή Ζυθοποιία) βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διανομή στην Ελλάδα.

Όπως λέει φίλος της στήλης οι συζητήσεις, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και αφορούν την ανάληψη της διανομής των προϊόντων της Pepsico (αναψυκτικά) από τη θυγατρική της Carlsberg στην Ελλάδα.

Το αν θα γίνει το deal μένει να φανεί.

 

LAMDA-BROOK LANE: Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι συζητήσεις των δύο συνεταίρων Lamda και Brook Lane για το business plan της μεικτής εταιρείας (70% Brook Lane-30% Lamda), η οποία θα κτίσει και θα πωλήσει/μισθώσει κτήριο περίπου 48 χιλ. τ.μ. και ύψους 150 μέτρων στο Ελληνικό («Mixed Use Tower»).

Εφόσον συμφωνηθεί το business plan, υπογράφεται SPA και εν συνεχεία η μικτή εταιρεία, που θα συσταθεί, απευθύνεται στις τράπεζες για λήψη χρηματοδότησης, ώστε να αγοράσει το ακίνητο από την Ελληνικό ΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v