Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 28 2022

Εφοπλιστές και κατασκευαστές ποντάρουν στο νερό - Αναψαν φωτιές στη Famar - Μικρές επενδύσεις με… σημασία

Εφοπλιστές και κατασκευαστές ποντάρουν στο νερό - Αναψαν φωτιές στη Famar - Μικρές επενδύσεις με… σημασία

ΚΑΕ: Νέες επενδύσεις ετοιμάζει η εταιρεία. Στα πλάνα είναι η επέκταση των χώρων στα Αεροδρόμια της Σάμου και της Θεσσαλονίκης.

Στη Σάμο το κατάστημα θα επεκταθεί στον Extra Schengen χώρο και στο αεροδρόμιο Μακεδονία θα αποκτήσει επιπλέον 581,36 τ.μ.

Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι τα ΚΑΕ ζουν από τον τουρισμό, που βλέπει στα… ίσα τα ρεκόρ του 2019.

 

NILO: Και από τον τουρισμό στη βιομηχανία και στα απορρυπαντικά. Η εταιρεία, μια μεσαία επιχειρηματική οντότητα που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζει, όπως μαθαίνει η στήλη, μια παραγωγική επένδυση ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να εκσυγχρονίσει την παραγωγική της μονάδα απορρυπαντικών.

Πέρυσι η βιομηχανία κατάφερε να αυξήσει κατά 10,05% τις πωλήσεις εμπορευμάτων.

 

ΔΡΟΜΕΑΣ: Νέα επένδυση και από την εταιρεία επίπλων. Κοντά ενάμιση χρόνο από την κατάθεση του σχεδίου ένταξής του στον Αναπτυξιακό Νόμο, εγκρίθηκε η επένδυση 1,8 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι η εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις 22,101 εκατ. ευρώ από 21,887 εκατ. ευρώ το 2021.

 

FAMAR: Κινητικότητα μαθαίνει η στήλη ότι υπάρχει στη γνωστή βιομηχανία που τα τελευταία χρόνια έχει περάσει από 40 κύματα.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν στάσεις εργασίας εργαζομένων που νοικιάζονται από «εργολάβους» (είναι γύρω στο 10%). Οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση είναι σε εξέλιξη. Όπως λέει πηγή της στήλης, η εταιρεία είχε υποσχεθεί, στις αρχές του χρόνου, υψηλές αυξήσεις, καθολικές και οριζόντιες. Σχέδιο που πήρε πίσω, κατά την ίδια πηγή.

Η νέα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι, από την πλευρά της διοίκησης, κάνει λόγο για αυξήσεις 2%+2% για όσους παίρνουν μισθό πάνω από 1.050 ευρώ και 4+4% για όσους παίρνουν μισθό κάτω από 1.050 ευρώ, αλλά τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2023. Η πρόταση δεν ικανοποιεί τους εργαζόμενους, που ζητούν οι αυξήσεις να είναι καθολικές, οριζόντιες, να ξεκινήσουν από εφέτος και να είναι στα επίπεδα του πληθωρισμού.

Το πού θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις θα φανεί μέσα στον Οκτώβριο.

 

FAMAR II: Η εταιρεία, που πέτυχε πέρυσι υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομικών της μεγεθών, ετοιμάζεται, όπως μαθαίνει η στήλη, να προχωρήσει και σε κάποιες αλλαγές στις εγκαταστάσεις της σε Άλιμο, Αυλώνα και Θήβα.

Όμως δεν είναι η μοναδική του κλάδου στην οποία υπάρχει κινητικότητα. Γνωστή φαρμακοβιομηχανία που συνεργάζεται με Έλληνα παραγωγό και έχει ξένους μετόχους ετοιμάζει νέο μεγάλο εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας.

 

ΝΕΡΟ: Ο κλάδος συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Εκτός από τον Γιάννη Βάλβη, που βλέπει εκτός από εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες, εργοστάσιο ετοιμάζει και ο συνεργάτης του στην Ελλάδα, ο όμιλος Mantis, που διανέμει το νερό Aqua Carpatica του Βάλβη.

Ο όμιλος Mantis διαθέτει πηγή και έχει ξεκινήσει να «χτίζει» εργοστάσιο εμφιαλωμένου νερού στο Καστράκι Φωκίδας. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός. Στα τελειώματα είναι η μονάδα του εφοπλιστή Τσάκου, αλλά και μια από γνωστό κατασκευαστή.

New entry στον κλάδο είναι και ο επιχειρηματίας Δ. Μπαμπάκος.

Stay tuned.

 

ΝΕΡΟ ΙΙ: Οι επενδύσεις είναι πολλές, αλλά η συγκυρία δύσκολη. Οι υφιστάμενοι παίκτες έχουν να αντιμετωπίσουν τον καιρό -το φετινό καλοκαίρι δεν ήταν τόσο ζεστό και αυτό δεν βοήθησε τις πωλήσεις, όπως φάνηκε από την πτώση κατά 20% τον Αύγουστο.

Επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν -όπως και όλοι- τα αυξημένα κόστη και δη το ενεργειακό. Ήδη όπως μαθαίνει η στήλη, αρκετοί μεσαίοι εμφιαλωτές έχουν γυρίσει σε ζημιές ήδη από το πρώτο εξάμηνο, οι μεγάλοι φοβούνται ότι θα χάσουν τη μισή κερδοφορία τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v