Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 29 2022

Νord Stream: Ποιος… μεγαλόσχημος είδε δάκτυλο των ΗΠΑ στο σαμποτάζ - Ενεργειακός τουρισμός: Μια επιτροπή θα μας σώσει!

Νord Stream: Ποιος… μεγαλόσχημος είδε δάκτυλο των ΗΠΑ στο σαμποτάζ - Ενεργειακός τουρισμός: Μια επιτροπή θα μας σώσει!

GOOGLE: Μετά τη Microsoft και την Amazon Web Services, μια ακόμα μεγάλη εταιρεία αναμένεται να μπει στο «κλαμπ» των μεγαλοεπενδυτών στη χώρα μας.

Σήμερα το μεσημέρι θα ανακοινώσει το επενδυτικό της σχέδιο που αναμένεται να περιλαμβάνει νέο data center, υποδομές cloud και προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από την πρόεδρο της Google Cloud International Αντερ Φοξ-Μάρτιν και την πρόεδρο ΝΑ Ευρώπης της Google Πέγκυ Αντωνάκου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα έχει γίνει πλέον πόλος έλξης μεγάλων επενδύσεων, ανοίγοντας την όρεξη και σε άλλους «γίγαντες».

Περιμένουμε την επόμενη κίνηση…

 

ΜΑΡΙΝΑ ΠΥΛΟΥ: Την 4η Νοεμβρίου ορίζει το ΤΑΙΠΕΔ ως νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της μαρίνας της Πύλου.

Το Ταμείο προχώρησε σε τροποποίηση ορισμένων όρων της σχετικής πρόσκλησης για τη σύναψη σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των κινητών και/ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και/ή της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας και μετέθεσε την ημερομηνία κατάθεσης, η οποία, με βάση την τελευταία πρόκληση, ήταν η 30ή Σεπτεμβρίου.

NORD STREAΜ: Γράψαμε χθες για την υπόθεση του σαμποτάζ και τις απορίες για το «ποιος το έκανε». Όπως θα έχετε ήδη διαβάσει στο Εuro2day.gr και αλλού, οι περισσότεροι πολιτικοί στη Γερμανία, και όχι μόνο, δείχνουν τη Ρωσία, χωρίς προς το παρόν να έχουν αποδείξεις.

Ωστόσο ήδη από χθες συνέβη κάτι στο Twitter που δημιούργησε σάλο, εντός αλλά και εκτός του κοινωνικού δικτύου. Μόλις έγιναν γνωστά τα νέα περί σαμποτάζ, ένας Πολωνός ευρωβουλευτής ο Ράντοσλαβ «Ράντεκ» Σικόρσκι, έσπευσε να τουιτάρει φωτογραφία από το αέριο να αναβλύζει στον ωκεανό, γράφοντας από πάνω… «Ευχαριστούμε ΗΠΑ»! 

Ο συγκεκριμένος Πολωνός ευρωβουλευτής ούτε τυχαίος είναι, ούτε κρυπτο-ρωσόφιλος, ούτε κάποιος ασήμαντος «πυροβολημένος» συνωμοσιολόγος.

Έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας, αλλά και υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας στις κυβερνήσεις του -γνωστού μας- Ντόναλντ Τασκ από το 2007 έως το 2014, είχε πετυχημένη καριέρα ως δημοσιογράφος στον Observer και τον Spectator, ενώ το 2012 ανακηρύχθηκε ένας από τους “Top 100 Global Thinkers 2012” της γνωστής αμερικανικής έκδοσης “Foreign Policy”. Από το 2015 είναι senior fellow του Center for European Studies, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Σήμερα, μεταξύ άλλων, προεδρεύει της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ είναι μέλος σε τέσσερις ακόμη σημαντικές επιτροπές (εδώ θα χαρούν οι απανταχού… συνωμοσιολόγοι) και εν ενεργεία μέλος του Steering Committee της Λέσχης Bilderberg!

Από χθες μέχρι σήμερα, ο κ. Σικόρσκι δεν έχει κάνει καμία επανόρθωση στο συγκεκριμένο τουίτ, ούτε το έχει κατεβάσει (σ.σ. τελικά σήμερα 29 Σεπτεμβρίου το tweet κατέβηκε και γι' αυτό δεν είναι ορατό παραπάνω), όπως άλλωστε δεν έχει ασχοληθεί με άλλα παρεμφερή τουίτ, με τα οποία θύμισε χθες υπαινικτικά ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε πει πριν τον Φεβρουάριο της ρωσικής εισβολής, ότι οι ΗΠΑ «θα βάλουν τέλος στον αγωγό Νord Stream 2, αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία».

Προφανώς αυτά δεν αποτελούν απόδειξη αμερικανικού δακτύλου στο σαμποτάζ των αγωγών, έβαλαν όμως φωτιά στη σεναριολογία, διεθνώς. Ακόμη και μέσα στις ΗΠΑ.

ΥΓ: Συν τοις άλλοις, ο Ράντεκ Σικόρσκι είναι σύζυγος της επίσης πασίγνωστης στους διπλωματικούς κύκλους Ann Applebaum, ιστορικού και δημοσιογράφου για ΜΜΕ όπως ο Εconomist, η Washington Post και ο Spectator και κατόχου του βραβείου Πούλιτζερ, η οποία σήμερα είναι μέλος του επιτελείου του "The Atlantic" και senior fellow του School of Advanced International Studies του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, με μεγάλη παρεμβατικότητα στους αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους...

 

NORD STREAM ΙΙ: Όσοι βλέπουν «χαλαρά» το πόσο κλιμακώνει τη σύγκρουση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών το συγκεκριμένο σαμποτάζ, μάλλον έχουν χάσει τη μεγάλη εικόνα, που έχει ιδιαίτερη (και οικονομική) σημασία.

Γιατί; Πρώτον, διότι χαρακτηρίζεται ως ενέργεια «βιομηχανικής τρομοκρατίας» και «περιβαλλοντικής τρομοκρατίας», φαινόμενο σπανιότατο στην Ευρώπη.

Δεύτερον, διότι αφορά την καταστροφή ζωτικής υποδομής, για διάφορα κράτη (Γερμανία, γύρω χώρες, Ρωσία).

Τρίτον, διότι όποιος κι αν την έκανε, διαθέτει μέσα που κατά κανόνα διαθέτουν μόνο ανεπτυγμένα κράτη.

Τέταρτον, διότι μετά από αυτό που συνέβη, ανοίγει επειγόντως το θέμα της προστασίας ζωτικών υποδομών, θέμα που δεν αφορά μόνο την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και τον πυρήνα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Από επιθέσεις στα παγκόσμια συστήματα GPS, από τα οποία εξαρτάται πλέον η παγκόσμια συγκοινωνία, είτε μιλάμε για πλοία και αεροπλάνα είτε και για τον οδηγό ενός αυτοκινήτου στην Αθήνα, έως επιθέσεις στα πολυάριθμα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν τηλεπικοινωνίες και data π.χ. μεταξύ αμερικανικής και ευρωπαϊκής ηπείρου, κάτι που θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα και τις αγορές.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Τι κάνεις όταν δεν θέλεις να πάρεις αποφάσεις, κυρίως δυσάρεστες; Στήνεις μία επιτροπή και της αναθέτεις να μελετήσει το θέμα.

Την προσφιλή αυτή μέθοδο ακολούθησαν και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επειδή ήταν πολύ δύσκολο να βγει «λευκός καπνός» στη σύσκεψη με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (έγραψε σχετικά χθες το Euro2day.gr), ο Κώστας Σκρέκας εισηγήθηκε να δημιουργηθούν δύο επιτροπές με τη συμμετοχή του υπουργείου, της ΡΑΕ και παρόχων, που θα εξετάσουν ισάριθμα καυτά θέματα. Η μία, τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί ο «ενεργειακός τουρισμός» με τις μετακινήσεις των καταναλωτών που αφήνουν «φέσια» και η δεύτερη, για τους κανόνες εύρυθμης λειτουργίας της Καθολικής Υπηρεσίας.

Η στήλη πληροφορείται ότι στην πρώτη επιτροπή θα επικαιροποιηθεί (sic) η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την εφαρμογή συστήματος Debt Flagging, δηλαδή, η πρότασή της να «κοκκινίζονται» οι κακοπληρωτές και να «πρασινίζονται» οι συνεπείς σε μια βάση δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ, με δυνατότητα, παράλληλα, του παρόχου να κόβει το ρεύμα σε πελάτες που χρωστάνε.

Στη δεύτερη, θα συζητηθεί και η θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου για την παραμονή ενός καταναλωτή σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας.

Το διά ταύτα; Σε δουλειά να βρισκόμαστε!

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v