Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 4 2022

Το «τρίδυμο» φορτσάρει και στα Media *Τελειώνει ο χρόνος στο deal JP Morgan - Viva Wallet *Σφηνάκια για Public, Energean

Το «τρίδυμο» φορτσάρει και στα Media *Τελειώνει ο χρόνος στο deal JP Morgan - Viva Wallet *Σφηνάκια για Public, Energean

LAMDA: Προμέρισμα χρήσης 2022, ύψους 6,9 εκατ. ευρώ, θα εισπράξουν από τη Lamda Malls οι Lamda Development και Lamda Olympia Village. Η διανομή θα διενεργηθεί βάσει των κερδών 9μήνου, τα οποία ανήλθαν (μετά από φόρους κέρδη) σε 8,3 εκατ. ευρώ. Η Lamda Malls, εταιρεία συμμετοχών, είχε έσοδα από μερίσματα 9,8 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 16,3 εκατ. ευρώ.

H Lamda Olympia Village (LOV) κατέχει το 31,7% της Lamda Malls ενώ το υπόλοιπο ελέγχεται από τη Lamda Development.

 

ENERGEAN: Το ένα (καλό) νέο φέρνει το άλλο και στην περίπτωσή της, μετά την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ και τις πρώτες πωλήσεις στους πελάτες της στη χώρα, ήρθε η αναβάθμιση της αξιολόγησης της ομολογιακής έκδοσης (Senior Secured Notes) σε B+, καθώς και της προοπτικής (Outlook) της εταιρείας από σταθερή σε θετική.

Η ομολογιακή έκδοση της Energean το 2021 είχε υπερκαλυφθεί σχεδόν κατά 4 φορές, με το ενδιαφέρον να φτάνει τα 10 δισ. δολάρια.

Οι ικανοποιητικές επιδόσεις της εταιρείας αποτυπώνονται και στο ταμπλό. Η μετοχή της έχει καταγράψει αυτές τις ημέρες νέα ιστορικά υψηλά, υπερβαίνοντας τις 15,5 λίρες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και τα 62 σέκελ στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

 

PUBLIC: Τα 19 εκατ. ευρώ αγγίζει η επένδυση της Public σε νέες τεχνολογίες στα γραφεία της στην Κηφισιά, η οποία υποστηρίζεται κατά το ήμισυ από δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης (ύψους 9,3 εκατ. ευρώ).

Η ίδια συμμετοχή ανέρχεται σε 3,7 εκατ. ευρώ και συνδυάζεται με εμπορικό δάνειο 5,6 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς.

Η επένδυση αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εσωτερικών υποδομών και ψηφιακών δυνατοτήτων του οργανισμού (Operational Excellence) και στην αναβάθμιση του πελατοκεντρισμού (Customer Centricity) του ομίλου.

 

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Ο σωστός τίτλος σε αυτό το σχόλιο είναι πως η Walmart νίκησε την Amazon. Η αμερικανική αλυσίδα Walmart είναι η εταιρεία με τους περισσότερους εργαζόμενους παγκοσμίως. Απασχολεί 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενους έναντι 1,6 εκατ. της Amazon.

Μην ξεχνάτε όμως ότι υπάρχουν και οι κρατικοί φορείς. Εδώ, ο μεγαλύτερος εργοδότης παγκοσμίως είναι το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας με 2,92 εκατ. εργαζόμενους, ακολουθεί το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ με 2,91 εκατομμύρια και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας με 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Με απλά λόγια, τα στελέχη όλων των παραπάνω ξεπερνούν τον πληθυσμό της Ελλάδας!

 

MEDIA: Μετά το Action 24 και το Attica ΤV, σειρά παίρνει σύντομα το deal του πασίγνωστου πλέον «τριδύμου» με τον Σωκράτη Κόκκαλη για το Flash.gr, αλλά και διάφορα συναφή περιουσιακά στοιχεία της ίδιας ιδιοκτησίας (μην πάει ο νου σας σε ραδιόφωνα με το συγκεκριμένο σήμα, διότι ανήκουν από καιρό σε τρίτους), καθώς το χαρτοφυλάκιο στα ΜΜΕ ενισχύεται με τους γνωστούς ρυθμούς-εξπρές που ακολουθούν και στους υπόλοιπους τομείς ενδιαφέροντος.

Ήδη, Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου ενοικίασαν για τις ανάγκες των δύο καναλιών τους το ήμισυ των εγκαταστάσεων τηλεοπτικής παραγωγής Studio Αlpha, ιδιοκτησίας του γνωστού στην αγορά Φίλιππου Βρυώνη (το άλλο μισό χρησιμοποιείται από τον Skai), ενώ βολιδοσκοπούν σταθερά την αγορά και για την απόκτηση ραδιοφωνικής συχνότητας, ώστε να συμπληρώσουν το «χαρτοφυλάκιο»... across media platforms, που λένε και οι Αγγλοσάξονες. Το ερώτημα είναι αν και πότε θα θελήσουν να αποκτήσουν κάποια εφημερίδα ή θα μείνουν στα ηλεκτρονικά μέσα.

Σημειωτέον ότι το μιντιακό κομμάτι του πολυσχιδούς -πλέον- ομίλου έχει στελεχωθεί κατά τόπους με γνωστά ονόματα όπως ο Γιάννης Σαραντάκος, ο Βασίλης Θωμόπουλος και ο Χρήστος Μαχαίρας.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Μπρα ντε φερ μαθαίνει η στήλη ότι υποβόσκει ανάμεσα στους μετόχους του δημοσίου και των ιδιωτών για την κάλυψη των κρίσιμων διοικητικών θέσεων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και στη θυγατρική του EnEx Clear, την εταιρεία εκκαθάρισης των συναλλαγών.

Το κενό δημιουργήθηκε μετά την παραίτηση από τη θέση του CEO του καθηγητή Γιώργου Ιωάννου, τον περασμένο Ιούλιο. Έκτοτε, η θέση παραμένει κενή. Ωστόσο, τον Αύγουστο ανατέθηκε σε εταιρεία συμβούλων η αναζήτηση από την αγορά του κατάλληλου μάνατζερ. Μάλιστα, είχε δημοσιοποιηθεί και σχετική προκήρυξη, που καλούσε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν το βιογραφικό τους.

Τα αποτελέσματα αυτής της αναζήτησης δεν είναι γνωστά.

Τον Οκτώβριο έληξε η θητεία του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και για τον λόγο αυτό έχει συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση για τις 11 Νοεμβρίου, που θα εκλέξει τη νέα διοίκηση.

Η στήλη πληροφορείται ότι η πλευρά των μετόχων που εκπροσωπούν το δημόσιο επιδιώκει να έχει αποφασιστικό λόγο και ρόλο στην επιλογή του νέου CEO, όπως συνέβη και το 2019, οπότε αντικαταστάθηκε, με άκομψο τρόπο, λένε πηγές της στήλης, ο Μιχάλης Φιλίππου με τον Γιώργο Ιωάννου. Η άλλη πλευρά των μετόχων, ωστόσο, προτάσσει τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης και επιμένει σε μάνατζερ από την αγορά.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι στην ΕΧΑΕ το δημόσιο «πήρε κεφάλι» στην επιλογή του CEO. Θα γίνει το ίδιο και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας;

Κοντός ψαλμός αλληλούια!

 

VIVA WALLET: Μακρά -αν όχι επίπονη- αποδεικνύεται η διαδικασία ολοκλήρωσης της συναλλαγής απόκτησης του 48,5% της Viva Wallet από την JP Morgan. Μια συμφωνία που διαφημίστηκε ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη, όταν ανακοινώθηκε, με αφορμή ότι αποτελεί την πρώτη ελληνική startup επιχείρηση, η οποία αποτιμάται άνω του 1 δισ. ευρώ.

Στις 24 Ιανουαρίου, η JP Morgan συμφώνησε να αποκτήσει αρχικά το 48,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva Wallet, αγοράζοντας, σε αυτή τη φάση, το σύνολο των μετόχων μειοψηφίας. Κατά την ίδια ημερομηνία, ο αμερικανικός κολοσσός εξαγόρασε το σύνολο των μετατρέψιμων ομολογιών, αξίας 80 εκατ. δολαρίων, που έχει εκδώσει η Viva, στο πλαίσιο της συμπεφωνημένης μελλοντικής αλλαγής μετοχικών συσχετισμών.

Έκτοτε έχουν παρέλθει πάνω από 9 μήνες, ενώ εντός Νοεμβρίου εξαντλείται και η παράταση που έχει δοθεί για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Την ώρα που ο χρόνος τελειώνει, αναφύονται δευτερεύοντα ζητήματα, όπως το αν υπάρξει διάδοχο σχήμα stock options για τα στελέχη της επιχείρησης. Η έκτακτη γενική συνέλευση της 25ης Οκτωβρίου παρήλθε άκαρπη καθώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ μετόχων πλειοψηφίας (πλευρά Καρώνη) και του συνόλου σχεδόν των μετόχων μειοψηφίας (47,6%).

Μετά το αδιέξοδο, συγκλήθηκε νέα έκτακτη γενική συνέλευση για τις 18 Νοεμβρίου με θέματα την τροποποίηση του προγράμματος stock options και την αναθεώρηση της πολιτικής αποδοχών της εταιρείας.

Υ.Γ.: Η ΤτΕ έχει εγκρίνει τη συναλλαγή εδώ και περίπου ένα δίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v