Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 18 2022

Ελληνικό: Παρουσίες, απουσίες και μηνύματα Λάτση - Ιντρακάτ: Πρώτος «στόχος» στη Ρουμανία - Μαύρα γκάλοπ για τον Μπάιντεν

Ελληνικό: Παρουσίες, απουσίες και μηνύματα Λάτση - Ιντρακάτ: Πρώτος «στόχος» στη Ρουμανία - Μαύρα γκάλοπ για τον Μπάιντεν

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: «Φορτσάτος» έκατσε στην καρέκλα του CEO o Αλέξανδρος Εξάρχου. Τα σχέδια επέκτασης, μαθαίνουμε, πιάνουν όλη την «ομπρέλα» δραστηριοτήτων -από την κλασική κατασκευαστική δραστηριότητα, τις παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ, μέχρι τα απορρίμματα, τις ΑΠΕ και το Real Estate (όπου και η πρόσφατη συμφωνία με την Εllington). Ως εκ τούτου, λένε οι πηγές μας, θα πρέπει να αναμένεται σημαντική αύξηση κεφαλαίων αλλά και νέες εξαγορές.

Μεταξύ αυτών, πρώτος στόχος μια σημαντική εξαγορά στα Βαλκάνια, που κατά πάσα πιθανότητα αφορά στη Ρουμανία.

 

ΗΠΑ: Καθώς μπαίνουμε σιγά σιγά στην τελική ευθεία για τις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο (την 8η Νοεμβρίου), φρέσκα γκάλοπ δίνουν προβάδισμα στους ρεπουμπλικάνους (49% έναντι 44%), με κύριες αιτίες την οικονομική κατάσταση (ακρίβεια, υψηλός πληθωρισμός, βαριά πτώση του Χρηματιστηρίου) και τη χαμηλή αποδοχή του προέδρου Μπάιντεν.

Αν δεν αλλάξει κάτι, αναμένεται ότι οι Δημοκρατικοί θα χάσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, γεγονός που θα δυσκολέψει σημαντικά την άσκηση πολιτικής από τον πρόεδρο.

Σημαντική λεπτομέρεια: Το 52% δεν έχει καλή άποψη για τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά το 58% θεωρεί ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν κάνει καλά τη «δουλειά του». Το αποτέλεσμα είναι ότι αν γίνονταν σήμερα προεδρικές εκλογές, ο Τραμπ θα έπαιρνε 45% και ο Μπάιντεν 44%.

Θυμίζουμε ότι το 2024 θα έχουμε εκ νέου εκλογή προέδρου στις ΗΠΑ, με τον Τραμπ να επιθυμεί διακαώς τη... ρεβάνς.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Ι: Χωρίς τη φυσική παρουσία του στον χώρο της εκδήλωσης -που όσο να ’ναι μια απογοήτευση στους παρευρισκόμενους έφερε- ο βασικός μέτοχος της Lamda Development και της επένδυσης στο Ελληνικό Δρ. Σπύρος Λάτσης κάθε άλλο από «απών» υπήρξε.

Σε μια ισορροπημένη ομιλία -που απηύθυνε από τη Γενεύη σε ζωντανή σύνδεση- παρουσίασε με θεσμικό τρόπο την αντίληψή του για την επένδυση των 8 δισ. ευρώ, χωρίς να αποφύγει ωστόσο τα «καρφιά».

Το πρώτο αφορούσε τη διακυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, περίοδο κατά την οποία είχε εκφραστεί το ενδιαφέρον του κράτους του Κατάρ να επενδύσει στο Ελληνικό -πριν καν ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο στο Ελληνικό- κι ενώ η χώρα χρεοκοπούσε.

Αν και κανείς δεν είναι σε θέση να κρίνει τι ώθησε τα πετροδολάρια να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, το θέμα υπογραμμίστηκε από τον δρ. Σπ. Λάτση.

Πέραν των παραπάνω, αναφέρθηκε και σε όλους όσοι εξέφρασαν σκεπτικισμό και αντιρρήσεις για την εκδήλωση μιας καθαρά ιδιωτικής επένδυσης στο Ελληνικό. Ο Δρ. Λάτσης προσπέρασε όλους όσοι δεν είχαν σοβαρά επιχειρήματα, ευχόμενος «υγεία και ψυχική ηρεμία».

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΙ: Ο επιχειρηματίας δεν αποσιώπησε, όμως, ότι κάποιοι είχαν εκφραστεί υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του ακινήτου. Θυμίζουμε ότι μεταξύ αυτών ήταν και ο Στέφανος Μάνος, που ουδόλως αντιτίθεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο κ. Λάτσης παρέθεσε απλώς τα γεγονότα, θυμίζοντας πως επί δεκαετίες, μελέτες για την αξιοποίηση του ακινήτου-φιλέτου παρέμεναν στα χαρτιά, χωρίς το κράτος να λαμβάνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες.
Ο ίδιος ανέφερε πως ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε την έκταση «δημόσια με νησίδες ιδιωτικής πρωτοβουλίας» αλλά η ελληνική κρίση χρέους ανέτρεψε τα σχέδια και το μετέτρεψε σε «ιδιωτικό με νησίδες δημόσιας πρωτοβουλίας».

Ευχήθηκε δε να μην ξαναβρεθεί η χώρα σε ανάλογη θέση.

 

ΤΡΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ-ΜΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ: Ο Δρ. Σπ. Λάτσης υπογράμμισε πως το έργο στο Ελληνικό οδηγήθηκε στη σημερινή του κατάσταση με τη συνεργασία τριών διαδοχικών κυβερνήσεων. Εκείνη της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, που έδωσαν το «πράσινο φως» διενέργειας του διαγωνισμού, της κυβέρνησης Α. Τσίπρα που κατέθεσε στη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα (το οποίο ουσιωδώς περιέγραψε τις δυνατότητες της ανάπλασης και ξεκλείδωσε τον οδικό χάρτη της επένδυσης) και τέλος, η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη που προχώρησε στις αδειοδοτήσεις που εντέλει οδήγησαν στο οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας και τη μεταβίβαση του ακινήτου στην παραχωρησιούχο Lamda Development.

Χθες, πέραν του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Απουσίαζε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε μόνον από την Πέτη Πέρκα (σημερινή αναπλ. τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ), η οποία είχε ασχοληθεί με την επένδυση.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ: Στην εκδήλωση, η οποία είχε υποδειγματική οργάνωση, μην ξεχνάμε ότι το Ελληνικό είναι πλέον ένα ακίνητο με πολλές εστίες εργοταξίων, η προσέλευση επιχειρηματιών και στελεχών της αγοράς ήταν μεγάλη.

Κατ’ αρχάς έδωσαν το παρών οι υπόλοιπο βασικοί μέτοχοι της Lamda Development (Πάνος Γερμανός, Βασίλης Κάτσος, Ευτύχης Βασιλάκης) αλλά και όλοι όσοι σχετίζονται με την επένδυση αμέσως μέσω συνεπενδύσεων ή επιχειρηματικών συμφωνιών.

Έτσι, παρόντες ήταν τραπεζίτες (Φωκίων Καραβίας), asset managers (Ν. Καραμούζης), επικεφαλής τεχνικών εταιρειών (Κ. Μιτζάλης, Χ. Ιωάννου εκ μέρους της ΆΒαξ, ο επικεφαλής του ομίλου Ελλάκτωρ Θ. Μπουλούτας, αλλά και ο Δημήτρης Κούτρας, μέτοχος της Iντρακάτ και οσονούπω της Δομικής Κρήτης).

Εκεί βρέθηκαν και οι συνεπενδυτές της Lamda Developemnt (Αχ. Κωνσταντακόπουλος, Β. Φουρλής), στελέχη της αγοράς ΑΕΕΑΠ (Prodea, Dimand) και πλήθος στελεχών που η στήλη φείδεται να απαριθμήσει, φοβούμενη ότι κάποιον θα ξεχάσει (ή δεν πρόλαβε να δει…).

Υ. Γ. Απουσίαζε πάντως η Μαριάννα Λάτση, η οποία μνημονεύθηκε από τον αδελφό της για την υποστήριξή της στην αρχική φάση της επένδυσης (ως γνωστόν αποεπένδυσε πριν τη φάση εκκίνηση των έργων). Σημειώνεται πάντως ότι η ίδια είχε παρευρεθεί το καλοκαίρι στην εκδήλωση επίσημης ανακοίνωσης της επένδυσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη Hard Rock για τη δημιουργία του καζίνο στο Ελληνικό…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v