Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 5 2022

Νέα εξαγορά από Σπ. Θεοδωρόπουλο - Σούπερ μάρκετ: Η νύφη που δεν ψάχνει γαμπρό - Το στοίχημα για την Προοδευτική

Νέα εξαγορά από Σπ. Θεοδωρόπουλο - Σούπερ μάρκετ: Η νύφη που δεν ψάχνει γαμπρό - Το στοίχημα για την Προοδευτική

Φ. ΚΑΡΑΒΙΑΣ: Τον κίνδυνο να φορτωθούν στο χρέος οι εγγυήσεις που δόθηκαν μέσω του προγράμματος Ηρακλής αναγνώρισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας μιλώντας στον Κύκλο Ιδεών.

Αναφερόμενος στην εικόνα του χρέους επεσήμανε ότι χάρη στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό οδεύουμε προς μείωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ «κοντά στα επίπεδα του 170%, φυσικά πριν συνυπολογιστεί η επίπτωση που ενδεχομένως έρθει από τη Eurostat λόγω των εγγυήσεων του Ηρακλή».

Σύντομα θα ξέρουμε…

 

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Ότι υπάρχει κινητικότητα στον κλάδο το έχουμε διαπιστώσει. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει πάνω από τέσσερα ντιλ και άλλα έπονται όπως υποστηρίζουν στελέχη του κλάδου.

Ποια αλυσίδα όμως είναι ο κρυφός πόθος όλων; Η Θανόπουλος που δεν πωλείται, λέει ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας.

Ο λόγος είναι το brand και οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις.

 

ΝΕΡΟ: Η στήλη σάς έχει ενημερώσει για την κινητικότητα που υπάρχει στην αγορά του νερού. Νέοι παίκτες και νέα brands κάνουν την εμφάνισή τους, παραδοσιακοί παίκτες αποκτούν νέες πηγές, επεκτείνονται μέσω επενδύσεων και κάποιοι άλλοι συζητάνε συνεργασίες.

Στο κλειστό club των νερουλάδων ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα ότι γνωστό πολυβραβευμένο brand από την Κεντρική Ελλάδα το φλερτάρουν funds.

Ενα εξ αυτών έρχεται από το Ισραήλ.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έτοιμος να ανακοινώσει το επόμενο μεγάλο ντιλ του είναι ο γνωστός επιχειρηματίας, όπως μαθαίνει η στήλη.

Το νέο «χτύπημα» θα είναι στον κλάδο που γνωρίζει καλά και το όνομα της εταιρείας με την οποία έχει συμφωνήσει θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Stay tuned.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ξεκινά στο αμέσως προσεχές διάστημα η κατασκευή του μεγάλου έργου αντλησιοταμίευσης της εταιρείας στην Αμφιλοχία, με προοπτική να είναι έτοιμο το 2026. Θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 680 MW και 730 MW άντληση και θα συνδέεται απευθείας με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης.

Το έργο θεωρείται ως η μεγαλύτερη επένδυση αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα μας, με τη σημασία του να έχει επισημοποιηθεί με την ένταξή του από το 2013 στη λίστα έργων PCI της Ε.Ε. Το 2014 χαρακτηρίστηκε Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Με πρόσφατη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν εξασφάλισε επενδυτική επιχορήγηση κατά την κατασκευή και ετήσια υποστήριξη κατά τη λειτουργία του, για να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητά του.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 550 εκατ. ευρώ.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εισήλθε στον τομέα της αντλησιοταμίευσης το 2009. Εκτός από την Αμφιλοχία, προωθεί τον υβριδικό σταθμό (αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση) στο Αμάρι της Κρήτης, ισχύος 90 MW, ενώ υπό ανάπτυξη έχει και άλλα παρόμοια έργα, καθώς έχει εξασφαλίσει άδειες αποθήκευσης 2.500 MW.

 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Την εισηγμένη εταιρεία που δεν διαθέτει πλέον κατασκευαστικό αντικείμενο, αλλά και εργοληπτικό πτυχίο που να διεκδικεί έστω περιφερειακά έργα της περιόδου επέλεξε το fund LDA Capital Limited για να πραγματοποιήσει την είσοδό του στην ελληνική αγορά, αποφασίζοντας να επενδύσει ποσό έως 20 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Κατά πληροφορίες, το ενδιαφέρον του στρατηγικού επενδυτή αφορά στους τομείς της ενέργειας (κυρίως ΑΠΕ), διαχείρισης αποβλήτων και logistics, τομείς στους οποίους η νέα διοίκηση της Προοδευτικής έχει ήδη ενημερώσει ότι αποτελούν στόχους ενδεχόμενης ενασχόλησης και ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται πως η νέα διοίκηση της εταιρείας με επικεφαλής τον Γιώργο Κοντολάτη έχει αναλάβει δράση από το περασμένο καλοκαίρι και επιχειρεί την επανάκαμψη της εισηγμένης σε κάποια μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και να βελτιώσει την χρηματοοικονομική εικόνα της, μέσω συμφωνιών για απομείωση των δανείων της, αλλά και μέσω ενεργής διαχείρισης των απαιτήσεων που διαθέτει η εταιρεία. Απώτερος στόχος της νέας διοίκησης είναι η έξοδος της Προοδευτικής από το καθεστώς επιτήρησης.

Ήδη έχει καταφέρει (με βάση την απεικόνιση του α’ εξαμήνου του 2022) να συμφωνήσει με την doValue διευθέτηση παλαιάς δανειακής οφειλής προς την Εθνική ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, με οικονομικό όφελος για την εταιρεία πλέον των 2,5 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2022 προέβη επίσης σε συμφωνία με την Intrum για τη διευθέτηση παλαιάς δανειακής οφειλής προς την Πειραιώς, ύψους 1.232.260,94 ευρώ, με οικονομικό όφελος για την εταιρεία πλέον των 780.000 ευρώ. Κατέληξε επίσης σε συμβιβασμό με τη Cepal και την DoValue για εξόφληση του συνόλου της οφειλής που προέκυψε από την κατάπτωση της εγγυητικής Υποκαταστήματος στη Ρουμανία. Από τη συναλλαγή προέκυψε κέρδος ποσού 2.950.530 ευρώ.

Η διοίκηση θεωρεί επίσης ότι μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά απαιτήσεις 9 εκατ. ευρώ από το ελληνικό και το ρουμανικό δημόσιο. Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν και αγωγές κατά της Προοδευτικής ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Αν όλα τα παραπάνω τής «βγουν», η νέα διοίκηση της εταιρείας προσδοκά πλέον και την απόκτηση ουσιαστικού επιχειρηματικού αντικειμένου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v